logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Play 4G LTE rozłącza mi internet co chwilę

Hexi 24 Cze 2017 21:49 22758 11
REKLAMA
  • #1 16549008
    Hexi
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Witam.
    Od jakiegoś czasu mi zaczął się rozłączać internet w Play.
    Modem Alcatel LinkZone
    Play 100GB 4G LTE
    Miasto: Kościerzyna
    Normalnie nie wytrzymuję, pierw gdy coś chciałem pobrać, np. aktualizację do Windows 10 to mi wywalało neta i musiałem modem resetować bądź komputer.
    Teraz nawet gdy wejdę w neta, to ledwo tu wszedłem, bo co chwilę mi się internet rozłącza.
    Zainstalowałem program Autoconnect, zadziałało, pobrałem te aktualizacje.
    Jednak po restarcie komputera znowu się wyłącza.
    Zauważyłem, że podczas pobierania prędkość się spowalnia powoli do zera.
    Proszę o szybką odp.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16550468
    Hexi
    Poziom 8  
    kiko80 napisał:
    Nikt tu nie ma kryształowej kuli, zacznij od tego jaki masz zasięg siłę sygnału

Teraz mam taki, ale w nocy było 70downloadu i 12uploadu ping był także niski http://www.speedtest.pl/wynik/151776490

Dodano po 2 [minuty]:

@kiko80
  • #5 16550712
    Hexi
    Poziom 8  
    kiko80 napisał:
    O siłę sygnału mi chodziło a nie o prędkości

Jak mam sprawdzić?

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

To dowiem się?

Dodano po 36 [sekundy]:

kiko80 napisał:
    O siłę sygnału mi chodziło a nie o prędkości

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

2dni czekam na odpowiedź, i jak gram neta mi wywala to strasznie drażni więc proszę o odpowiedź
  • REKLAMA
  • #6 16551258
    MrRoger
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    1. Podłącz zasilanie pod modem naładuj go lub mierz na podłączonym zasilaczu.
    2. Otwórz przeglądarkę, wpisz: http://192.168.0.1
    3. hasło "admin" o ile mnie pamięć nie myli.

3a Jeśli masz modem podłączony bezpośrednio do komputera, możesz zalogować się za pomoca aplikacji "Web Connection"

4. Zakładka network setting --> Connection Mode — wybierz auto.
    5. Zakładka "Network mode" --> Network Mode — Wybierz LTE (przy słabszych połączeniach może naliczac Ci opłaty za internet)
    6. Zakładka "Connection" — tam pokazuje "kreseczkami" siłę sygnału, a po najechaniu wskaźnikiem chyba RSSI, podaj te dane.

Dodatkowo:
    A) Łączysz sie po WiFi z modemem?
    B) Gdzie leży modem?
    C) Jaki masz zasie w miejscu gdzie leży modem telefonu komórkowego (z tej samej sieci co internet/modem)
  • REKLAMA
  • #7 16551264
    Hexi
    Poziom 8  
    MrRoger napisał:
    1. Podłącz zasilanie pod modem naładuj go lub mierz na podłączonym zasilaczu.
    2. Otwórz przeglądarkę, wpisz: http://192.168.0.1
    3. hasło "admin" o ile mnie pamięć nie myli.

3a Jeśli masz modem podłączony bezpośrednio do komputera, możesz zalogować się za pomoca aplikacji "Web Connection"

4. Zakładka network setting --> Connection Mode — wybierz auto.
    5. Zakładka "Network mode" --> Network Mode — Wybierz LTE (przy słabszych połączeniach może naliczac Ci opłaty za internet)
    6. Zakładka "Connection" — tam pokazuje "kreseczkami" siłę sygnału, a po najechaniu wskaźnikiem chyba RSSI, podaj te dane.

Dodatkowo:
    A) Łączysz sie po WiFi z modemem?
    B) Gdzie leży modem?
    C) Jaki masz zasie w miejscu gdzie leży modem telefonu komórkowego (z tej samej sieci co internet/modem)

1. Tak
    2. Przy oknie, jak daję na parapet jest trochę lepsza jakość ale i tak wywala mi internet.
    3. Chcę sprawdzić wchodząc na tą stronę ale wyskakuje mi ta witryna jest nieosiągalna
  • #8 16551266
    MrRoger
    Poziom 11  
    Skopiowane z instrukcji:

Access the Admin Page using Wi-Fi

Connect to your hotspot device through Wi-Fi using the network connection software on your computer.
    Provide the Wi-Fi network password, if requested.
    Open a browser and enter http://mobile.hotspot or http://192.168.0.1 in the address bar. The Mobile Hotspot login screen appears.
    Enter the Admin Page administrator password. (Default password: admin).
    Select the Save Password checkbox if you wish to bypass the login screen in the future.
    Click Login. If you entered the correct password, the Web User Interface screen appears.

Access the Admin Page using USB

Connect your Mobile Hotspot to the PC with USB cable.
    Power on your device. The OS detects and recognizes new hardware and finishes the installation automatically. After successful installation,the web connection icon will appear on your desk.
    If the system does not launch installation automatically, run the installation program in path of My Computer > Mobile Hotspot.
    Double click the icon to open the Admin Page login screen.
    Enter the Admin Page administrator password. (Default password: admin).
    Select the Save Password checkbox if you wish to bypass the login screen in the future.
    Click Login. If you entered the correct password, the Web User Interface screen appears.
  • #9 16551322
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Panowie wy tak na serio? Przecież w temacie zasięgu LTE w Play już wszystko wyjaśniono https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3335518.html#16443408#16443408 Po co koledze kreski czy RSSI, które nic nie mówią o sygnale LTE?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 16552080
    Hexi
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    Panowie wy tak na serio? Przecież w temacie zasięgu LTE w Play już wszystko wyjaśniono https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3335518.html#16443408#16443408 Po co koledze kreski czy RSSI, które nic nie mówią o sygnale LTE?

Ale teraz nagle mi zaczęło rozłączać, może własny router trzeba kupić?

Dodano po 8 [godziny] 59 [minuty]:

Nie wiem co się dzieje teraz, internet tak wolno chodzi, że czekam 10s na załadowanie strony mimo że jeszcze mam te 100gb ponieważ od czasu do czasu znowu mi szybko chodzi.
  • #11 16683698
    vvrona
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam smutna wiadomość po przeprowadzeniu testów muszę stwierdzić ze redbull, nie wiem jak play wyłącza na chwile internet w momencie gdy obciążymy internet przed dłuższa chwile około 5-10 min rozłącza na jakaś minute.
    Ma to głównie miejsce podczas pobierania plików (to można ominąć ściągając jakiś program typu free download menager i obcinając transfer), Ale wystarczy próbować ściągnąć coś ze stema, lub pobrać aktualizacje i już jest masakra.
    Wiec jak masz redbulla (i możne play nie testowałem) chwile działa ci ok a potem co chwila rozłącza internet ale router ma zasięg i sam się nie rozłącza z siecią to nic nie róbcie to operator leci w kulki
  • #12 16714948
    MrRoger
    Poziom 11  
    Kurczę, sorki, że odgrzewam kotleta, ale - jak mogą Ci cokolwiek wyłączać? Są od tego umowy, masz pakiet danych nikt Cię (chyba) nie odetnie od BTS, bo jak - jakis automat restartujący maszt, serwer by wycinał dane IP itd... ;-)
    No bez jaj, daj te dane o które koledzy prosili oraz
    Poszukaj w sieci programu: ltewatch_h (działa z niektórymi nie hujawejami) ;-)
    Podaj dokładne dane:
    RSRP
    SINR
    RSRQ
    RSSI

i upewnij się, że nie wiesza Ci się modem od LTE, a ta 1min to nie jest wstawanie (reboot) że masz dość "prądów" - zasilania na nim.
    Im więcej napiszesz, zrobisz testów tym będziemy w stanie Ci lepiej pomóc.

U siebie mam taki Twór na domu:
    Zasilacz 5A 12V (wiem wariat, ale to zapas by się nie grzał pod blachą), który zasila mi
    2 wiatraczki 12V (jeden chłodzi MR3420, drugi E3372)
    MR3420 (tylko jako bramka mi służy bez firewalli etc by się nie pocił)

Zasilacz 5V 2,6A który zasila:
    HUB aktywny
    modem e3372 HiLink

Pomiędzy hubem, a MR3420 wlutowałem na kablu USB diodę, by w razie zwarcia czy cuś nie poszedł prąd na USB w MR3420

Antena Sorensen 17 (chyba)

Do rozdzielania internetu w domu RT-N16

Ściągam neta z masztu za lasami, górami i rzekami ;-)
    Tylko, ja jestem zboczony i lubię elektronikę, to i grzebie w tym. Może kiedyś wrzucę zdjęcia na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z rozłączaniem internetu w sieci Play, korzystając z modemu Alcatel LinkZone. Problemy występują podczas pobierania danych, co prowadzi do konieczności resetowania modemu lub komputera. Użytkownik zauważa spadek prędkości do zera podczas pobierania. Odpowiedzi innych uczestników dyskusji sugerują sprawdzenie siły sygnału, ustawień modemu oraz ewentualne zakłócenia. Wskazówki obejmują logowanie do panelu administracyjnego modemu oraz dostosowanie ustawień sieciowych. Użytkownik rozważa zakup własnego routera, aby poprawić stabilność połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA