logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja magnetycznych wyłączników krańcowych w CAME BX-7 - czy to możliwe?

sim9 09 Cze 2017 07:24 3054 8
REKLAMA
  • #1 16520240
    sim9
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam

Czy ktoś z szanownych forumowiczów próbował zainstalować magnetyczne/indukcyjne wyłączniki krańcowe zamiast oryginalnego mechanicznego w napędzie CAME BX-7 ? z tego co patrzyłem w cenniku firma Came nie oferuje takiego rozwiązania jako opcje dodatkową

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16521489
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Myślę, że ze zrobieniem/adaptacją czegoś takiego nie byłoby problemu, ale nie robiłem bo nie miałem takiej potrzeby. Jakoś nie zdarzyło mi się aby oryginał zawiódł.
    Należałoby sprawdzić jakie prądy płyną w obwodzie krańcówek.
  • #3 16521760
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2115
    Marek J. napisał:
    ale nie robiłem bo nie miałem takiej potrzeby. Jakoś nie zdarzyło mi się aby oryginał zawiódł.

A magnetyczne zawodzą znacznie częściej niż mechaniczne więc też odradzam.
  • REKLAMA
  • #4 16521842
    sim9
    Poziom 12  
    Oryginalne są sprawne Marku..Tylko chodzi o to, że napęd jest wysoko w górach zamontowany i Klienci muszą co zima "walczyć" z odśnieżaniem listwy zębatej, bo mokry śnieg działa jak krańcówka :) wczoraj przymierzyłem magnetyczne z FAAC 740 i działa bez zarzutów..muszę tylko pomyśleć nad zamontowaniem czujnika :) także temat uważam za zamknięty i dziękuję Wszystkim za zainteresowanie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16523267
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Rozumiem. Tylko i tak trzeba pamiętać o odśnieżaniu (nie tylko w "świetle" bramy ale również na "trasie" z tyłu )gdyż w belce zbiera się śnieg i powstaje zator lodowy który nie pozwala bramie otworzyć się i/lub zamknąć w całości...
    Wtedy krańcówki nie zadziałają i ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16523610
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Jeśli masz pojecie i podstawowa wiedzę techniczna , to możesz przerobić mocowanie krańcówek i zamontować je w górnym prowadzeniu bramy.
  • #7 16524492
    sim9
    Poziom 12  
    Andrzej na to nie wpadłem..Łapka w górę za pomysł :)
  • #8 16537583
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Można jeszcze zamocować (w umiejętny sposób) zgarniacze śniegu /lodu tuż nad zębatą.
  • #9 16537859
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Tylko wiedz, że czujnik magnetycznych krańcówek FAACa zdarza się że po 2-3 latach szwankuje (jest niestety i wbrew logice dużo bardziej awaryjny niż mechaniczny) i jeśli brama zacznie walić w słupek albo odbój na otwarciu to nie awaria napędu tylko padł czujnik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość instalacji magnetycznych wyłączników krańcowych w napędzie CAME BX-7. Użytkownicy zauważyli, że oryginalne mechaniczne wyłączniki są bardziej niezawodne, jednak w przypadku trudnych warunków, takich jak opady śniegu, magnetyczne mogą być korzystne. Jeden z uczestników potwierdził, że przetestował magnetyczne wyłączniki z modelu FAAC 740, które działały poprawnie. Zwrócono uwagę na konieczność odśnieżania, aby uniknąć zatorów, które mogą uniemożliwić prawidłowe działanie bramy. Wskazano również na możliwość przeróbki mocowania krańcówek oraz zastosowania zgarniaczy śniegu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA