logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutownica ZDZ LT-101 - niestabilne grzanie, żarówka przygasa, jak naprawić?

Norbas78 25 Cze 2017 00:10 3420 12
REKLAMA
  • #1 16549255
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Witam.
    Posiadam wymienioną w temacie lutownicę kupioną lata temu przez ojca.
    Leżała w piwnicy nie ruszana latami. Jakiś czas temu użyłem jej kilka razy bez problemu. Dziś pojawił się problem.
    Mianowicie lutownica po naciśnięciu "spustu" raz grzeje przez chwilę jak trzeba i żaróweczka świeci równo a za chwilę jakby traci "moc" i żaróweczka również jakby przygasa-świeci słabiej.
    Przykładowo przez 15 sekund trzymania "spustu" kilkukrotnie są takie zawirowania.
    Za chwilę z kolei działa na ćwierć gwizdka przez kilka minut....a po ostygnięciu znowu przez chwilę działa jak trzeba.
    Doskonale rozpoznaję te momenty po intensywności świecenia żaróweczki podświetlającej.
    Nie mogę znaleźć nic na temat tej lutownicy ale ZDZ ponoć chwalone.
    Czy jako domorosły majsterkowicz jestem w stanie zdiagnozować / naprawić moją lutownicę?
    Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16549277
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    Norbas78 napisał:
    Leżała w piwnicy nie ruszana latami. Jakiś czas temu użyłem jej kilka razy bez problemu. Dziś pojawił się problem.

W mojej był zimny lut przy mikrowyłączniku, bez drugiej lutownicy nie da rady ;-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16549293
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Strzałka z literą "m" wskazuje mikrowyłącznik - czasami to on jest winien,
    strzałki bez literek wskazują na miejsca lutowania skryte pod koszulkami izolacyjnymi - do sprawdzenia!

• #5 16549305
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2510
    Ja stawiam na uszkodzony przewód zasilajacy.
  • #6 16549312
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Czy ten mikrowłącznik jest naprawialny czy tylko wymiana?
    Przyjże się tym elementom z samego rana.
    Czytałem też że między tymi dwoma "rdzeniami" do których mocuje się grot jest jakaś izolacja która z czasem się psuje...czy to też może powodować moje objawy i ewentualnie jak i czym ją zastąpić?
  • #7 16551380
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    Norbas78 napisał:
    Czy ten mikrowłącznik jest naprawialny czy tylko wymiana?

Na chwilę zmostkuj mikrowłącznik kawałkiem drutu, włóż wtyk do gniazda zasilania i sprawdź czy objawy nadal występują. Jeżeli działa to do wymiany mikrowyłącznik, jak nadal jest problem to odkręć grot porządnie wyczyść miejsce styku z doprowadzeniami oraz sprawdź kabel zasilający.

Pzdr!
  • REKLAMA
  • #8 16551989
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 16555032
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Norbas78 napisał:
    Czytałem też że między tymi dwoma "rdzeniami" do których mocuje się grot jest jakaś izolacja która z czasem się psuje...czy to też może powodować moje objawy i ewentualnie jak i czym ją zastąpić?

Izolacja to najprawdopodobniej preszpan, zanieczyszczona i trochę zwęglona pewnie trochę pradu kradnie. Większym problemem mogą być zwarcia śrubek mocujących grot, z czasem wchodzą głębiej, przy silnym dokręcaniu zbliżamy też końce uzwojenia (a zatem i końce śrub) niszcząc wspomnianą izolację na końcowym odcinku.
  • #10 16555069
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2510
    Ta lutownicę znosi dużo więcej niż 15s ciągłej pracy warunkiem jest przerobienie obejm na wysięgniku. Mowa oczywiście o tych starych ZDZ bo były lepiej poskładane.
  • #11 16560396
    marcineli
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Norbas78 napisał:
    Mianowicie lutownica po naciśnięciu "spustu" raz grzeje przez chwilę jak trzeba i żaróweczka świeci równo a za chwilę jakby traci "moc" i żaróweczka również jakby przygasa-świeci słabiej.
    Przykładowo przez 15 sekund trzymania "spustu" kilkukrotnie są takie zawirowania.
    Za chwilę z kolei działa na ćwierć gwizdka przez kilka minut....a po ostygnięciu znowu przez chwilę działa jak trzeba.
    Doskonale rozpoznaję te momenty po intensywności świecenia żaróweczki podświetlającej.

Witam.
    Bardzo podobne objawy miewam w mojej lutownicy.
    Wtedy wymieniam grot i jest ok.

Lutownica świetna, nie do zajechania.

Pzdr
  • #12 16560565
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    marcineli napisał:

Bardzo podobne objawy miewam w mojej lutownicy.
    Wtedy wymieniam grot i jest ok.

Te objawy po prostu mogą wynikać ze słabego kontaktu grota z szynami doprowadzającymi prąd. Na zdjęciu, które zamieściłeś widać, że grot jest po pierwsze niefachowo zrobiony a po drugie nieprawidłowo zamocowany do szyn.
    Więc tak. Grot powinien być przede wszystkim dłuższy. Dobry grot, wystaje na długość około 2,5 do 3 cm. Oczka o śr. gwintu muszą być zwinięte zgodnie z kierunkiem zakręcania śrubki. Śrubki gdy są utlenione i zardzewiałe należy wymienić na nowe. Końce doprowadzeń przed założeniem grota oczyścić.
  • #13 16560952
    marcineli
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    ^ToM^ napisał:
    że grot jest po pierwsze niefachowo zrobiony a po drugie nieprawidłowo zamocowany do szyn.

Tak tak dałem plame :oops: sie poprawie :D
    Ale objawy są podobne no i lutownica jest nie do zajechania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lutownicą ZDZ LT-101, która po naciśnięciu "spustu" grzeje niestabilnie, a żarówka przygasa. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zimny lut przy mikrowyłączniku, uszkodzony przewód zasilający, czy problemy z izolacją między rdzeniami grota. Użytkownicy radzą sprawdzić mikrowyłącznik, zmostkować go, a także oczyścić styki grota oraz sprawdzić kabel zasilający. Wymiana grota również może rozwiązać problem. Dodatkowo, zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego mocowania grota oraz jego długości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA