logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niestabilne połącznie z internetem, powolne ładowanie się stron oraz opóźnienia.

Ortix 29 Gru 2018 22:43 1914 5
REKLAMA
  • #1 17661699
    Ortix
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.

Od kilkunastu godzin borykam się z problemem dotyczącym mojego połączenia internetowego.
    Łącze się poprzez router LTE z sieci Play, do tej pory nie było żadnego problemu.
    Ostatnio zaobserwowałem, że strony ładują mi się wolniej, często po uruchomieniu każdej przeglądarki (Firefox, Chrome, IE, Opera) wyskakuje komunikat "Niestety, nie udało się odnaleźć tej strony" lub "Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia".
    Po jakimś czasie zaskakuje i uruchamia się jednak zazwyczaj z jakimiś brakami na stronie - to jest nie ładuje się cała strona tylko jej część, nie wczytuje pojedynczych obrazków itp.
    Problem nie dotyczy jedynie przeglądarek ponieważ programy, (na przykład Discord) również mają opóźnienia i nie jestem w stanie płynnie z nich korzystać.
    Ciągle przerywa połączenie, wyrzuca z czatów, nie wczytuje się całości witryn itp.
    Czasami załapie i działa przez jakiś czas normalnie ale gdy otwieram nową kartę w przeglądarce znowu ładuje się w nieskończoność i wyskakują komunikaty.
    Warto też wspomnieć, że próbowałem łączyć się poprzez Hotspot z telefonu - niestety problem nadal występuje.

Przepraszam za tak niejasny opis problemu.
    Jako, że jestem zielony w tematach czysto technicznych o Sieciach nie bardzo mogłem też zdefiniować problem, bo nie wiem co tu się dzieje.

Oczywiście szukałem już rozwiązań tego problemu niestety bezskutecznie.

Podejrzewam, że jest problem z tym konkretnym urządzeniem ponieważ na innych sprzętach wszystko działa ok gdy łącze się z tą samą siecią.
    Z tropu zbiło mnie gdy łączyłem się również przez Wi-fi u kuzyna i wszystko działało nad wyraz dobrze, co prawda on ma internet światłowodowy i mogłem podłączyć kabel jednak łączyłem się bezprzewodowo przez router.

Próbowałem ręcznie konfigurować proxy jednak była to akcja typowego laika sam nie wiem co dane opcja miały zmienić, po prostu wprowadzałem zmiany i sprawdzałem czy pomaga po czym gdy opcja okazała się bezskuteczna przywracałem tak jak było.

Wprowadzałem zmiany w ustawieniach karty sieciowej wyłączałem IPv6, instalowałem najnowsze wtyczki, przywracałem system do poprzedniego punktu, reinstalowałem sterowniki nic nie pomagało.

Być może ktoś ma pomysł nie tyle jak zaradzić ale co mógłbym zrobić, żeby lepiej zweryfikować problem bo moja obecna diagnoza jedynie wykazuje że internet nie działa jak należy ;/

Sprzęt to laptop MSI GE62 Apache Pro i7-7700HQ
    Router: ALCATEL ONETOUCH LINK 4G+
    Dostawca internetu Play
    Niestabilne połącznie z internetem, powolne ładowanie się stron oraz opóźnienia.
  • REKLAMA
  • #2 17661837
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    W jakiej lokalizacji korzystasz z Play na tym złomie od Alcatela? Jaki masz DL/UL wieczorami? Sprawdzałeś jak działa internet Play na tej karcie na innym urządzeniu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17661844
    Ortix
    Poziom 11  
    matek451 napisał:
    W jakiej lokalizacji korzystasz z Play na tym złomie od Alcatela? Jaki masz DL/UL wieczorami? Sprawdzałeś jak działa internet Play na tej karcie na innym urządzeniu?

Internet działa znośnie (jak na LTE) a raczej działał, mimo to po dalszych poszukiwaniach jestem prawie pewny, że problem leży w sprzęcie z którego łącze się z siecią a nie w routerze.
    Ponadto lokalizacja to same centrum miasta więc też spoko a na innych urządzeniach łączy z routerem na najwyższych obrotach.
  • REKLAMA
  • #4 17661876
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    Widać że wiesz wszystko więc ja ze swoją nader skromną wiedzą o internecie mobilnym oraz technologii LTE i sprzęcie z tym związanym nie mam tu co szukać. Zresztą w Play wybrałeś sprzęt który u mnie dawno wylądowałby na elektro -śmietniku, nawet bałbym się go komuś sprzedać bez wyrzutów sumienia. Widać że problem zdiagnozowałeś dogłębnie i zapewne wkrótce go rozwiążesz sam skoro nawet na podstawowe, wstępne pytania nie masz potrzeby odpowiedzi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17661916
    Ortix
    Poziom 11  
    Nie wiem dlaczego insynuujesz coś takiego skoro odpisuje Ci przecież normalnie, że korzystam z tego samego routera na innych urządzeniach i wszystko działa bez zarzutów a do tego gdy łącze się z każdą inną siecią z mojego komputera problem nadal występuję.
    Nie mówię, że nie ma potrzeby odpowiadać na Twoje pytanie przecież napisałem, że działa na innych sprzętach a lokalizacja to centrum...
    Nie rozumiem skąd te subtelnie opiewane w sarkazm epitety w moją stronę?

Na logikę wziąwszy spodziewałam się bardziej pytań o moją konfigurację na urządzeniu które ma problem z połączeniem sieciowym a nie o sprzęcie który odbiera sygnał od wszystkiego za wyjątkiem wspomnianego wcześniej laptopa.
    Mimo wszystko dzięki za odpowiedz i zainteresowanie tematem.
REKLAMA