logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w TV Samsung UE40EH5300 po podłączeniu DELL Optiplex 960 (DisplayPort-HDMI)

AleksyC 29 Lip 2022 13:54 312 7
REKLAMA
  • #1 20120993
    AleksyC
    Poziom 2  
    Witam Serdecznie,
    Otóż próbowałem podłączyć komputer (DELL Optiplex 960) pod tv (samsung ue40eh5300)
    Oczywiście na początku postawiłem na standardowe HDMI. Niestety o dziwo komputer nie posiadał takiego złącza. Wtedy dowiedziałem się o istnieniu DisplayPort. Zakupiłem na internecie kabel DisplayPort-HMDI. Po podłączeniu pokazał mi się obraz ale bez dźwięku. W pierwszej kolejności wchodzę w ustawienia systemu ---> dźwięk---> wybierz urządzenie wyjściowe. Niestety komunikat ,,Nie znaleziono urządzeń wyjściowych". Po lekturze uznałem że mogą to być sterowniki ale niestety okazało się żę system który posiadam (windows 10) nie jest obsługiwany na tym modelu Della. Pomimo tego pobrałem ze strony producenta sterowniki audio. Przy próbie instalacji system wypluł mi informację że nic z tego. No nic szukam dalej...
    Sprawdzam na słuchawkach, głośnikach z subwooferem, głośniku przenośnym. Tak, komputer podaje dźwięk więc na pewno ma kartę dźwiękową.
    Następnie winy upatrywałem w wadliwym kablu. Zakupiłem 1.5m jack-jack męski. Podpinam pod zieleń w pc'cie i pod ,,audio in'' w tv, niestety dalej nic. Są jeszcze 2 inne wejścia jack na samsungu, słuchawki i ,,servis" standardowo też lipa. Jest za to progres w w sprawie wychodzenia dźwięku z kompa. Otóż obok godziny pojawił się głośniczek z możliwością zmiany natężenia. W ustawieniach --->dźwięk--->głośność główna widać ewidentnie że dźwięk ,,buzuje".
    Po raz kolejny problem upatruje w kablu. Dokonuje ponownego zakupu, tym razem 2xRCA-minijack. Wpinam, przekładam, kombinuje.... dalej nic...
    Szukam w ustawieniach tv. Po przerobieniu dosłownie każdej opcji menu i wszystkich ustawień poddałem się.
    Czy ktoś ma pomysł co mógłbym jeszcze zrobić? Byłbym wdzięczny za pomoc.
    Dodam oczywiście że tv jest sprawny, nie ma problemu z dźwiękiem z kabla hdmi-hdmi z innego komputera.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Brak dźwięku w TV Samsung UE40EH5300 po podłączeniu DELL Optiplex 960 (DisplayPort-HDMI) 296218538_1404831650012116_1447650330292828950_n.jpeg (376.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak dźwięku w TV Samsung UE40EH5300 po podłączeniu DELL Optiplex 960 (DisplayPort-HDMI) 295898787_466378368247083_4034976561590593119_n.jpeg (296.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20121010
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Witaj, z opisu gniazd wynika, że podłączyć powinieneś w TV do gniazda oznaczonego jako HDMI 1 (DVI), zaś dźwięk za pomocą Jack'a 3,5 do gniazda DVI AUDIO IN.
    Podpinałeś do HDMI 1 czy 2 ?
    Chinche RCA są dla wejścia Component, więc w podłączeniu do tych gniazd działać nie ma prawa.
  • REKLAMA
  • #3 20121012
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 580
    Dźwięk zakodowany w kablu DP to coś całkiem innego niż ten z wyjścia jack w PC.
    Jeżeli nie masz dedykowanego sterownika do karty dźwiękowej w tym modelu Dell to niewiele zdziałasz.
    Jeżeli Twój TV obsługuje odbiór audio z jacka w trakcie wyświetlania obrazu z HDMI, to możesz ewentualnie podłączyć kabel DP-HDMI dla obrazu a osobnym kablem jack-jack dźwięk.

Podłącz swój kabel HDMI do złącza oznaczonego jako DVI, kabel jack-jack do gniazda DVI AUDIO IN i jest szansa, że zadziała.
  • REKLAMA
  • #4 20121026
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Aa, bo ja źle przeczytałem.. Ty podłączyłeś DisplayPort-HDMI, a nie wiem czemu ja pomyślałem, że DVI-HDMI .. :)
  • #5 20121076
    AleksyC
    Poziom 2  
    Chyba źle się wyraziłem.
    Oczywiście sprawdzałem każdą możliwość.
    Kabel DP-HDMI był zarówno w 1, 2 jak i 3 gnieździe . Efekt był ten sam obraz tak, dźwięk nie.
    Kabel mini jack był również podpięty w odpowiednie gniazda, zarówno w asyście DP-HDMI jak i bez niego. Efekt negatywny w obydwu przypadkach. Co ciekawe nie udało mi się zmusić Tv do współpracy audio z żadnym sprzętem (mac, telefon) za pomocą jack-jack. Jeżeli TV nie obsługuje audio z tego gniazda to po co producent je udostępnia.
    Pytanie czy da się jeszcze coś zrobić? Nie chce mi się wierzyć że głupi brak hdmi w PC to taki gargantuiczny problem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 20121085
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Pamiętam, że kiedyś w Samsungu u mojej mamy, który był podpięty do dekodera przez DVI + RCA dźwięk pojawiał się dopiero po wyłączeniu TV i ponownym włączeniu. Wiem, że wydaje się to głupie, ale tak niestety to działało. :)
    Za każdym razem moja mama musiała dwa razy włączać TV, by słyszeć dźwięk :D
    Ni cholery nie znalazłem przyczyny tego.. Może spróbuj u siebie tę metodę ;)
  • #7 20121172
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Spotkałem się z dwoma wariantami udostępniania audio poprzez wejście DVI AUDIO IN.

Mając włączony obraz komputera na ekranie telewizora:

1 wersja - należy użyć przycisk "Option" na pilocie TV i wybrać tryb audio analogowy (np. Panasonic)
    lub
    2 wersja - należy dla tego wejścia HDMI zmienić tryb na "PC", co powinno skutkować automatycznym uaktywnieniem wspomnianego wejścia audio.
  • #8 20121547
    AleksyC
    Poziom 2  
    Tak jak wcześniej wspomniałem, przerobiłem wszystkie możliwości menu/ustawienia/option. Mój tv nie posiada opcji zmian audio na analogowy lub zmiany trybu hdmi na pc.

Czat samsungowy odesłał do szukania wyjścia na PC więc klops.
    Zastanawiam się czy ratunkiem nie byłaby zmiana karty graficznej na taką z hdmi. Pytanie czy gra jest warta świeczki...

EDIT dla potomnych:

Niestety nie udało mi się rozwiązać problemu przy udziale kabla DP-HDMI gdyż ten się po prostu zepsuł i przestał wyświetlać nawet obraz (sprawdzone na 2 komputerach). Zrezygnowany sytuacją dokonałem zakupu karty graficznej z wejściem HDMI (radeon 6670). I tu też psikus... dźwięku nadal nie ma. Grzebałem pół dnia aby znaleźć rozwiązanie i nieoczekiwanie w końcu jest!

Problem leżał po stronie komputera i jest dość popularny na W10.

Start->Usługi-> Windows Audio-> Uruchom ponownie

W moim przypadku zadziałało. Nie umiem jednak odpowiedzieć czy bez złącza hdmi w PC też by prażyło.
    Nie mniej jednak wszystkim którzy jak ja szukali alternatywy dla nowego TV z fajnym smartem, to zdecydowanie polecam kupno starego biurowego PCeta z HDMI albo dokupić kartę graficzną z takim wejściem. Nie polecam natomiast kombinować z przejściówkami DP-HDMI (Kupiłem taką w RTVeuroAGD zupełnie nie działała) ani kablami DP-HDMI (fakt był tani bo 17 zł ale zepsuł się po 2 dniach).
    Dla zainteresowanych:
    Cała akcja: komputer, karta graficzna, klawka z touchpadem do tv i. karta sieciowa kosztowała mnie niecałe 2 paczki. (bez kabelków).

Dziękuję użytkownikom za chęć udzielenia pomocy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował podłączyć komputer DELL Optiplex 960 do telewizora Samsung UE40EH5300 za pomocą kabla DisplayPort-HDMI, jednak napotkał problem z brakiem dźwięku. Po podłączeniu obrazu, system Windows 10 nie wykrywał urządzeń audio. Użytkownik sprawdził różne gniazda HDMI w telewizorze oraz podłączał dźwięk przez jack, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali użycie gniazda DVI z dodatkowym kablem audio oraz zmianę ustawień telewizora. Ostatecznie, po zakupie karty graficznej z HDMI, problem z dźwiękiem został rozwiązany przez ponowne uruchomienie usługi Windows Audio.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA