logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić soft start z układem u2008b na NC włącznika z separacją galwaniczną?

proarm 18 Sie 2017 10:18 867 6
REKLAMA
  • #1 16648465
    proarm
    Poziom 11  
    Witam. Mam rewelacyjnie działający softstart (schemat w załączeniu), ale potrzebny mi układ który:
    -załącza się w NC włącznika (niskoprądowo)
    -najlepiej z separacją galwaniczną, np przy użyciu optotriaka lub optotranzystora

przeprowadziłem próby przy użyciu u2008b, ale mam pewne wątpliwości i układ ten jak na moje potrzeby ma pewne wady
    -przy włączeniu triak zostaje wysterowany na krótki okres co jest w moim przypadku nie do przyjęcia (napięcie V3 na nóżce 3 ustawione na -9V)
    -ma opóźnienie po podaniu zasilania

Czy macie schemat, ew czy można przerobić załączony softstart do moich potrzeb ?

Z góry dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • schemat1.pdf (272.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16648553
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Czemu nie chcesz użyć przekaźnika?
  • REKLAMA
  • #3 16649291
    proarm
    Poziom 11  
    Ostatecznie użyję przekaźnika ale mam już gotowe wyjście sterujęce na optotranzystor lub optotriak(20mA)
    Mam też problem z doborem triaka
    Do wysterowania mam Żarówki o mocy około 1600W,
    biorąc pod uwagę prąd rozruchowy około 10razy, wychodzi mi około 70A
    Czy takiego triaka mam użyć?
    Czy też biorąc pod uwagę soft start mogę wykorzystać mniejszy, i o ile?
  • REKLAMA
  • #4 16649301
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ja ostatnio popełniłem coś takiego.
    Może Ci się przyda:
    Załączniki:
    • 17.36.01.00.0-KLIMA_CTRL-1.0-sch.pdf (12.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16649392
    proarm
    Poziom 11  
    Przekaźnika w moim schemacie użyłbym do tego aby włączyć triak w miejscu włącznika,
    zapewne zauważyłeś że NO powoduje włączenie triaka
    Ponadto potrzebuje aby układ pracował również przy obniżonej mocy, więc wykorzystanie triaka jest koniecznością
  • REKLAMA
  • #6 16649405
    czareqpl
    Poziom 33  
    proarm napisał:
    zapewne zauważyłeś że NO powoduje włączenie triaka

W moim schemacie jest podobnie. W zależności od konfiguracji rezystorów można to zmienić.

proarm napisał:
    Ponadto potrzebuje aby układ pracował również przy obniżonej mocy, więc wykorzystanie triaka jest koniecznością

No to tutaj moje rozwiązanie nie znajduje zastosowania.
  • #7 16659341
    proarm
    Poziom 11  
    Może się komuś przyda
    W związku z tym że potrzebowałem dostać napięcie 115VAC na wyjściu, mieć softstart, włącznik niskoprądowy izolowany galwanicznie
    problem rozwiązałem następująco:
    Ze schematu AVT1007 do układu U2008B podczepiłem
    -P1 wyrzuciłem
    -zamiast PR1 rezystor 500k
    -R5 -39k
    -R3-11k
    -i w szeregu z R3 optotranzystor PC123, który załącza przy I= 20mA

Działa aż miło

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przerobienie układu softstart z wykorzystaniem U2008B na system z włącznikiem NC i separacją galwaniczną. Wskazuje na problemy z obecnym układem, takie jak krótki czas wysterowania triaka oraz opóźnienie po podaniu zasilania. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym użycie przekaźnika oraz optotranzystora. Użytkownik ostatecznie decyduje się na przekaźnik, ale ma wątpliwości co do doboru triaka do obciążenia 1600W, które przy rozruchu może wymagać prądu do 70A. Inny uczestnik dyskusji dzieli się swoim rozwiązaniem, które polega na modyfikacji schematu AVT1007, wprowadzając zmiany w rezystorach oraz dodając optotranzystor PC123, co pozwoliło na uzyskanie pożądanego napięcia 115VAC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA