Dziś po restarcie routera DWR-116 do ustawień fabrycznych wystąpił problem z połączeniem się z Internetem. Nie mam pojęcia co nie działa i czemu. Proszę o pomoc. Dodam że w zestawie z routerem posiadam podłączony do niego modem Huawei E3372.
Pozdrawiam Olaf.
A jak wyglada sytuacja gdy E3372 podłączysz bezpośrednio do komputera? To modem odpowiada za połączenie z internetem. Jak to wersja E3372, skąd pochodzi ten zestaw i z jakim operatorem działa?
No to działa czy nie, w Netii za 59,90 internet po 100GB zwalnia do 1Mb/s. To usługa świadczona na sieci macierzystej Play 3g/LTE. Oferta słaba, podobnie jak sprzęt. Na dodatek zestaw na wypożyczenie, stanowi własność Netii i jak nie działa to ich problem. Jeśli sprzęt pochodzi z Play to E3372 powinien być w wersji zwykłej a FW na DWR-116 dedykowane do modemów z Play. Modem podłączony do komputera korzysta z aplikacji Play OnLine czy ze strony internetowej? Jak wygląda zasięg 3G/LTE Play u ciebie? Jak ustawione jest połączenie na DWR-116, w Auto, wymuszone tylko 3G czy LTE?
Jeśli modem E3372 obsługiwany przez stronę to sprawdź czy współpracuje z http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/count_huawei.php?Datei=ltewatch_h . Program pokazuje parametry sygnału LTE i dane BTS-a.Pozwala wymuszać na modemie pasma LTE. Router DWR-116 występuje z różnymi FW, dedykowanymi pod konkretne modemy. Jakie jest teraz na twoim. Co na to Netia, która jest właścicielem tego szajsu? Czy dołączona jest do tego zestawu jakaś instrukcja?
Jest owszem zalączona instrukcja. Niestety nie mam szansy pobrać pliki na komputerze. Co do instrukcji jest strasznie uboga i jest bardzo mało informacji w niej zawartych. Wracając do mojego problemu, router i internet śmigał normalnie przed resetem routera. Czyli z modemem powinno być wszystko ok i mam wrażenie że to jednak jest coś nie tak z routerem. Co do prędkości i zasięgu również powinno być w porządku
Tego to ja nie mogę wiedzieć bo nie znam ani prędkości które osiągasz ani parametrów sygnału LTE jakie masz u siebie ani anych i lokalizacji BTS-a z którego korzystasz, o które pytałem . Jaka to lokalizacja?
Ok zauważyłem że potrzebnu jest kod pin do wpisania w konfiguracji którego niestety już nie posiadam, do kartu sim w modemie. Jakieś rady jak mogę go odzyskać?
Wyłącz kod PIN na karcie SIM za pomocą telefonu wówczas router/modem nie będzie go żądał. A zasięg LTE nawet w tych kreseczkach jest słaby. Parametry sygnału mają swoje miary http://jackiewiczowie.blogspot.com/2014/10/parametry-sygnau-lte.html i to one są istotne a nie kreseczki. A ponieważ to LTE Play to nie wiadomo z którego pasma LTE tego operatora korzystasz. Najbliższy BTS Play to Kamionki , na nim działa najszybsze LTE2600, LTE2100, LTE1800 i LTE800 oraz agregacja tych pasm LTE-A. Taki sam w Poznaniu przy Głuszyna 135 i w Wirach. Sprzęt masz kiepski bez LTE-A. Ale możliwe że ten E3372 jeśli to HiLink to działa z LTEwatchH lub Toolboxem 0.9 https://www.dropbox.com/s/x3f5jxw89rjk0i9/E5186%20Toolbox_latest.zip?dl=0. Wówczas wkładasz modem bezpośrednio do komputera, logujesz się w nich pod adresem 192.168.8.1 i po kolei wymuszasz pasma LTE2600, LTE1800, LTE2100 i LTE800.Programy pokazują dane BTS-a oraz parametry sygnału. sprawdzasz prędkości na każdym z pasm i wybierasz najlepsze. Jesli parametry sygnału są słabe kupujesz antenę zewnętrzna na wybrane pasmo. Masz 3km do BTS-ów i wbrew temu co sądzisz sygnał jest słaby a i prędkości zapewne słabe. antena przy takich odległościach konieczna, chyba ze nie zależy ci aby internet działał optymalnie.
✨ Po restarcie routera DWR-116 do ustawień fabrycznych użytkownik napotkał problem z połączeniem z Internetem, mimo że modem Huawei E3372 działał poprawnie po podłączeniu do komputera. Użytkownik korzysta z usług Netii, gdzie prędkość Internetu jest ograniczona do 1 Mb/s po wykorzystaniu 100 GB. Problemy z połączeniem mogą być związane z ustawieniami routera, wersją oprogramowania lub koniecznością wprowadzenia kodu PIN do karty SIM w modemie. Użytkownik zauważył, że zasięg i prędkość były w porządku przed resetem routera. Rekomendacje obejmują wyłączenie kodu PIN na karcie SIM oraz sprawdzenie parametrów sygnału LTE. Wygenerowane przez model językowy.