logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kable od dawnego ogrzewania elektrycznego nadadzą się do zasilania bramy?

zwiezda 12 Wrz 2018 11:57 1497 13
  • #1 17436520
    zwiezda
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witajcie. Mam w piwnicy poprowadzone takie oto kable od jakiejś skrzynki elektrycznej - od siły albo od skrzynki z licznikiem do tej rozdzielnicy (a te dwa mniejsze kable idą do salonu). Obecnie już nie korzystam z ogrzewania elektrycznego (tylko z gazowego) a instalacja po ogrzewaniu pozostała. Czy na podstawie wyglądu, koloru i przekroju tych kabli jest ktoś w stanie stwierdzić czy nadadzą się do zasilania bramy automatycznej? Mam pomysł by wyprowadzić je z powrotem na zewnątrz i nie chciał bym robić rozgardiaszu w domu, tylko wykorzystać to co już jest. (Jestem zielony z elektryki). Jakie ewentualnie rzeczy należałoby dokupić by to miało ręce i nogi.
  • #2 17436571
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4641
    O który kabel chodzi, ten wypięty z kostki, czy te dwa cieńsze ?
  • #3 17436592
    zwiezda
    Poziom 9  
    o cały ten pęk kabli który wchodzi pionowo do rozdzielnicy. Te cieńsze kabelki poziomo z niej wychodzące mają swój koniec w salonie i wyglądają tak (były podpięte do mechanicznego przełącznika (0, I, II) sterującego ogrzewaniem. Jakby ktoś miał jakąś koncepcje do czego je można wykorzystać to proszę napisać (a może całkowicie je wysunąć ze ściany?)

• #4 17436990
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Do napędu bramy zazwyczaj potrzeba jest przewodu 5 x 2,5 mm2, gdzie trzy żyły: faza, neutralny i ochronny potrzebne są do ( napędu) silnika, a dwa pozostałe do sterowania otwieraniem/ zamykaniem bramy. W tej skrzynce masz grubsze, co nie przeszkadza.
  • #5 17437052
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3851
    stanislaw1954 napisał:
    Do napędu bramy zazwyczaj potrzeba jest przewodu

Nieprawda. Chyba że ktoś ma bramę w domu. Natomiast jeżeli brama jest na zewnątrz to potrzeba kabla. Zazwyczaj ziemnego. Te białe na pewno się nie nadają, z czarnego trzeba by oznaczenia odczytać.
  • #6 17437182
    zwiezda
    Poziom 9  
    Te kable w białej tulei i tak nie wystarczą aż do bramy. Trzeba będzie je czymś przedłużyć. Mam pytanie czy mogę samodzielnie wypiąć śrubokrętem te kable z tych esek (przy wyłączonym prądzie w całym domu), czy mnie porazi?
  • #7 17437415
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Pomimo wyłączenia zasilania w całym domu, trzeba się upewnić, czy na przewodach, które chcesz wypiąć z esek nie ma tam napięcia. Te grubsze przewody to, jak podejrzewam są do zasilenia obecnej rozdzielnicy i na nich może być napięcie, więc trzeba to sprawdzić, chyba że są jeszcze gdzieś gdzie indziej wypięte.
  • #8 17437472
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3851
    Ile masz metrow do tej bramy?

Dodano po 44 [sekundy]:

Ile masz metrow do tej bramy?
  • #9 17437721
    zwiezda
    Poziom 9  
    Do bramy mam ok 26 metrów. Natomiast samą bramę (ponieważ mam wąski wjazd i nie mam miejsca na osobną furtkę) chcę zrobić dwuskrzydłową z furtką w jednym z tych skrzydeł (dokładnie tak jak na obrazku). Oczywiście brama z siłownikami a furtka z zamkiem elektromagnetycznym i domofonem. Czy moje zasilanie podoła tym wymaganiom?
  • #10 17437779
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    zwiezda napisał:
    Te kable w białej tulei i tak nie wystarczą aż do bramy. Trzeba będzie je czymś przedłużyć. Mam pytanie czy mogę samodzielnie wypiąć śrubokrętem te kable z tych esek (przy wyłączonym prądzie w całym domu), czy mnie porazi?

To nie są kable tylko przewody i nie nadają się do układania w ziemi.
    Jedyne co możesz z nimi zrobić to oddać na złom.
    Skąd mamy wiedzieć, czy Ciebie prąd nie porazi? Sugeruję zatrudnić elektryka i przestać być bohaterem w swoim domu.
  • #11 17437888
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Zostaw ten kabel tam gdzie jest w tej rozdzielnicy elektryk niech zabuduje zabezpieczenie do bramy wjazdowej, oświetlenia i ewentualnie zasilacz domofonu.
    I tak musisz poprowadzić kabel domofonu więc ułóż przy nim kabel 3x2,5mm2 do zasilania bramy.
    Z danej rozdzielnicy możesz sobie wyprowadzić obwód do oświetlenia wzdłuż podjazdu lub oświetlenie przy bramie... kablem 3x1,5mm2
  • #12 17438805
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    zwiezda napisał:
    Do bramy mam ok 26 metrów. Natomiast samą bramę (ponieważ mam wąski wjazd i nie mam miejsca na osobną furtkę) chcę zrobić dwuskrzydłową z furtką w jednym z tych skrzydeł (dokładnie tak jak na obrazku). Oczywiście brama z siłownikami a furtka z zamkiem elektromagnetycznym i domofonem. Czy moje zasilanie podoła tym wymaganiom?

Twoje pomysły nie mają ani rąk, ani nóg. Układanie kabli do bramy to poważna sprawa, powinno znaleźć się nawet na mapach, więc zleć to komuś, kto ma o tym pojęcie i wie co i jak należy zrobić. A Ty nie próbuj grać gieroja, bo prąd nie zna się na żartach.
  • #13 17481486
    zwiezda
    Poziom 9  

No i rozplątałem. Te trzy czarne to jeden fazowy i dwa do sterowania napędem bramy? A czym radę z tego kabla (oprócz bramy) zasilić także garaż tzn. kontakt i dwie lampy, które tam się znajdują?
  • #14 17481496
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15505
    @zwiezda Zaproś elektryka który wykona Ci odpowiednie instalacje a nie kombinuj jak koń pod górę.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy kable pozostałe po instalacji ogrzewania elektrycznego mogą być wykorzystane do zasilania automatycznej bramy. W odpowiedziach podkreślono, że do napędu bramy zazwyczaj potrzebny jest przewód 5 x 2,5 mm², a kable w białej tulei mogą nie być odpowiednie do układania w ziemi. Wskazano również na konieczność sprawdzenia napięcia w przewodach przed ich wypięciem oraz zalecenie zatrudnienia elektryka do wykonania odpowiednich instalacji. Użytkownik planuje zasilanie bramy oraz garażu, co wymaga dodatkowych rozważań dotyczących odpowiednich kabli.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA