logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metrel Metrel MI 3102H BT czy MPI-530.

dudi-7 09 Cze 2017 12:40 12009 20
REKLAMA
  • #1 16520624
    dudi-7
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam, prosiłbym o rzetelną opinie i opis znaczących różnic w ww miernikach. Zamierzam kupić jeden z nich. Miernik potrzebuję do wykonania pomiarów instalacji, które sam wykonuję. Ewentualnie do pomiarów na zlecenie w firmach/zakładach przemysłowych.
    Na razie jestem za kupnem Metrela ( 2,5kV ), natomiast widziałem Sonel-a w akcji jak zlecałem pomiary i widziałem, że jest dość intuicyjny.
    Na podstawie suchych instrukcji, porównałem oba mierniki. I teraz pytanie do pomiarowców, co częściej jest bardziej użyteczne i co wybrać? Metrel ma pomiar rezystancji przy 2,5 kV, Sonel 1kV; Metrel nie ma możliwości pomiaru rezystancji uziemienia 4P, Sonel ma możliwość 4P; (którą metodę najczęściej używacie przy tych pomiarach ? ) Sonel ma dokładniejszy pomiar impedancji pętli zwarci do 0,001, czy to istotne?
  • REKLAMA
  • #2 16520697
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2690
    Do czego Ci napięcie probiercze 2,5kV?
    Wykonujesz instalacje o napięciu roboczym powyżej 400V?
    Masz potrzebę wykonywać pomiary izolacji kabli energetycznych ułożonych ziemi?
    Jeżeli nie wykonujesz takich pomiarów to 2,5kV jest Ci niepotrzebne, a do wykonania pomiarów instalacji wewnętrznych wystarczy max. 500V.

Ponadto o decyzji, który miernik wybrać decyduje także dostęp do serwisu oraz laboratorium w którym będziesz musiał wzorcować przyrząd.
    Zadzwoń sobie ile biorą poszczególne laboratoria za wzorcowanie danego przyrządu.
    Co do mierników z serii MPI to są to naprawdę dobre i wygodne w użytkowaniu mierniki. Niestety Metrela nie znam i nie jestem w stanie nic powiedzieć na jego temat, bo korzystałem z wielu różnych mierników, ale wszystkie Sonela. Najwięcej pomiarów w życiu zrobiłem z użyciem MPI-525 - po kilka tysięcy miesięcznie.
    MPI-530 jest jego bardziej rozbudowanym następcą.
    Warto też dołożyć trochę kasy i dokupić sobie program PE5 do sporządzania protokołów jeżeli robisz ich dużo.
  • #3 16521582
    dudi-7
    Poziom 20  
    A co z pomiarem WLZ ? Jest traktowany jako kabel , między skrzynką licznikową w granicy działki a domem ? Wówczas, chyba norma nakazuje 2,5 kV ?
  • #4 16522831
    Plumpi
    Skoro jest ułożony kablem YKY czy YAKY to należy traktować jako kabel.
    Ale do pomiarów 2,5kV można dokupić induktor lub miernik elektroniczny za kilka stów.
    Można też zamiast MPI-530 kupić MPI-525 który ma także i zakres 2,5kV i w tym przypadku chyba będzie lepszym wyborem, a i tysiak w kieszeni zostanie.
  • #5 16525322
    dudi-7
    Poziom 20  
    A co z metodą 3P i 4P podczas pomiarów uziemienia ? Kiedy 4P jest wymagana dla domów jednorodzinnych lub zakładach przemysłowych.
  • #6 16525450
    Plumpi
    4P zapewnia wyższą dokładność pomiaru.
    W normach chyba nie ma takiego, jednoznacznego wskazania. Przynajmniej nic takiego nie znalazłem w PN-HD 60364-6 gdzie opisywane są metody pomiarowe.

Jednak wykonując pomiary należy uwzględnić w wynikach pomiarów, błąd pomiaru.
    W przypadku domów mieszkalnych czy też zakładów może mieć znaczenie ta dokładność przy sieciach TT, gdzie są stawiane wyższe wymagania dotyczące uziemień t.j. niższe rezystancje uziomów oraz wymagane są niższe spodziewane napięcia dotykowe.
    Może się zdarzyć, że ze względu na graniczną wartość wyników pomiarów, wykonując pomiary metodą mniej dokładną nie będzie można zakwalifikować ochrony jako skutecznej. Zaś wykonując metodą dokładniejszą, wyniki pomiarów może spełniać wymagania ochrony.
  • REKLAMA
  • #7 18338603
    webronin
    Poziom 10  
    Masz potrzebę wykonywać pomiary izolacji kabli energetycznych ułożonych ziemi?
    Jeżeli nie wykonujesz takich pomiarów to 2,5kV jest Ci niepotrzebne, a do wykonania pomiarów instalacji wewnętrznych wystarczy max. 500V.
    Stare przepisy..Teraz wykonuje sie pomiar kabli energetycznych napięciem "nie mniejszym niż 1000V". Także wystarcza pomiar 1000V.
  • #8 18729617
    hanibal0
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    webronin napisał:

Stare przepisy..Teraz wykonuje sie pomiar kabli energetycznych napięciem "nie mniejszym niż 1000V". Także wystarcza pomiar 1000V.

Przyznam szczerze że chciałbym żeby tak było ale czy jest jakaś podstawa prawna, która pozwala WLZ zrobiony kablem YKY pomierzyć napięciem 1kV? Według mnie skoro od ZK to instalacja kliencka to WLZ już nie jest linią energetyczną, napięcie na niej zawsze to 230/400V więc po co mierzyć to napięciem 2,5kV skoro norma PN-HD 60364- -6:2008 mówi o napięciu Up=1kV.
  • #9 18797194
    Wafel11
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Kable energetyczne o napięciu znamionowym 1kV oraz powyżej należy mierzyć napięciem 2,5kV. Cytat " Pomiaru należy dokonać w temperaturze 15-25 st.celcjusza, wilgotności 40-75% przez około 60s." Władysław Orlik BADANIA I POMIARY ELEKTOENERGETYCZNE DLA PRAKTYKÓW.
  • #10 19840537
    webronin
    Poziom 10  
    Zdania jak widać podzielone .Napisałem do PKN o info w tej sprawie. Panowie jednak trzeba 2,5 kV . Treść odpowiedzi od PKN nie wiem czy mogę tu zamieścić. Niech się admin wypowie.
  • REKLAMA
  • #11 19840616
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    webronin napisał:
    Zdania jak widać podzielone .Napisałem do PKN o info w tej sprawie. Panowie jednak trzeba 2,5 kV . Treść odpowiedzi od PKN nie wiem czy mogę tu zamieścić. Niech się admin wypowie.
    Podobna dyskusja była na ise w sprawie pomiarów kabli.
    Pytanie, czy kabel WLZ należący do odbiorcy (od granicy eksploatacji) jest kablem elektroenergetycznym?
  • #12 19850114
    DrKubus
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    webronin napisał:

Czy mógłbyś podesłać w PW tą odpowiedź, bardzo interesuje mnie ich stanowisko.
  • #13 19850133
    webronin
    Poziom 10  
    Szanowny Panie, przekazuję odpowiedź na pytanie dotyczące postanowień normy PN-HD 60364-6:2016-07 „Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 6: Sprawdzanie”, opracowaną przez Specjalistów z KT55 ds. Instalacji Elektrycznych i Ochrony Odgromowej Obiektów Budowlanych i zaakceptowaną przez Przewodniczącego KT55: Odpowiadając na kwestie, zgłoszone przez e-mail xxxxxxxxx, a dotyczące niejasności postanowień normy PN-HD 60364-6:2016-07, w odniesieniu do wartości napięć probierczych, jakie powinny być stosowane, przy pomiarach rezystancji izolacji w wewnętrznych liniach zasilających instalacje obiektów budowlanych, udziela się następujących wyjaśnień. Zakresem normy PN-HD 60364-6:2016-07 objęte są postanowienia dotyczące odbiorczego i okresowego sprawdzania instalacji elektrycznych niskiego napięcia, począwszy od ich złącza do odbiorników energii elektrycznej. W wewnętrznych liniach zasilających (WLZ) tych instalacji, na odcinku między przyłączem a rozdzielnicą główną mogą występować kable ziemne, ale one nie wchodzą w zakres rozpatrywanej normy, co potwierdzają dane zawarte w Tablica 6.1 tej normy. Wynika z nich jasno, że napięcie probiercze do pomiaru rezystancji izolacji w obwodach (bez kabli ziemnych) o napięciu znamionowym Un ≤ 500 V powinno mieć wartość 500 V, a w obwodach o napięciu znamionowym Un > 500 V - wartość 1000 V. Natomiast, jeżeli w obwodzie wewnętrznej linii zasilającej instalacji nn. występuje odcinek kabla ziemnego, co – jak wspomniano – nie wchodzi zakres rozpatrywanej normy, to wówczas napięcie probiercze do pomiaru rezystancji izolacji w takim obwodzie powinno mieć wartość 2500 V. W związku z zadanym pytaniem uprzejmie informuję, że opinie PKN nie stanowią podstawy stwierdzenia, że konkretny wyrób konkretnego producenta, spełnia wymagania danej normy. Mogą one mieć jedynie charakter wyjaśniający wątpliwości, co do prawidłowego odczytywania postanowień normy, która nie jest przepisem prawa, lecz dokumentem technicznym do dobrowolnego stosowania. Opinie PKN nie mają charakteru jakichkolwiek aktów administracyjnych. Do badania zgodności wyrobów z normami i przepisami prawa są powołane inne jednostki, np. jednostki certyfikujące.
  • REKLAMA
  • #14 19850155
    DrKubus
    Poziom 14  
    Dziękuję,
    muszę poszukać tej normy, a szczególnie Tablicy 6.1. widzę tu jednak kilka nieścisłości:

Przede wszystkim, PB jako normę wskazuje 60364-6:2008 i dopóki się to nie zmieni, planuję wykonywać pomiary zgodnie z tą normą.

Kolejna rzecz, to:

Cytat:
    Zakresem normy PN-HD 60364-6:2016-07 objęte są postanowienia dotyczące odbiorczego i okresowego sprawdzania instalacji elektrycznych niskiego napięcia, począwszy od ich złącza do odbiorników energii elektrycznej. W wewnętrznych liniach zasilających (WLZ) tych instalacji, na odcinku między przyłączem a rozdzielnicą główną mogą występować kable ziemne, ale one nie wchodzą w zakres rozpatrywanej normy, co potwierdzają dane zawarte w Tablica 6.1 tej normy.

Mnie uczyli, że przyłącze jest pomiędzy złączem, a rozdzielnicą, więc wchodzi w zakres normy, ale do tego muszę znaleźć tą nieszczęsną tablice 6.1.
  • #15 19850165
    webronin
    Poziom 10  
    Jeśli coś ustalisz daj znać tu na forum . Bede bardzo wdzięczny. Zresztą nie tylko ja. Co do norm to jest wiele nieścisłości.
  • #16 19850201
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Tablica 6.1 podaje, że gdy napięcie nominalne obwodu do 500 V włącznie, w tym FELV, to napięcie probiercze DC wynosi 500 V, a dopuszczalna rezystancja to 1 MΩ, i dotyczy rozdzielnicy głównej i poszczególnych obwodów.
    Innymi słowy, pomiar Riso można wykonać napięciem 500 V, i nie ma sensu katować kabla wartością 2500 V.
    Ja osobiście mierzę U pom. 1000 V, bo nie widzę przeciwwskazań.
    U jeszcze jedno - wspomniana tablica 6.1 znajduje się w punkcie 6.4.3.3 pod tytułem Rezystancja izolacji instalacji elektrycznej w PN-HD 60364-6:2016-07.
    A przecież wcześniej pisałem :
    Cytat:
    Pytanie, czy kabel WLZ należący do odbiorcy (od granicy eksploatacji) jest kablem elektroenergetycznym?
  • #17 19850233
    DrKubus
    Poziom 14  
    elpapiotr napisał:
    Tablica 6.1 podaje, że gdy napięcie nominalne obwodu do 500 V włącznie, w tym FELV, napięcie probiercze DC wynosi 500 V, a dopuszczalna rezystancja to 1 MΩ, i dotyczy rozdzielnicy głównej i poszczególnych obwodów.

To ciekawe, gdzie oni wyczytali, że:
    Cytat:
    W wewnętrznych liniach zasilających (WLZ) tych instalacji, na odcinku między przyłączem a rozdzielnicą główną mogą występować kable ziemne, ale one nie wchodzą w zakres rozpatrywanej normy, co potwierdzają dane zawarte w Tablica 6.1 tej normy.

Jak dla mnie, to stosowanie N-SEP-E-004 dla linii WLZ prowadzonej przewodem YKY jest mocno naciągane, jeśli napięcie nominalne obwodu wynosi do 500V. Idąc tym tropem, kabel YKY 3x1,5 mm² do lampki przy przy furtce, też bym musiał testować 2,5kV, tylko dlatego że jest pociągnięty kablem ziemnym.
  • #18 19850249
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    DrKubus napisał:
    Idąc tym tropem, kabel YKY 3x1,5 mm² do lampki przy przy furtce, też bym musiał testować 2,5kV, tylko dlatego że jest pociągnięty kablem ziemnym.
    Trzeba by na głowę upaść, by coś takiego robić.
  • #19 19850284
    DrKubus
    Poziom 14  
    To skąd się bierze przekonanie, że WLZ'tkę od złącza (z licznikiem) do rozdzielnicy mam testować 2,5 kV? Skoro wg. wszystkich definicji jest to instalacja elektryczna nn wg. przywoływanej normy. I chyba tylko producentom mierników 2,5 kV zależy na tym, żeby tak to było testowane.
  • #20 19850298
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Stąd, że za każdym razem pada hasło "kabel", i tyle.
  • #21 19850307
    DrKubus
    Poziom 14  
    Przypomina mi to spór, o konieczności posiadania E do wykonywania pomiarów, mimo że PB jasno wskazuje że trzeba mieć D+pomiary ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy porównania dwóch mierników: Metrel MI 3102H BT i Sonel MPI-530, z naciskiem na ich zastosowanie w pomiarach instalacji elektrycznych. Użytkownicy podkreślają, że Metrel oferuje pomiar rezystancji przy 2,5 kV, co może być zbędne dla instalacji wewnętrznych, gdzie wystarcza 1 kV. Sonel MPI-530, będący rozwinięciem modelu MPI-525, jest chwalony za intuicyjność i dokładność pomiarów, w tym pomiaru impedancji pętli zwarci do 0,001 Ω. W kontekście pomiarów uziemienia, metoda 4P zapewnia wyższą dokładność, co jest istotne w przypadku sieci TT. Uczestnicy dyskusji wskazują na niejasności w normach dotyczących pomiarów WLZ oraz różnice w interpretacji wymagań dotyczących napięcia probierczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA