logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Leganza 99r. - wymiana uszkodzonej centralki alarmu, czy będzie działać?

cobus 16 Lip 2017 23:51 1680 6
REKLAMA
  • #1 16591826
    cobus
    Poziom 9  
    Witam, posiadam Daewoo Leganza 99r., posiadam w niej fabryczny alarm Daewoo wraz z pilotem w kluczyku. Byłem ostatnio u elektryka i siadło coś w tym module alarmu (ten pod podłokietnikiem z antenką). Moje pytanie czy da rade założyć tą centralkę (np. używaną) i zrobić tą kombinację pilotem (zapłon i naciskamy pilot na zmianę przycisk otwierania, zamykania) i będzie to działać? Czy samochód będzie odpalał? Bez tego moduł gaśnie po chwili.
  • REKLAMA
  • #2 16591868
    mcezar
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Opisałeś problem dość dziwnie, niezrozumiale. Co ty chcesz zrobić?
  • REKLAMA
  • #3 16591946
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    Proponuję podjechać do kogoś, kto ma DAEWOO SCANNER.
    Jesteś drugą osobą jak widziałem, która sygnalizuje taki objaw niepalenia bez alarmu, pierwsza była nubira, a tak, to do tej pory nikomu to w zasadzie nie przeszkadzało.
    Czy gdzie indziej nazywasz się lanser ?
    Inna centralka z legii powinna zadziałać, ale jak naprawdę to ona blokuje odpalanie, to chyba bez tego scannera się nie obejdzie. Baterię w pilocie masz dobrą ? Nie leżaka, który może być rozładowany ? Drugi alarm taki sam jak obecnie posiadasz, bo były dwie wtyczki, w teorii powinieneś mieć na 18 pin.
    Tu http://www.westico.pl/ niedawno widziałem legię z działającym alarmem.
  • REKLAMA
  • #4 16592258
    mcezar
    Poziom 10  
    Wątpię czy skanerem coś zdziała
  • #5 16592532
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    To po co alarmowi podłączenie do złącza diagnostycznego ?
    Raz że może sprawdzi co dolega alarmowi i wgra normalnie pilota.
    Dwa, jak alarm istotnie blokuje sterownik, to pewnie można tą funkcję dezaktywować, i później założyć sobie inny alarm.
    Jak blokuje, mając łączność przez ALDL :?: to samo założenie alarmu z innej leganzy, nie musi spowodować odpalenia. Jak sterownik oczekuje unikatowego kodu z immo, to może również oczekiwać takiego samego potwierdzenia z alarmu - a czy alarmy będą wysyłać identyczny kod ?
    Po schematach można wywnioskować że były na pewno 2 typy alarmów, w zależności od rocznika, ALDL lub OBD2. O odcięciu, np przez przekaźnik nic w nich nie ma.
    Tamten kolega z nubiry sprawę rozwiązał, wgrał na nowo pilota w byłym ASO DAEWOO. Tylko tyle co ciekawe mogło zrobić nasze ASO... Też nie wiedzieli nic o blokadzie. Auto z 2001, z Francji.
    Daewoo Leganza 99r. - wymiana uszkodzonej centralki alarmu, czy będzie działać?
    Wtyczka 26 pin.
  • #6 16592594
    mcezar
    Poziom 10  
    A to przepraszam
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Daewoo Leganza z 1999 roku z fabrycznym alarmem, który przestał działać. Zgłasza problem z modułem alarmu, który znajduje się pod podłokietnikiem. Pytanie dotyczy możliwości wymiany centralki alarmu na używaną oraz czy po wykonaniu odpowiedniej kombinacji z pilotem samochód będzie działał. Odpowiedzi sugerują, że wymiana centralki może być możliwa, ale istotne jest sprawdzenie, czy alarm rzeczywiście blokuje uruchomienie silnika. Wskazano na potrzebę użycia skanera diagnostycznego do zdiagnozowania problemu oraz na różnice w typach alarmów w zależności od rocznika. Użytkownicy podkreślają, że bez odpowiedniego kodu z alarmu nowa centrala może nie zadziałać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA