logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć kable do świetlenia zewnętrznego i zasilania bramy

marcinx00 16 Lip 2017 10:45 3879 6
  • #1 16590327
    marcinx00
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam mam do was pytanie do budynku wchodzi mi kabel ziemny 5 żył chciałbym go wykorzystać do zasilania napędu bramy oraz któreś żyły do oświetlenia przy furtce.
    Kabel sięga do rozdzielni mam do podłączenia tego różnicówkę i dwa bezpieczniki na bramę i oświetlenie, włącznik do tego oświetlenia jest oddalony od rozdzielnicy więc dałem tam kabel 3x1.5.
    tak to wygląda na tą chwilę
    Jak połączyć kable do świetlenia zewnętrznego i zasilania bramypodłączeni...cznika.jpg (64.08 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

jak połączyć te kable razem i które dać do oświetlenia a które do zasilania bramy?
  • #2 16590438
    Voldi123
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Proszę używaj przecinków i kropek w odpowiednich miejscach bo tragicznie się to czyta. Po 1 jak dla mnie trochę mało informacji. Różnicówka 3f (4 polowa) czy jednofazowa (2p) ? Zakładam ze trójfazowa. Do tego jakie bezpieczniki? Narysowałeś te prostokąciki takie jakby to były dwa jednofazowe? Żeby cokolwiek coś pomóc musimy coś założyć. A wiec uznaje ze różnicówka trójfazowa (OK), a 1 bezpiecznik zmieniam na trójfazowy. Drugi zostaje na obwód z oświetleniem.

Co robimy? Ja bym wezwał elektryka bo skoro się pytasz to nie wiesz i może to tylko zagrażać życiu albo zdrowiu. I to nie tylko twojemu... Ale ok. Zacznijmy od tego, że musisz doprowadzić przewody do różnicówki.Wszystko jest podpisane. L1 to faza 1, L2 to druga itd.. N to neutralny. Fazy ciągniesz od wyjścia jakiegoś FR'a ( wyłącznika głównego, powiedzmy. Znajdziesz cos takiego u siebie?) Podpinasz pod L1,L2,L3. N bierzesz z listwy przewodów N. Bedzie taka długa od ktorej bedzie odbiegać pełno niebieskich ( jak sądze...) przewodów. Z wyjscia różnicowki fazy podpinasz pod wejscia zabezpieczenia nadprądowego. Sa 3 wejscia, sa 3 fazy... filozofii nie ma. A wyjscie N roznicowki podpinasz pod jej listwe. Teraz w koncu pojedziemy do bramy. Z wyjscia bezpiecznika podpinasz 3 zyly przewodu o ktorym mowisz ze idzie od bramy do rozdzielnicy. Czarny, czerwony i szary. Te kolory pod wyjscie bezpiecznika. Niebieski pod listwe roznicowki ktora bedzie chronila ten obwod, a zolto zielony pod listwe PE. Bedzie tam pelno zielono-zoltych przewodzikow.. Znajdziesz. Gotowy obwod dla bramy. Teraz oswietlenie. Zdecydownie latwiejsze! Z bezpiecznika jednofazowego podpinasz przewod do wllacznika. Dla Ciebie: brazowy. Niebieski bierzesz z listwy N (tej glownej - nie tej dla roznicowki). Natomiast zolto zielony tak jak wczesniej: Z listwy PE. Na szybko cos narysowalem. Nie wiesz - pytaj. Ale jesli nic kompletnie nie wiesz.. popros o pomoc jakiegos znajomego elektryka czy kogos kto ogarnie. Jesli dalej nie: zapłać i śpij spokojnie

• #3 16590501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16590539
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    @Voldi123 Coś pokręciłeś w opisie. Autor ma wyprowadzony kabel 5x? co oznacza, ze na stałe podłaczamy pod bezpiecznik ( pomijam wewnętrzną instalację w rozdzielni , która chyba jest wykonana poprawnie) do zasilania automatyki bramowej powiedzmy żyłę koloru brązowego ( nie czerwoną), po właczniku żyłę np czarną, a niebieską pod N za różnicówką oczywiście) + Zółto/zielony pod szynę PE.
    Zasilanie włącznika można zrobic z tego samego bezpiecznika lub innej fazy.
    Ja przynajmniej tak rozumuję ten nieco niejasny opis autora.
  • #5 16590637
    marcinx00
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    może trochę nakręciłem :-) przesyłam fotkę jak to wygląda w mojej rozdzielnicy

1. do zasilania bramy to chyba prosto PE , N i na przykład brązowy który daję na bezpiecznik (jeden z dwóch które posiadam) czy dobrze rozumie ?

2 a jak z tym kablem do włącznika czy muszę oznaczyć któryś z kabli PE i N jakimiś koszulkami o innych kolorach ? tu się własnie pogubiłem

Skoro N idzie do oświetlenia furtki muszę go tam rozdzielić i puścić dalej do silnika bramy (CZY TAK ?)
    A do żarówki wykorzystać np szary lub czarny i połączyć je przy rozdzielni z kablami które idą do włącznika ( np niebieski oznaczony jakimś kolorem aby nie brać go za N) a od włącznika na bezpiecznik (czyli zamykał bym obwód i pojawił by się prąd na żarówce)
    Czy w dobrą stronę kombinuję
  • #6 16590742
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4298
    Voldi123 napisał:
    Fazy ciągniesz od wyjścia jakiegoś FR'a ( wyłącznika głównego, powiedzmy. Znajdziesz cos takiego u siebie?)
    Nawet jeśli znajdzie to taka rada jest błędem w sztuce, gdyż każdy kabel/przewód/obwód musi być zabezpieczony.
    I jaka jest rola (w tym przypadku) wyłącznika RCD?
  • #7 16590764
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    Dobrze kombinujesz. Zero oświetlenia będziesz miał wspólne z automatem. I w obudowie płyty sterującej robisz połączenia z zachowaniem ciągłości PE i N do celów oświetleniowych.
    Możesz dorobić sobie wtedy łatwo zapalanie oświetlenia wjazdu po użyciu pilota od bramy ( potrzebna będzie czasówka+ zmierzchowy, lub zapalanie z osobnego kanału np w trybie bistabilnym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia kabla ziemnego 5-żyłowego do zasilania napędu bramy oraz oświetlenia przy furtce. W odpowiedziach podkreślono, że kabel nie powinien być przecinany, jeśli jest to kabel zasilający budynek (WLZ). Zaleca się użycie żyły brązowej do zasilania bramy, a czarnej do włącznika oświetlenia. Niebieska żyła powinna być podłączona do neutralnego (N), a żółto-zielona do uziemienia (PE). Użytkownik powinien również oznaczyć przewody kolorami, aby uniknąć pomyłek. Wskazano na konieczność zachowania ciągłości PE i N oraz możliwość zdalnego włączania oświetlenia przy użyciu pilota od bramy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA