logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDI CHORUS 2 II - Podłączenie w celu przetestowania czy radio działa

VIGOR_PICTURES 20 Sie 2017 18:32 13893 5
REKLAMA
  • #1 16652979
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Powitać,
    Mam ciekawy problem z radiem Audi Chorus II. Odbiornik dostałem jako sprawny razem z kilkoma innymi gratami. Od razu wpadłem na pomysł, aby zamontować go w swojej Octavii 1. Najpierw postanowiłem jednak sprawdzić czy radio jest na pewno sprawne.

Poniżej zdjęcie mojego "sprytnego" podłączenia:
    AUDI CHORUS 2 II - Podłączenie w celu przetestowania czy radio działa

Pierwsze co zauważyłem, to brak podziału na kabel zasilający radio i podtrzymujący. Po powyższym podłączeniu radioodbiornik wyświetla napis "SAFE", no to "RDS+SCAN", wprowadzam kod, zatwierdzam znowu "RDS + SCAN" i urządzenie na dosłownie pół sekundy pokazuje normalne wartości na ekranie (aktualne strojenie etc) po czym wyłącza się.

Film poniżej:

Radioodbiornik jest testowany na stole za pomocą małego akumulatora żelowego. Pytanie - tak ma być?
    Z Car-Audio miałem mało styczności a i raczej z prostymi odtwarzaczami 1-DIN, dlatego pytam. Aby ożywić ten konkretny model trzeba gdzieś jeszcze podciągnąć masę, zasilanie? A może radio jest mądre i na kablu zasilającym sprawdza napięcie w układzie (VCC>14V - działam, VCC<14V - nie działam, silnik zgaszony)?

Z góry dzięki za odpowiedzi!
    Pozdrawiam,
    Wiktor
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16653715
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Odtwarzacz po podłączeni do stabilizowanego zasilacza 12V@3,5A jak i poprzez przetwornicę step-up (14.4V@2A) wykazuje takie same objawy jak przy akumulatorze żelowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16654867
    fabi
    Spec od car audio
    Ocena: 193
    Czy radio podłączasz po przez kostkę czy na wsuwki? Te radia mają switch w gnieździe ISO, i on może powodować takie zachowanie.
  • REKLAMA
  • #5 16656323
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Wygląda to na typowe uszkodzenie modelu Audi Concert II. Po wpisaniu i zatwierdzeniu kodu się resetuje. Podobno winny jest procesor - jednak znam osobę, która na test podstawiła procesor i też nie pomogło.
    Radio ma podłączenie tylko jednego plusa ponieważ reszta informacji dociera do niego szyną CAN (także informacja o włączeniu stacyjki).
  • #6 16656365
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    fabi napisał:
    Czy radio podłączasz po przez kostkę czy na wsuwki? Te radia mają switch w gnieździe ISO, i on może powodować takie zachowanie.

Iii kolega fabi zgarnia główną nagrodę! Radio ruszyło i nie wyłącza się już od razu po odblokowaniu. Wielkie dzięki za pomoc!

Pora zaopatrzyć się w kostki ISO i zacząć zabawę z przerabianiem podświetlenia.

Pozdrawiam!
REKLAMA