logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 1.6 16V - Mechanik wlał za dużo oleju

holo0725 10 Cze 2017 15:59 13248 18
REKLAMA
  • #1 16522420
    holo0725
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam. Bylem wczoraj wieczorem wymienić olej z filtrem, mechanik przy mnie wlewał olej i od razu sprawdzał stan na bagnecie, nie zwróciłem na to większej uwagi, potem butelkę wrzucił mi do auta i pojechałem do domu. Dziś chciałem podjechać do sklepu, wziąłem butelkępo oleju żeby przełożyć ją do bagażnika, a tam znacznie mniej oleju niż myślałem że będzie:

Na oko jakieś 1/4 - 1/5 litra, z czterech. Czyli wychodzi że wlał około 3,8 litra. Silnik XEL zalecane w instrukcji ma 3-3,5 litra max, tak tez zawsze mi dolewali, z butelki 5 litrowej zostawało 1,5 litra.

Sprawdziłem bagnet:
    Jak widać cała końcówka w oleju, zawsze myślałem że powinien mieścić się w obrębie tej środkowej części.

Znając ten silnik to nadmiar i tak wypije w 2 miesiące...
    Poważnie mówiąc to nie wiem co teraz, nie jechałem nigdzie, choć wczoraj wracając z warsztatu jeszcze zrobiłem z 15 km i nic się podejrzanego nie działo.
    Przez weekend zamknięte, nie wiem czy nie jeździć nim do poniedziałku i dzwonić żeby spuścili nadmiar, czy mogę jeździć i nic się nie stanie (te ~0,3 litra to chyba nie jakieś olbrzymie przelanie).
  • REKLAMA
  • #2 16522427
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    Weź strzykawkę z założonym wężykiem i wyciągnij nadmiar przez otwór bagnetu.
    Istnieje ryzyko uszkodzenia uszczelniaczy na wale.
  • REKLAMA
  • #3 16522428
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    Nic mu nie będzie.
    Jeździć i sie nie przejmować.
    Od czego te uszczelniacze mają się uszkodzić?
  • #4 16522439
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Twierdzisz, że producent bez powodu określił poziomy MIN i MAX oleju?
  • #5 16522445
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Zbyt duży poziom oleju groźny jest przy wysokich obrotach. Z niemieckiej autobany już nie jeden tak zjechał na lawecie z zatartym silnikiem świeżo po wymianie oleju.
  • #6 16522501
    holo0725
    Poziom 6  
    Strzykawki niestety nie mam, ani wężyka, a szybciej niż chodzić gdzieś kupować to będzie podjechać tam i niech oni poprawią.
    Skoro mówicie, że jazda z takim poziomem może się źle skończyć.
  • #7 16522527
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    300ml w niczym nie zaszkodzi.
    Patrząc na zdjęcie bagnetu to tam jest dużo więcej niż 0,5l, powiedziałbym że 1l więcej. Wcześniej pisałem z telefonu i opierałem się na tym co jest napisane a nie pokazane na zdjęciach.
    Trzeba przyjąć że jest jeszcze filtr oleju w który też wchodzi olej więc nie można przyjąć tego że wchodzi dokładnie np. 3.5l.

Barton-wlkp napisał:
    Twierdzisz, że producent bez powodu określił poziomy MIN i MAX oleju?

W żadnym wypadku nie jest to potwierdzenie Twojej teorii.

Oczywiście dużo ponad normę to przesada ale nie popadajmy w paranoję.

Przeczytałem raz jeszcze dokładnie. Autor wprowadza w błąd. W silniku jest ok 4,8l oleju a nie 3,8 (jak napisał) co zgadzało by się z tym co napisałem wyżej czyli jest litr więcej.
    Tutaj faktycznie należało by upuścić.
  • #8 16522535
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    Z filtrem wchodzi 3,5 litra przy założeniu, że został zlany cały olej i nic nie zostało.
    Tutaj jest dużo za dużo oleju.
  • REKLAMA
  • #9 16522557
    holo0725
    Poziom 6  
    grala1 napisał:
    Autor wprowadza w błąd. W silniku jest ok 4,8l oleju a nie 3,8 (jak napisał) co zgadzało by się z tym co napisałem wyżej czyli jest litr więcej.
    Tutaj faktycznie należało by upuścić.

W jaki sposób niby wprowadzam w błąd? Najwyraźniej nie miałeś racji pisząc mi żebym jeździł, a teraz zwalasz to na mnie?

Skoro napisałem:
    Na oko jakieś 1/4 - 1/5 litra, z czterech. Czyli wychodzi że wlał około 3,8 litra.
    Odejmujemy 0,2 od 4 i wychodzi 3,8, chyba że magicznie pojawił się jeszcze litr.
  • #10 16522577
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Przepraszam, mój błąd!!!
    Wychodzi niedokładne czytanie. Nie zauważyłem że napisałeś z czterech.
    Tyle że patrząc na bagnet to tam jest litr oleju więcej (uważam że żółta strzałka oznacza aktualny poziom).
    Ja dalej uważam że 0,3l to nic się nie stanie.
    Możesz zgłosić mój post do moderatora jeżeli uważasz że jest on niepoprawny.
    Uważam że w silniku masz litr oleju więcej a może i więcej a nie 0,3l.
    Prawdopodobnie mechanik nie spuścił całości - potwierdzało by to co napisałeś o poprzednich wymianach że było ok.
    Chyba że filtr oleju został stary.
    Raz jeszcze przepraszam za zamieszanie spowodowane przez moje niedokładne czytanie i napisanie nieprawdy na temat Twojej wypowiedzi.
    Moderator może usunąć moje wypowiedzi spowodowane niedokładnym czytaniem, które spowodowały tutaj chaos.

Moderowany przez T5:

Sztuką jest przyznanie się do błędu.
    Posty nie będą usuwane.

• #11 16522592
    gigit
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Jaki problem, robiłeś to w warsztacie, zapłaciłeś za usługę, która została źle wykonana. Najlepiej pojechać i niech poprawiają - tyle w temacie.
    Pozdrawiam
  • #12 16522611
    holo0725
    Poziom 6  
    Znowu nie czytasz. Nie został stary filtr, w pierwszym zdaniu jest napisane, że wymieniałem olej z filtrem (przy mnie wykręcił stary i wkręcił nowy, zresztą to nie pierwsza wizyta u nich i zawsze robili wszystko ok).

Nie będę zgłaszał do moderatora, ale dzięki za takie porady, jak odpowiadasz najpierw bez patrzenia na zdjęcia, a potem kolejne kilka postów nie czytając nawet dokładnie co jest napisane.
    Dobrze że inni się odezwali, zresztą samemu wydawało mi sie że jest tego oleju zdecydowanie za dużo (tylko że ten astrowy bagnet ma dziwną skale i nie wiedziałem czy przypadkiem cała góra nie oznacza niewielkiej nadwyżki), dlatego pytałem bo inaczej bym jeździł.
    Najwyraźniej nie spuścili z pół litra starego oleju, co jest dziwne, auto stało z 15 minut.

Teraz jeszcze może mi ktoś powie czy jechać do nich w poniedziałek (jakieś 5 km) czy nawet tyle nie ryzykować i łazić po sklepach szukając strzykawki i wężyka?
  • #13 16522614
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    gigit napisał:
    ...zapłaciłeś za usługę, która została źle wykonana. Najlepiej pojechać i niech poprawiają ...

Nie doradzaj czegoś, co może zaszkodzić.
    Jeżeli poziom jest aż tak za wysoki to nie należy jechać do mechanika ale wezwać go do poprawy dzieła.
    Jadąc do mechanika można doprowadzić do uszkodzeń.

Strzykawka za grosze w aptece. Wężyk w każdym markecie parabudowlanym.
  • #14 16522680
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1550
    Pomiędzy min a max jest około litra oleju . Oglądając twój bagnet wychodzi ze jest przelane około litra . Wyciągnij strzykawką i wężykiem jak koledzy wyżej piszą .
  • REKLAMA
  • #15 16522715
    gigit
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Barton-wlkp napisał:
    gigit napisał:
    ...zapłaciłeś za usługę, która została źle wykonana. Najlepiej pojechać i niech poprawiają ...

Nie doradzaj czegoś, co może zaszkodzić.
    Jeżeli poziom jest aż tak za wysoki to nie należy jechać do mechanika ale wezwać go do poprawy dzieła.
    Jadąc do mechanika można doprowadzić do uszkodzeń.

Strzykawka za grosze w aptece. Wężyk w każdym markecie parabudowlanym.

Wina mechanika więc to raczej jego problem w razie awarii poza tym skoro przyjechał z warsztatu to i do niego dojedzie.
  • Pomocny post
    #16 16522732
    ociz
    Ocena: 3468
    Dojedzie. Aby tylko nie pałować za mocno. Chodzi o to że jak wał korbowy dosięga do oleju to tak nim chlapie na ścianki cylindrów że pierścienie nie nadążą go zgarniać, a jak już zacznie go ciągnąć przez pierścienie to nie skończy dopóki w misce nie będzie pusto. Ale takie rzeczy się zdarzają tylko na autostradach no i widać chmurę dymu za samochodem.
  • #17 16522771
    Barton-wlkp
    Poziom 21  
    gigit napisał:
    Wina mechanika więc to raczej jego problem w razie awarii

Wiesz czym jest przyczynienie się poszkodowanego do powiększenia szkody?
    Jeżeli nie to zerknij do art. 362 KC.
    Poza tym robisz z forum technicznego forum prawne.

Do pytającego:
    Usuń nadmiar oleju tak, aby stan przy pojeździe ustawionym na poziomym podłożu był między MIN a MAX.
    Biorąc pod uwagę, że to XEL to raczej bliżej MAX bo i tak ubędzie.
  • #18 16522889
    holo0725
    Poziom 6  
    Jeśli poszkodowany przyczyni się świadomie do powiększenia szkody,żeby uzyskać wyższe odszkodowanie, podany artykuł w tej sytuacji nie ma żadnego zastosowania. Gdyby chodziło tu np o starszą kobietę, która oddała auto na serwis, źle go zrobili (np oszukali ją i wcale nie wymienili oleju tylko policzyli wymianę), ona nieświadoma tego jeździła i w efekcie doszło do uszkodzenia silnika, wg ciebie ponosi ona część winy? Albo jeśli do uszkodzenia doszło zaraz po wyjeździe w drodze powrotnej z serwisu, to co wtedy, tez część winy poszkodowanego, kiedy nie miał nawet okazji sprawdzić wykonanej pracy? Bzdura.

Zresztą nie ma co zmieniać tematu.
    W poniedziałek zadzwonie do mechanika, powiem co i jak i niech decydują, czy mam podjechać (i wtedy jest ich odpowiedzialność) czy kogoś przyślą ze strzykawą, nie chce mi sie samemu tym babrać.
    Dzieki za odpowiedzi, temat zakończony.
  • #19 16523837
    robokop
    Ocena: 6342
    Panowie, nie róbcie jaj. Litr oleju więcej w niczym nie zaszkodzi, Ecotec i tak sobie szybko to doprowadzi do stanu właściwego. Żeby olej nie bryzgał, rozbijany wałem korbowym, po to w misce jest blaszana blenda zasłaniająca lustro oleju. Nawet z litrem ponad stan poziom oleju nie sięgnie ponad nią - objętość samej miski to z dobre 6-7 litrów. Nie widzę powodu, żeby cokolwiek z tym zrobić. A zjawisko o którym pisze Ociz, to najczęściej w dieslach z lejącymi wtryskiwaczami - kiedy w końcu olej przestaje się mieścić w misce i zostaje wypchnięty przez odmę z silnika. Podobnie bywało w starych benzyniakach, z mechanicznymi membranowymi pompami paliwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nadmiarem oleju w silniku Opel Astra G 1.6 16V po wymianie oleju w warsztacie. Mechanik wlał około 3,8 litra oleju, podczas gdy maksymalna zalecana ilość to 3-3,5 litra. Użytkownik zauważył, że poziom oleju na bagnecie jest znacznie wyższy niż powinien, co może prowadzić do uszkodzenia silnika, zwłaszcza przy wysokich obrotach. W odpowiedziach zasugerowano użycie strzykawki do usunięcia nadmiaru oleju lub powrót do warsztatu w celu poprawy. Niektórzy użytkownicy podkreślili, że niewielka nadwyżka oleju nie powinna zaszkodzić silnikowi, jednak zalecano ostrożność i nieprzekraczanie poziomu MAX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA