logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer po jakimś czasie użytkowania się zacina...

nense 09 Sie 2017 17:44 717 7
REKLAMA
  • #1 16633340
    nense
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam pewien problem, mianowicie kilka dni temu zepsuła mi się myszka i kabel do niej. Nie zauważyłem tego i myszka cały czas chodziła podpięta z tyłu obudowy, czasami przerywała, więc próbowałem ją dopinać bo myślałem, że po prostu nie łączy...
    Okazało się ze wtyk USB był przegrzany, tak samo jak miejsce przerwania kabla, więc wyciągnąłem na chwile myszkę od komputera i poczekałem aż się ostudzi po ponownej próbie podpięcia, komputer automatycznie, sam z siebie się wyłączył...
    Nie wiem o co może chodzić, może ktoś byłby w stanie mi pomóc, ponieważ od tamtego czasu po jakimś czasie użytkowania komputera, dźwięk zaczyna się dziwnie psuć, komputer zaczyna mulić (spadki FPS w grach i ogólnie cały komputer pływa), a finalnie się zacina... Czy oznacza to, że płyta główna jest zepsuta, czy jak mam to rozumieć? Proszę o pomoc z góry dziękuję.
    Dodam jeszcze, że myszka początkowo była podpięta pod przedni panel USB. Dopiero jak zobaczyłem, że wtyk jest przegrzany, próbowałem ją podpiąć pod tylni po ochłodzeniu, a to wejście USB, do którego na początku myszka była podpięta przestało działać.
  • REKLAMA
  • #2 16633404
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2535
    Spróbował bym odpiąć przedni panel USB od płyty głównej bo może on być winowajcą.
  • REKLAMA
  • #3 16633471
    nense
    Poziom 3  
    A nie wystarczy sama wymiana płyty głównej? Bo za jakieś parę dni wymieniam procka, płytę i ramy, czy to pomoże?

Dodano po 1 [minuty]:

Tak w ogóle, w przednim panelu już od długieeeego czasu nie działa jedno wejście USB i też na słuchawki + mikrofon nie działają wejścia.
  • #4 16633482
    E8600
    Poziom 41  
    nense napisał:
    Bo za jakieś parę dni wymieniam procka, płytę i ramy, czy to pomoże?

Przekonasz się jak wymienisz.
  • REKLAMA
  • #5 16633485
    nense
    Poziom 3  
    A jest jakiś cień szansy, że to przez kartę graficzną? Słabo by było wtedy, bo kartę już wymieniałem na nową :/
  • REKLAMA
  • #6 16633491
    E8600
    Poziom 41  
    nense napisał:
    Słabo by było wtedy, bo kartę już wymieniałem na nową :/

Prędzej przez zasilacz. Ale jak masz nową to masz gwarancję więc nie musisz się martwić.
  • #7 16635619
    nense
    Poziom 3  
    Też mi się wydawało, że na ostatnim miejscu można by było podejrzewać kartę i najprędzej przez płytę lub zasilacz.
  • #8 16736746
    nense
    Poziom 3  
    Wystarczyło zmienić pastę w procesorze, w sumie ją dodać bo jej tam praktycznie nie było.
    Myszka po prostu była wadliwa i prawdopodobnie uszkodziła płytę główną, ponieważ po wymianie płyty wszystko działało jak należy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zacina się po pewnym czasie użytkowania, co może być spowodowane uszkodzeniem płyty głównej. Problemy zaczęły się po awarii myszki, której wtyk USB był przegrzany. Użytkownik zauważył, że dźwięk staje się zniekształcony, a wydajność komputera spada, co prowadzi do zacięć. W odpowiedziach sugerowano odłączenie przedniego panelu USB oraz wymianę płyty głównej, co użytkownik planuje zrobić. Pojawiły się również spekulacje dotyczące zasilacza i karty graficznej, ale ostatecznie wymiana płyty głównej rozwiązała problem. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że pasta termoprzewodząca w procesorze była niewystarczająca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA