logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie gniazdka, włacznika i kinkietu z Puszki

szejker1988 27 Gru 2014 13:06 39138 21
  • #1 14259660
    szejker1988
    Poziom 7  
    Ocena: 67
    Witam mam kłopot z podłączeniem zasilania w domu, przegrodziłem korytarz i chciałem dołożyć oświetlenie, pewien elektryk powiedział żebym położył przewody jak na rysunku, tak zrobiłem, teraz nie wiem jak podłączyć wszystko, chcę żeby światło zapalało się z włącznika a prąd w gniazdku był cały czas.
    Załączniki:
    • Podłączenie gniazdka, włacznika i kinkietu z Puszki pr__d.jpg (19.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14259706
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    Brązowym idącym z puszki wchodzisz na włącznik, do drugiego zacisku włącznika podłączasz brązowy idący do oprawy oświetlenia. Pozostałe (te idące z puszki, oświetlenia oraz gniazda) łączysz razem. Brązowy idący z gniazda łączysz z brązowym na wejściu włącznika (tym idącym z puszki). Pamiętj tylko o tym by żółto-zielony w gniazdku podłączyć pod bolec.

W skrócie ma to wyglądać w ten sposób:

Moderowany przez retrofood:

Siedem dni na refleksję, aby nie wypowiadać się w tematach, o których się nie ma pojęcia.

Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 14259710
    belfegor1988
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam, może to Ci pomoże:
    Żólto zielony z włącznika zostawiasz wolny.
    powinienem dodać, że z puszki powinien wychodzić jeszcze jeden żółto-zielony przewód.
    Jeśli faktycznie położyłeś przewód od lampy do włącznika i od włącznika do gniazda, to daj znać, wtedy wszystko połączysz pod łącznikiem.

Siedem dni na refleksję, aby nie wypowiadać się w tematach, o których się nie ma pojęcia.

• #4 14259721
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Do gniazda wszystkie 3 przewody bezpośrednio. Łączysz kolorki : nieb -nieb, br-br, zi-zi.
    Do żyrandola zielony i niebieski bezpośrednio, a brązowy przez wyłącznik.
    Generalnie nie powinno się oświetlenia podłączać na przewodach gniazdek. Chodzi o zabezpieczenia.

• Pomocny post
    #5 14259724
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1286
    onepiotr napisał:

Generalnie nie powinno się oświetlenia podłączać na przewodach gniazdek. Chodzi o zabezpieczenia.

Nie generalnie nie powinno. Nie można.
    Zabrania tego aktualne rozporządzenie.
    Taka sytuacja w nowym punkcie zasilającym jest niedopuszczalna.
  • #6 14259730
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Opierając się na załączonym rysunku mieszasz obwody oświetlenia z obwodem gniazd wtykowych czego się nie robi w ten sposób! bez urazy ale jeżeli masz problem z kilkoma przewodami to daj zarobic elektrykowi albo się wysil bo podobnych tematów w sieci jest wiele. A żeby napisac coś wartościowego do gniazdka dochodzi przewód L,N oraz PE oczywiście od puszki z pominięciem elementów oświetlenia. Co do samego światła to N oraz PE z puszki idą bezpośrednie to punktu światła znaczy że przewód N oraz PE nie są podłączane do włącznika światła natomiast PE jeżeli nie jest użyty winien się znajdowac przy ów włączniku. Przewód fazowy dochodzi do włącznika z którego odchodzą przewody do źródła światła.
  • #7 14259740
    belfegor1988
    Poziom 17  
    Faktycznie, koledzy wyżej mają rację - nie należy tak robić. Ale jak nie możesz już zrobić inaczej i przewody masz wprowadzone do puszki od łącznika to może to Ci pomoże:
    oczywiście na dół wychodzą przewody do gniazda.

Witam Panowie, że rysunki do bani (ale połączone prawidłowo) - ale nie będę się wysilał jak ktoś się bierze za instalację pod napięciem niebezpiecznym nie mając o nich żadnego pojęcia.
  • #8 14259746
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    belfegor1988 napisał:
    Faktycznie, koledzy wyżej mają rację - nie powinno się łączyć. Ale jak nie możesz już zrobić inaczej i przewody masz wprowadzone do puszki od łącznika to może to Ci pomoże:
    oczywiście na dół wychodzą przewody do gniazda.

Kolego, u Ciebie chaos goni chaos, o plątaninie nie wspomnę.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 14259753
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1286
    Niech to zrobi elektryk.
    Przewód brązowy łączysz z niebieskim w puszce?
    Co to w ogóle jest za stwierdzenie "ale jak nie możesz"?
    Rysunek w paincie woła o pomstę.
  • #10 14259779
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 198
    Najpierw ustal rodzaj sieci. Potem uzyskaj pozwolenie na modernizację instalacji. I wreszcie zatrudnij fachowca albo zleć całą ta robotę komuś kto się na tym zna.
  • #11 14259780
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Robi się wesoło na forum.
    Świąteczny nastrój jeszcze nie minął ?
  • #12 14259784
    belfegor1988
    Poziom 17  
    Witam ponownie może rysunki nie za piękne, narysowane prawidłowo, działać musi. Fakt faktem, że lepiej jakby sobie szejker 1988 wziął ponownie elektryka, niech mu to dokończy - będzie dla niego i jego chałupy bezpieczniej. A poza tym były na forum podobne tematy "jak podłączyć lampę i włącznik" np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2788977.html
    Po prostu ruszyć głową się nie chce i/lub poszukać na forum.
    Żegnam.
  • #14 14259931
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2513
    Typowa robota kazia złota rączka :-) faza na niebieski połączenia ż/z z niebieskim ale grunt że w gniazdku jest prąd :cry:
  • #15 14259953
    belfegor1988
    Poziom 17  
    No przepraszam, ale nigdzie nie rysowałem łącznia żółto zielonego z niebieskiem ani podawania fazy na niebieską zyłe.
    A tak w ogóle moje posty które i tak polecą do kosza za podawanie szkodliwych informacji można usunąć. A temat powinien być zamknięty.
  • #17 14260010
    belfegor1988
    Poziom 17  
    A tutaj - to przepraszam, zapomniałem że to jest puszka od włącznika i ten brązowy powinien wchodzić od razu na niego. Miałem w zamyśle, że łącznik jest oddzielnej puszcze. Ale łącznia ż/z z niebieskim tutaj nie widzę i tak. W dalszym ciągu ponawiam prośbę o usunięcie moich postów. Ta dyskusja i tak do niczego już nie prowadzi, onepiotr, kazi966, Gregory_bg odpowiedzieli na temat w 3 pierwszych postach to co powinno być powiedziane.
  • #18 14260031
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Jak przeczytałem pierwszy post gdy nie było żadnej odpowiedzi jeszcze. Jedyna rzecz jaką chciałem napisać to to że nie wolno łączyć oświetlenia z gniazdami. Jednak jak widać temat się rozwinął padły odpowiedzi jak to zrobić i wszyscy są zadowoleni nawet "opiekunowie".
  • #19 14260068
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 198
    janek1815 napisał:
    Jedyna rzecz jaką chciałem napisać to to że nie wolno łączyć oświetlenia z gniazdami. Jednak jak widać temat się rozwinął padły odpowiedzi jak to zrobić i wszyscy są zadowoleni nawet "opiekunowie".

Nie, zadowolonych jest raczej niewielu, a o nie łączeniu obwodów światła i gniazdek tez była mowa.
  • #20 14260084
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2513
    Zadowoleni pewnie nie są ale spoglądają łaskawie nasyconym poświątecznym wzrokiem na rozprawki :-) co najgorsze zawsze znajdą się pomagacze a autor i tak zrobi po swojemu i będzie rozgłaszał że dał rade :-(
  • #21 14260109
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    slawekx napisał:
    a o nie łączeniu obwodów światła i gniazdek tez była mowa.

Tak oczywiście była mowa to zauważyłem. Powiem szczerze myślałem że się na tym skończy ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem zasilania w nowo przegrodzonym korytarzu, gdzie chce zainstalować oświetlenie oraz gniazdko. W odpowiedziach podano różne metody podłączenia przewodów, jednak większość użytkowników ostrzega przed łączeniem obwodów oświetlenia z gniazdkami, co jest niezgodne z aktualnymi przepisami. Wskazano, że przewód brązowy powinien być podłączony do włącznika, a przewody neutralne (niebieskie) i ochronne (żółto-zielone) powinny być odpowiednio połączone. Zaleca się zatrudnienie elektryka do wykonania instalacji, aby zapewnić bezpieczeństwo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA