logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przekaźnik Finder 55.32 do układu start-stop?

platinet64 24 Maj 2017 20:48 2229 4
REKLAMA
  • #1 16493899
    platinet64
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam Państwa,

Uczę się automatyki sam na podstawie schematów dostępnych w internecie. Zaczynam od podstaw. Podłączyłem klasyczne sterowanie (Start-Stop) na dwóch przyciskach mono stabilnych(odbijane) z zastosowaniem stycznika ze stykiem dodatkowym N0 13-14 pierwsze podejście i się udało. Chcę rozwijać dalej moją naukę, znalazłem w swych zbiorach przekaźnik finder 55.32 i tu się zaczyna problem, nie mogę go podłączyć klasycznie start-stop. Mam katalog finder i ten przekaźnik ale nic nie rozumiem, co to jest za wejście COM i do czego służy???, wydaję mi się że łączę jak klasyczny stycznik ze stykiem pomocniczym ale nie wychodzi.
    1)proszę o wyjaśnienie numeracji na tym przekaźniku,
    2)Co to jest wejście COM,
    3)jest to przekaźnik przełączny NO-NC, proszę o konkretny schemat i przykład jak to wykorzystać i jak tym za sterować,
    4)Chcę do swojego układu włączyć zieloną lampkę przycisku start wiem jak wpiąć, ale jak za sterować czerwoną lampką stop, że po wciśnięciu przycisku stop zaświeca się lampka czerwona ( no właśnie daje mi tu do myślenia styk przełączny NO-NC że jeden styk się otwiera to może drugi zamyka, ale nie wiem czy dobrze kombinuje)

schematy na pewno pomogły by mi ruszyć z tymi stykami, co umożliwi dalszą naukę, kwestia zrozumienia styków i dalej pójdzie
    proszę o pomoc, dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 16494015
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 231
    1)Numeracja. Szczerze poza zajęciami z automatyki w technikum zauważyłem, że pomimo standardy w automatyce, nie przeszkadzają robić producentowi dowolnie tej numeracji. Naprawdę nie wiem czym czasem kieruje się producent i skąd są te oznaczenia.
    2) COM to nie NC, nie NO, nie cewka więc co ? Może wspólny styk dla NC i NO ? Może to trochę arogancki sposób tłumaczenia. Ale najczęściej rozwiązanie jest dość oczywiste. Jak jest 6 wyprowadzeń przekaźnika + 2 cewki i sa to po dwa styki NO/NC. To muszą mieć wspólny styk dla każdego NO/NC
    3) Ten przekaźnik jest wydaje mi się przeźroczysty, nie wystarczy zajrzeć przez obudowe ? Reszta należy do Twojego umysłu.
    Wpisz sobie w google. Na obudowach tych przekaźników jest wystarczający schemat. Jak trzymasz w ręce przekaźnik, widzisz przez obudowę COM zwarty z NC i rozwarty NO-2x(chyba że ma nieprzeźroczysty), i zaciski cewki przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #3 16494035
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 631
    Ten przekaźnik ma styki przełączające i COM (common) będzie na kotwicy (te białe przewody w środku ) a NO i NC będą stałe. Numer 11 na obrazku.

Jak podłączyć przekaźnik Finder 55.32 do układu start-stop?
  • REKLAMA
  • #4 16508001
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    Koledzy nie zrozumieli bo nie czytali
    Nie zaświecisz sobie lampki bo masz (odbijalny) przycisk, aby na takim przycisku świeciła ci lampka musisz podać napięcia na cewkę przekaźnika CAŁY CZAS.
    Możesz to zrobić na takich przyciskach tak zwane samo podtrzymanie przekaźnika Zielony podaje napięcie na cewkę wtedy przy odpowiednim okablowaniu zapętlasz obwód zasilania ale do tego musisz mieć przekaźnik dwutorowy, czerwonym przerywasz obwód i to wszystko. Prościej nie mogłem tego opisać.
    Wpisz w google samo podtrzymanie przekaźnika i to Twój problem, masz schemat.
  • #5 16508352
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 631
    Nie musi być 2 obwodowy jeśli cewka i odbiornik są na to samo napięcie ale wtedy trzeba będzie użyć styki i przyciski na duży prąd. "Przerywacz obwodów" to przycisk chwilowy normalnie zamknięty. Zamiast przycisku start można wyprowadzić na zewnątrz obudowy przekaźnika dźwignię z materiału izolującego która pozwoli na chwilę fizycznie popchnąć kotwicę.
REKLAMA