logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykonanie uziemienia: wewnątrz budynku czy na zewnątrz?

michas__x97 19 Lip 2017 10:16 9402 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak najlepiej wykonać uziemienie do punktu rozdziału PEN: wewnątrz budynku czy jako uziom na zewnątrz?

Jeśli nie wykonano uziomu fundamentowego, lepiej zrobić uziom otokowy na zewnątrz budynku; uziomu wewnątrz pod posadzką forumowicze nie polecali [#16596151][#16598764] Uziom fundamentowy należało zrobić w fundamencie, ale skoro tego nie ma, pozostaje uziom sztuczny; otok jest rozwiązaniem najbliższym fundamentowemu, choć można też wykonać uziom punktowy [#16598764] W rozporządzeniu WT jako uziomy instalacji elektrycznej wskazano m.in. metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów i inne metalowe elementy w niezbrojonych fundamentach [#16598204] Do uziemienia punktu rozdziału PEN elektryk powinien wykonać uziemienie szyny PE wraz z głównymi połączeniami wyrównawczymi i protokołem pomiarów [#16596322]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 16596097
    michas__x97
    Poziom 7  
    Witam.
    Koledzy chciałbym was prosić o radę. Chce wykonać uziemienie i teraz mam dylemat.
    1.Czy lepiej będzie wykonać to uziemienie wewnątrz budynku wbijając szpile i łącząc je bednarką ponieważ jeszcze mogę to zrobić gdyż nie mam zalanej posadzki ?
    2. Czy lepiej będzie jednak zakopanie bednarki na zewnątrz budynku ?
    Dodam że uziemienie to będzie służyć do uziemienia punktu rozdziału PEN.
  • REKLAMA
  • #2 16596112
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Polecam znaleźć na internecie książkę o uziemieniach, z tego co ja się orientuję to w fundamencie byłoby najlepiej poprowadzić odpowiednie uziemienie. Jeżeli fundament zbudowany to teraz można się pod jakieś rury wodne podłączyć jeżeli są w okolicy metalowe. Jeżeli chodzi o zakopywanie w ziemi to potrzebne będzie coś w rodzaju kratownicy z ocynkowanego płaskownika kilkanaście na kilkanaście metrów zakopane na głębokość kilkadziesięt lub głębiej centymetrów.

Moderowany przez retrofood:

Tak odkrywczej i nowatorskiej tfu-rczości nie można pozostawić bez echa. Ostrzeżenie. Pkt 3.1.11 regulaminu.

• REKLAMA
  • #3 16596113
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Uziemienie należało wykonać w fundamencie. Teraz to możesz się podrapać.
  • #4 16596142
    michas__x97
    Poziom 7  
    Ale nie było zrobione w fundamencie i teraz trzeba wykonać uziom sztuczny. I własnie chciałbym wiedzieć czy lepiej bedzie wewnątrz czy na zewnątrz budynku ?
  • #5 16596151
    retrofood
    Ocena: 4789
    O wewnątrz zapomnij. Uziom otokowy na zewnątrz, jak go wykonać - znajdziesz w dziesiątkach miejsc w necie.
  • #6 16596214
    michas__x97
    Poziom 7  
    Ale dlaczego odpada wewnątrz kolego ?
    Przecież wziąłbym bezpośrednio pod rozdzielnicą wbił szpile i kilka metrów dalej kolejną i to wszystko połączył bednarką. Czy nie spełniało by to swojej funkcji ?
  • #7 16596322
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1502
    michas__x97 napisał:
    Ale dlaczego odpada wewnątrz kolego ?

michas__x97 napisał:
    Ale nie było zrobione w fundamencie i teraz trzeba wykonać uziom sztuczny. I własnie chciałbym wiedzieć czy lepiej bedzie wewnątrz czy na zewnątrz budynku ?

Zapytaj kierownika budowy dlaczego nie dopełnił swoich obowiązków. To on powinien zapłacić za niedopełnienie obowiązków, czyli za niewykonanie uziemienia fundamentowego. Elektryk niech wykona uziemienie szyny PE (wraz z protokołem) i głównych połączeń wyrównawczych, niech wystawi rachunek do zapłaty kierbudowi. Tak stanowi prawo budowlane na które powołuje się kierownik budowy, podpisując zgodność w dzienniku budowy.

Ps. Czekam z niecierpliwością co Ci odpisze/ odpowie kierownik budowy na konieczność dopilnowania przez niego wykonania uziemienia fundamentowego, czyli na niedopełnienie obowiązków. :|

Edit:
    ps. 1 System gospodarczy dotyczy tzw. branży budowlanej ale nie elektrycznej.
  • #8 16596369
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    A dodając, wykonanie ochrony w budynku nie polega tylko na połączeniu z ziemią. Pasowałoby wykonać otok tylko co na to projekt?
  • #9 16598086
    vp32
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Uziom fundamentowy to obowiązek? Z jakiego przepisu to wynika? Możesz przybliżyć.
    Mnie się wydawało że jaki uziom wykonać mówi projekt branży elektrycznej.
  • #10 16598140
    triakw
    Poziom 18  
    Ocena: 57
    Na zewnatrz wbij dwie lub trzy rury ocynkowane i polącz je ze sobą bednarką ocynkowaną .Powodzenia i nie przejmuj sie tymi [medrcami ktorzy nigdy nic nie budowali].

Moderowany przez Akrzy74:

Twórcze i jakże techniczne podejście do problemu nie może pozostać niezauważone. Ten błysk profesjonalizmu nagradzam ostrzeżeniem.
    Regulamin p. 3.1.11, 3.1.9

• REKLAMA
  • #11 16598204
    kozi966
    Ocena: 1285
    vp32 napisał:
    Uziom fundamentowy to obowiązek? Z jakiego przepisu to wynika?

Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Cytat:
    184 [Uziemienie]
    1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy

triakw napisał:
    Na zewnatrz wbij dwie lub trzy rury ocynkowane i polącz je ze sobą bednarką ocynkowaną .Powodzenia i nie przejmuj sie tymi [medrcami ktorzy nigdy nic nie budowali].

A gdzie ma wbić te rury?
    W jaki grunt?
    Czy na terenie są inne elementy uzbrojenia terenu który może uszkodzić podczas wbijania?
    Czy ma zrobić przekop kontrolny?
    Na jaką głębokość?
    Jakiej grubości te rury?
    Jakiej długości te rury?
    Dwie czy trzy rury wystarczą? a może sześć?
    Ocynk na rurach ma być wykonany metodą Sendzimira czy inną?
    W jaki sposób ma je połączyć ze sobą? Spawem? zaciskiem gwintowanym? czym?
    Co ma zrobić jeżeli uszkodzi warstwę ocynku na tej rurze (rurach)?
    W jakiej odległości od obiektu?
    Jak ma wprowadzić podłączenie do obiektu?
  • #12 16598254
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    triakw napisał:
    "Sztuka" uziomu to będzie.
    Na budowie robi się " aby coś było".
    Może nie działać, istotne aby był.
  • #13 16598724
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    kozi966 napisał:
    A gdzie ma wbić te rury?
    W jaki grunt?
    Czy na terenie są inne elementy uzbrojenia terenu który może uszkodzić podczas wbijania?
    Czy ma zrobić przekop kontrolny?
    Na jaką głębokość?
    Jakiej grubości te rury?
    Jakiej długości te rury?
    Dwie czy trzy rury wystarczą? a może sześć?
    Ocynk na rurach ma być wykonany metodą Sendzimira czy inną?
    W jaki sposób ma je połączyć ze sobą? Spawem? zaciskiem gwintowanym? czym?
    Co ma zrobić jeżeli uszkodzi warstwę ocynku na tej rurze (rurach)?
    W jakiej odległości od obiektu?
    Jak ma wprowadzić podłączenie do obiektu?

Po co te pytania???
    Nie prościej odpowiedzieć " nie mam pojęcia"?
    Albo nic nie pisać?

Chociaż osobiście pomysł z rurami uważam za nie odpowiadający dzisiejszym czasom. Jednak nie można twierdzić iż takie rozwiązanie jest nieskuteczne.

A rury (swego czasu) miały fi 50 i były ocynkowane.
    Jaką metodą, nikt w to nie wnikał.
    Zaś spawy zabezpieczało się lepikiem.
    Na gorąco.

I żelastwo w ziemi wcale nie musi być ocynkowane. Może być zwykła "czarna" stal. Należy tylko zwiększyć jej przekrój.
    Tu mogę się mylić, ale jakoś nie przypominam sobie by zakazano używania w uziemieniach materiałów bez powłoki ochronnej.
  • #14 16598745
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    Można nawet stare wiadra zakopać. Albo rower. Albo nawet fajerke od pieca. Tylko po co? Zarówno uziom fundamentowy jak i otok zapewnia ekwipotencjalizację. Budynku.
  • #15 16598764
    kkas12
    Poziom 43  
    Uziom fundamentowy odpada, bo nie został wykonany.
    Otok oczywiście można wykonać gdyż jest to forma najbardziej do uziomu fundamentowego zbliżona, ale to nie znaczy by deprecjonować wykonanie uziomu punktowego.
    Nie ma bowiem ku temu żadnych podstaw.
  • #16 16598983
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3488
    kortyleski napisał:
    Można nawet stare wiadra zakopać. Albo rower. Albo nawet fajerke od pieca. Tylko po co? Zarówno uziom fundamentowy jak i otok zapewnia ekwipotencjalizację. Budynku.
    Dokładnie tak.
    Uziom fundamentowy to uziom wyrównawczy.
    Dlatego robi sie uziom fundamentowy lub otokowy.
    Ekwipotencjalizacja budynku nie polega na uziemieniu PE (PEN).
    W instalacji TN ochronę przeciwporażeniową zapewnia sieć uziomów ZE i połączenie metaliczne z trafem.
  • #17 16598994
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1548
    kkas12 napisał:
    Po co te pytania???
    Albo nic nie pisać?

Najlepiej deprecjonować tekst kolegi bo tak najprościej , a przecież jego uwagi na temat długości, grubości rury czy wykonania warstwy ocynku są jak najbardziej na miejscu .
    Wystarczy otworzyć PN-HD 60364 5-54 i wszystko to przeczytać.
  • #18 16599056
    kkas12
    Poziom 43  
    Więc należało wszystko to to w dziale dla początkujących napisać.

CYRUS2 napisał:
    W instalacji TN ochronę przeciwporażeniową zapewnia sieć uziomów ZE i połączenie metaliczne z trafem.

Nieprawda.
    Bo jeśli w zasilaniu jest wszystko ok to moje uziemienie szyny PE nie ma żadnego znaczenia.
    Jednak jego znaczenie nabiera mocy gdy owe nadgorliwe zapewnienie o sieci uziomów ZE bierze w łeb, bo przewód PEN został przerwany i dodatkowo wystąpiło jego zwarcie z przewodem fazowym za miejscem przerwania.
    I wtedy właśnie uziemienie szyny PE w obiekcie zaczyna nabierać znaczenia.
    Dlaczego?
    Piszę o tym od kilku lat na dostępnych forach. Wystarczy poszukać.
  • #19 16599108
    kozi966
    kkas12 napisał:

Po co te pytania???

A co Ciebie to interesuje?
    Masz odpowiedź na postawione pytania? Nie? To po co się udzielasz? Nabijasz posty czy klepiesz formułę, że moderator nie powinien udzielać?
  • REKLAMA
  • #20 16599155
    kkas12
    Poziom 43  
    Żadnej odpowiedzi niestety nie ma kolego.
    Gość wprawdzie sprawę ewidentnie zawalił, ale to nie jest powód by go na karę śmierci skazywać.
    Chyba, że nakażesz mu rozbiórkę fundamentów.

A pytania były takie:
    michas__x97 napisał:
    1.Czy lepiej będzie wykonać to uziemienie wewnątrz budynku wbijając szpile i łącząc je bednarką ponieważ jeszcze mogę to zrobić gdyż nie mam zalanej posadzki ?
  • #21 16599174
    kozi966
    kkas12 napisał:

To po co się udzielasz, skoro odpowiedzi nie jesteś w stanie podać?

kkas12 napisał:
    Gość wprawdzie sprawę ewidentnie zawalił, ale to nie jest powód by go na karę śmierci skazywać.

Bzdury wygadujesz jak zwykle, a rozwiązania sam nie podasz bo go nie znasz. Podasz je?

kkas12 napisał:
    Nieprawda.
    Bo jeśli w zasilaniu jest wszystko ok to moje uziemienie szyny PE nie ma żadnego znaczenia.

I tu się zgadzam z kolegą Bronkiem, bo uziom nie jest na potrzeby instalacji sprawnej a na potrzeby uszkodzenia. Więc w przypadku instalacji SPRAWNEJ, nawet zabezpieczenia nie są potrzebne, ani uziom.
  • #22 16599208
    kkas12
    Poziom 43  
    kozi966 napisał:
    I tu się zgadzam z kolegą Bronkiem, bo uziom nie jest na potrzeby instalacji sprawnej a na potrzeby uszkodzenia. Więc w przypadku instalacji SPRAWNEJ, nawet zabezpieczenia nie są potrzebne, ani uziom.
    Tylko, że Krzysztof (Bronek) niczego takiego nie napisał bo to moje słowa przytoczyłeś.

A to co Ty napisałeś kolego jest równoznaczne z zakazem stosowania uziomów punktowych.

Ja nie widzę żadnych przeciwwskazań by w tym przypadku uziom wykonać wewnątrz obrysu budynku.
    Oczywiście kierownika budowy za zbędne nakłady obciążyć może.
    Nawet jeśli wbije cztery Galmary w rogach obiektu i połączy je bednarką to jeśli nawet TY będziesz je (uziom) mierzył to i tak niczego nie wykryjesz i protokoł podpiszesz będąc przeciwny takiemu rozwiązaniu.

Irlandzki czy brytyjski elektryk bije pręt o długości trzech cali (około 1m) i sprawę uważa za zamkniętą.
    A zapobiegania śmiertelnym porażeniom właśnie od nich powinniśmy się uczyć.
    Tak statystyki wskazują.

I daruj naprawdę sobie te uwagi ad persona.

Irlandzki czy brytyjski elektryk może sobie wbijać pręt jaki mu pasuje, ale przypominam, że rozpatrujemy tutejsze realia i wymagania. Być może irlandzkiego czy brytyjskiego elektryka nie interesuje ochrona odgromowa, przeciwprzepięciowa, wzmocniona w układzie TT i pomiary uziemień, ale opinia, że albo coś robić dobrze albo wcale powinna być przewodnia.
    Zapobieganie wypadkom nie ma nic wspólnego z uziemieniem. Chodzi o środki techniczne i nietechniczne- szczególnie, ochrony przeciwporażeniowej.
    [Akrzy]
  • #23 16599222
    kozi966
    kkas12 napisał:
    Ja nie widzę żadnych przeciwwskazań by w tym przypadku uziom wykonać wewnątrz obrysu budynku.

A co to ma do moich pytań?
    kkas12 napisał:
    A to co Ty napisałeś kolego jest równoznaczne z zakazem stosowania uziomów punktowych.

Kłamstwo w żywe oczy, nie napisałem NIC o zakazie stosowania uziomów punktowych, przepraszam, pionowych,
    kkas12 napisał:
    Nawet jeśli wbije cztery Galmary w rogach obiektu i połączy je bednarką to jeśli nawet TY będziesz je (uziom) mierzył to i tak niczego nie wykryjesz i protokoł podpiszesz będąc przeciwny takiemu rozwiązaniu.

Nagle zmiana na galmary? gdzie dyskutant napisał coś o galmarach? Ja widzę wprost odpowiedź o rurach ocynkowanych.
    kkas12 napisał:
    Irlandzki czy brytyjski elektryk bije pręt o długości trzech cali (około 1m) i sprawę uważa za zamkniętą.

Nie jesteśmy w Irlandii ale jesteśmy w Polsce. A 1 cal = 2,54 centymetra, więc kłamiesz.
    Dodatkowo:
    kkas12 napisał:
    Tak statystyki wskazują.

Podaj te statystyki, bo na razie rzucasz słowa na wiatr.

Na żadne pytania (moje) nie odpowiedziałeś, więc jest Ci to obojętne, czy rurę autor wbije 10 czy 100 metrów dalej, czy wbiję ją w piach czy w czarnoziem, i jakie owa rura parametry będzie miała. Twoje podejście jest typowe dla "zaprzeczaczy", wszystko byle nie zgodzić się z pytającym, który żadnych twierdzeń nie narzucił.

Więc przestań pisać teksty o atakach "ad personam" bo są niedorzeczne.
  • #24 16599244
    kkas12
    Poziom 43  
    kozi966 napisał:
    ...1 cal = 2,54 centymetra...
    Masz rację.

Miałem na myśli stopy a napisałem o calach.
    Mój błąd.
    Więc Twój zarzut kłamstwa jest grubymi nićmi szyty.
    Bo gdybyś nie majstrował przy moim poście to w porę pomyłkę bym usunął.
    A to właśnie jest jedna z uwag/docinków pod adresem moim.

Resztę podtrzymuję.

A rura jest takim samym uziomem punktowym jak Galmar.
    I długość rury czy Galmara nie ma żadnego znaczenia w ochronie przeciwporażeniowej.
    A skora jak sam piszesz pytałeś, to żadnej odpowiedzi nie udzieliłeś.
    W przeciwieństwie do mnie.
  • #25 16599252
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    To się nieśmiało zapytam.
    Jakie parametry owa rura powinna mieć?
    Czy jest zakaz wbijania uziomu wewnątrz obrysu fundamentów.?
    Czy wbijając uziomy w wewnętrznych rogach fundamentu i łącząc je bednarką przed wylaniem chudziaka nie otrzymamy ekwipontencjalizacji przyziemia nawet lepszej niż przy otoku?
    I nie piszcie mi tylko o suchości gruntu pod budynkiem, bo to nie prawda.
    Po drugie rezystancja uziomu bardziej zależy od pH gleby niż od jego wilgotności.
  • #26 16599255
    kozi966
    kkas12 napisał:
    Masz rację.

Wiem.
    kkas12 napisał:
    Mój błąd.

Nie pierwszy i nie ostatni.

kkas12 napisał:
    Więc Twój zarzut kłamstwa jest grubymi nićmi szyty.

Skoro nie masz racji, to kłamiesz albo się mylisz. W tym wypadku, po prostu kłamiesz.

kkas12 napisał:
    A skora jak sam piszesz pytałeś, to żadnej odpowiedzi nie udzieliłeś.
    W przeciwieństwie do mnie.

Jasne, nie odpowiedziałeś na pytania a śmiesz twierdzić o czym? To ja zadałem pytania, więc nie mam obowiązku sam na nie sobie udzielać odpowiedzi.
    Więc przestań kłamać i obracać kota ogonem.

masonry napisał:
    Jakie parametry owa rura powinna mieć?

No właśnie, jakie? wystarczy rurka miedziana fi 16, 1mm grubości?

masonry napisał:
    Czy jest zakaz wbijania uziomu wewnątrz obrysu fundamentów.?

Nie ma.

masonry napisał:
    Czy wbijając uziomy w wewnętrznych rogach fundamentu i łącząc je bednarką przed wylaniem chudziaka nie otrzymamy ekwipontencjalizacji przyziemia nawet lepszej niż przy otoku?

Otrzymamy.

masonry napisał:
    I nie piszcie mi tylko o suchości gruntu pod budynkiem, bo to nie prawda.
    Po drugie rezystancja uziomu bardziej zależy od pH gleby niż od jego wilgotności.

Nie ma dla Ciebie znaczenia grunt o rezystywności 8500 omometrów w stosunku do np. 250 omometrów? W szczególności o dyskusji obszaru POZA obiektem.
    Proponuje nie pisać mi takich bzdur bo potraktuję to inaczej niż dyskusję na poziomie.
  • #27 16599259
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1548
    kkas12 napisał:
    Chyba, że nakażesz mu rozbiórkę fundamentów.

A pytania były takie:
    michas__x97 napisał:

Krzysztof ocknij się, o rurach nie pisał autor tylko ;
    triakw napisał:

I odpowiedź moderatora słuszna była w tej sprawie.
  • #28 16599265
    masonry
    Poziom 30  
    To nie rozumiem o co ten spór :D
    Chyba tylko dla zasady.
  • #29 16599273
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    A czym się różni irlandzki prąd od polskiego? Tam mają inne prawa fizyki? Ja uważam, że jezeli coś jest sprawdzone to jest dobre. U nas co nie którzy chyba myślą, że pozjdali wszystkie rozumy.
  • #30 16599276
    masonry
    Poziom 30  
    kozi966 napisał:
    Nie ma dla Ciebie znaczenia grunt o rezystywności 8500 omometrów w stosunku do np. 250 omometrów?
    Proponuje nie pisać mi takich bzdur bo potraktuję to inaczej niż dyskusję na poziomie.

-

Wskaż mi proszę kolego gdzie ja tak napisałem.
    Sam napisałeś bzdurę że nie ma dla mnie znaczenia rezystywność gruntu.
    Ja tylko napisałem że rezystywność gruntu bardziej zależy od pH gleby niż jej wilgotności.
    To nie jest bzdurą!!
    Proszę o sprostowanie swojej wypowiedzi i nie straszenie mnie babokiem!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru metody wykonania uziemienia w budynku, z dylematem, czy lepiej wykonać je wewnątrz, wbijając szpile i łącząc je bednarką, czy zakopać bednarkę na zewnątrz. Uczestnicy forum podkreślają, że najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie uziomu otokowego na zewnątrz budynku, zwracając uwagę na konieczność spełnienia norm budowlanych oraz na różne aspekty techniczne, takie jak głębokość zakopania, rodzaj materiałów (np. rury ocynkowane) oraz ich połączenia. Wskazują również na znaczenie rezystywności gruntu oraz na to, że uziom fundamentowy powinien być wykonany w odpowiednich warunkach, aby zapewnić skuteczną ochronę przeciwporażeniową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA