logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja komputerów sterujących w Passat B6: silnik, hamulec postojowy, DPF

bobo 44 14 Cze 2017 12:05 5808 7
  • #1 16529239
    bobo 44
    Poziom 18  
    Ocena: 196
    Witam gdzie znajduje sie komputer sterujący silnikiem,hamulcem postojowym oraz filtrem dpf czy to jest jeden czy każdy inny.
  • #3 16529255
    bobo 44
    Poziom 18  
    A gdzie sie znajdują?
  • #4 16529551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16529785
    bobo 44
    Poziom 18  
    Witam dzięki a może jeszcze co może być zapaliły mi sie 2 kontrolki żółte z hamulca postojowego i filtra dpf po sprawdzeniu brak jakichkolwiek błędów autko jezdzi dobrze i wszystko działa tylko te kontrolki sie palą dlatego mysle że usterka jest gdzieś na przewodach, nie wiem czy dobrze myslę.
  • #6 16530284
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Jak się świecą kontrolki to błędy muszą być, tylko trzeba dysponować odpowiednim sprzętem by je odczytać. Tam wszystko chodzi po CAN, więc "usterka na kablach" jest mało prawdopodobna. Nie działało by więcej rzeczy.
    Zapewne problem z czujnikiem EPB w którymś kole, a DPF domaga się regeneracji, bo nie ma okazji się prawidłowo wypalić.

Dla pewności - chodzi o te kontrolki?
    Lokalizacja komputerów sterujących w Passat B6: silnik, hamulec postojowy, DPF Lokalizacja komputerów sterujących w Passat B6: silnik, hamulec postojowy, DPF
  • #7 16530307
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16530958
    bobo 44
    Poziom 18  
    Dokładnie te kontrolki świecą kiedyś był błąd kontrolka od autohold zwarcie czy coś podobnego nie mam autoholda ta kontrolka lubi gasnąć i się zapalać, natomiast kontrolka od dpf świeci cały czas wskazanie filtra pokazuje 1 % sadzy.Sprawdzane na autocomie.Kontrolka dpf zapaliła sie w czasie jazdy w ogromnej ulewie, tzn zaparkowałem auto przeszła duża ulewa przyszedłem włączam zapłon i zapaliła się kontrolka dpf.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono lokalizację komputerów sterujących w Volkswagenie Passat B6. Użytkownik zapytał o miejsca, w których znajdują się komputery silnika, hamulca postojowego oraz filtra DPF. Odpowiedzi wskazują, że każdy z tych komputerów jest oddzielny: sterownik silnika znajduje się na podszybiu, a ster hamulca postojowego pod tunelem środkowym. Użytkownik zgłosił problem z kontrolkami hamulca postojowego i DPF, które się świecą, mimo braku błędów w systemie. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może leżeć w czujniku EPB lub konieczności regeneracji DPF, a także podkreślili, że do odczytu błędów potrzebny jest odpowiedni sprzęt diagnostyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA