Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka gąsienicowa z napędem elektrycznym - RC Sterowanie

rocky14 05 Jun 2017 09:42 4110 10
    rocky14
    Level 10  
    Witam

Noszę się z zamiarem zrobienia kosiarki zdalnie sterowanej gąsienicowej.
    Podobnej do tej: Kosiarka gąsienicowa z napędem elektrycznym - RC Sterowanie

Na razie próbuję dobrać odpowiednie komponenty.

A więc zamiar: Kosiarka z silnikiem dwusuwowym najlepiej z napędem (wykorzystać miejsce napędu na zamontowanie alternatora - pytanie jaki alternator powinienem mieć do ładowania aku np. 100ah? ), 2 x silnik elektryczny - pytanie jak obliczyć jaką moc potrzebuję na każdy silnik - przypuszczam że całość będzie ważyła ok 100 kg i ma wyjeżdżać na skarpy o dużym nachyleniu, akumulator, gąsienice gumowe (wym. 150X72x33 najmniejsze jakie znalazłem), cała aparatura do sterowania: pytanie co mi potrzeba (jestem laikiem).

Może ktoś coś podpowie?

Pozdrawiam
    Marek
    satanistik
    Level 27  
    Odejście na napęd a alternator - za małe obroty, dodatkowo może zabraknąć mocy do koszenia.
    Akumulator - raczej kwasowy odpada. Nie licząc tego że jak się wywróci to się wyleje to jeszcze waga. Jeżeli zakładasz że to ma jechać i ładować to bilans energetyczny musi być zachowany - moc musi pochodzić z silnika spalinowego a akumulator może być mały, pomocniczy. Ja bym dał dwa sprzęgła od klimatyzacji i tak przeniósł napęd z jazdy na gąsienice.

Co do sterowania - jeżeli koniecznie silniki elektryczne to możesz dać dwa regulatory samochodowe do modeli RC. Mają spore prądy i zmianę kierunku. Do tego aparatura z funkcją miksera tak aby można było poukładać sterowanie. Może być też najprostsza i nauczyć się tym sterować.
    1 PAWEL
    Level 42  
    Przy tej wadze kosiarki i oporach toczenia zwłaszcza przy skręcaniu gąsienicami silniki elektryczne długo nie popracują przy standardowym zasilaniu akumulatorami.
    rocky14
    Level 10  
    Nie do końca rozumiem przenieść moc z silnika na gąsienice przy wykorzystaniu sprzegła klimatyzacji... i silników elektrycznych ?
    satanistik
    Level 27  
    Albo sprzęgła i napęd z wału przez jakieś przekładnie, albo silniki elektryczne. Można też dać mechanizm różnicowy np. ze skutera inwalidzkiego i skręcać hamulcami. Akumulator będzie słabą stroną projektu, który i bez niego wydaje się bardzo trudny.
    rocky14
    Level 10  
    Znalazlem cos takiego : https://youtu.be/hY4CnJKlbiU , z tego co wiem to silniki elektryczne 24V moc 1700 W łącznie , silnik spalinowy 6KM.
    Na filmiku widać ze kosiarka ma maly akumulator i wlasnie chyba alternator ?
    1 PAWEL
    Level 42  
    Chyba nie powiesz że to kosi trawę raczej tylko aby jedzie. ;)
    cezars65
    Level 24  
    Wg mnie napęd gąsienicowy i to przy masie całości jak pisze kolega coś koło 100kg , to będzie niszczyć trawnik gąsienicami przy próbach skrętu . Jednak bym wszedł w napęd kołowy.
    satanistik
    Level 27  
    Ja bym jednak zszedł z tej masy - akumulatory, silniki elektryczne a przecież taniej i prościej podłączyć się pod wał silnika spalinowego.
    slazdu
    Level 11  
    Witaj
    Też zastanawiałem się nad gasienicowym napędem, ale tylko zastanawiałem :)
    Ostatecznie zrobiłem coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=qojA_KgukIM
    Opisywałem to już na elektrodzie - https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15780843#15780843
    Przyznam, że chwilami różnorodność ludzkich opinii, komentarzy i krytycznych rad była lepsza niż kabaret..., ale na forach można wszystko.
    W tym roku kosiłem już ogród kilka razy i dalej jestem zadowolony.
    Gdybys miał jakieś konkretne pytania, może znajdę chilę wolnego czasu, by odpowiedzieć, doradzić.
    Pozdr.
    slazdu
    1 PAWEL
    Level 42  
    Ładny projekt funkcjonalny najważniejsze zwrotność i dodatkowe opcje.