logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie laptopa z TV Smart przez kabel HDMI - brak dźwięku w TV

raf02 04 Cze 2017 14:48 7035 5
REKLAMA
  • #1 16511533
    raf02
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam!
    Chciałem wyświetlić film z laptopa Dell Inspiron N7110 przez kabel HDMI na TV Smart Samsung JU55, ale jest tylko obraz nie ma dźwięku. System Windows 10. Poczytałem sporo postów na ten temat, że trzeba w menu Dźwięki wybrać domyślne urządzenie audio jako TV, ale ja oprócz ikon głośników nic innego nie mam, obie opcje na temat ukrytych urządzeń zaptaszkowane. Połączenie laptopa z TV Smart przez kabel HDMI - brak dźwięku w TV
    Odinstalowałem sterownik Realtek HD Audio i zainstalowałem ponownie, nie pomogło. Próbowałem pobrać sterownik karty video Intela, która też ma odpowiadać za przesyłanie dźwięku po HDMI, ale pisze mi że mam najnowszy.
    Nie wiem już jak to ugryźć, a dodam że wcześniej mi to działało i rzeczywiście wyświetlała się ikonka Tv oprócz Głośników w menu Dźwięki, ale teraz jej nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 16511540
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15490
    W Menadżerze Urządzeń nie masz jakichś urządzeń z wykrzyknikami?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16511548
    raf02
    Poziom 10  
    Nie, nie mam. Połączenie laptopa z TV Smart przez kabel HDMI - brak dźwięku w TV Połączenie laptopa z TV Smart przez kabel HDMI - brak dźwięku w TV
  • REKLAMA
  • #4 16511556
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15490
    Co masz w Kontrolerach dźwięku?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16511566
    raf02
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Co masz w Kontrolerach dźwięku?

Tak jak na drugim screenie Realtek High Definition Audio.
  • #6 16735025
    raf02
    Poziom 10  
    Problemem rozwiązany, więc temat zamykam.
    Winny był sterownik do karty nVidia, która obsługuje wyjście HDMI w laptopie, drugi sterownik Intela obsługuje tylko wyświetlacz laptopa. Pomocna okazała się pomoc nVidii Polska, która przedstawiła procedurę usunięcia zainstalowanego sterownika i wgranie nowego.
    INSTRUKCJA: DDU - Odinstalowywanie sterowników graficznych
    1. Pobierz NVIDIA Display Driver Uninstaller (DDU) z linku poniżej.
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    2. Po pobraniu narzędzia uruchom je. Program zapyta o uruchomienie komputera w trybie awaryjnym - zaznacz opcję yes. Po uruchomieniu komputera w trybie awaryjnym usuń wszystkie pliki NVIDIA w następujący sposób:
    3. Zaznacz wszystkie pliki Nvidia
    4. Kliknij na Czyść i Zrestartuj (Clean and Restart)
    5. Po ponownym uruchomieniu systemu, powtórz powyższe kroki (1-4), tym razem usuń sterowniki Intel
    Przed usunięciem sterowników za pomocą programu DDU pamiętaj o uruchomieniu komputera w trybie awaryjnym (safe mode) z obsługą sieci!
    (09:28:47 AM) Dorota: A następnie instalacja:
    (09:28:53 AM) Dorota: Instalacja sterowników w laptopie:
    Pobierz sterowniki dla kart NVIDIA i Intel ze strony producenta laptopa
    zainstaluj sterowniki dla karty Intel
    zrestartuj komputer
    zainstaluj sterowniki dla karty NVIDIA w opcji instalacja niestandardowa - czysta instalacja.
    Ja pobrałem najnowszy sterownik ze strony nVidii i zadziałało, teraz jak podpinam np. laptop do TV, wyświetla mi się ikonka TV w urządzeniach audio i oczywiście działa dźwięk.
REKLAMA