logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD PHILIPS 150X4FS/00 - brak obrazu, problem z regulacją jasności i migotaniem

pcnetwork 03 Sie 2005 23:11 2571 14
REKLAMA
  • #1 1704534
    pcnetwork
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich grupowiczów.
    Posiadam monitor taki jak w temacie, który ma następującą usterkę:
    - brak obrazu z komputera
    Monitor załącza się normalnie widać podświetlenie tylko, że wszystko jest czarne, można uruchomić menu monitora(normalne kolorowe), można zmieniać parametry, monitor widzi, jaka jest ustawiona rozdzielczość. Jeżeli wyłączy się komputer, monitor sygnalizuje to "NO SIGNAL".
    To, co udało mi się zaobserwować to, że w monitorze nie da się płynnie zmieniać jasności, mianowicie można ustawić 0 lub 100. Po wykonaniu resetu ustawień monitor zaczyna dziwnie błyskać tak jak by się wyłączał i załączał, ale dość szybko zał. i wył traw około 1s(dioda świeci na zielono cały czas) i tak non-stop dopóki nie zacznę zmniejszać jasności i w tym momencie na pasku regulacji jasności wyświetla się wartość ponad 65000 jak zmniejszę tą wartość do około 5000 monitor przestaje błyskać i znowu czarny, działa menu itd. Podczas zmniejszania jasności zmniejsza się tylko wartość jasności, ale nic nie widać żeby matryca robiła się coraz to ciemniejsza.

Bardzo będę wdzięczny za jakieś sugestie które pomogą w naprawie tej usterki
    Pozdrawiam wszystkich :D
  • REKLAMA
  • #2 1704953
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Z tego co Napisałeś nie bardzo można wywnioskować z czym Masz problem - "Monitor załącza się normalnie widać podświetlenie tylko, że wszystko jest czarne"
    To znaczy co - jest treść obrazu tylko nie podświetlona, czy jest podświetlenie a brak treści?

Jak podłączysz sygnał czy widać treść obrazu (najlepiej zobaczyć podświetlając np lampką matrycę z przodu)?
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 1705236
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Po pierwsze: sprawdź zenerkę 10V 5W w zasilaczu, oznaczenie chyba 6115. Jest na samym brzegu płyty, łatwo znajdziesz. Jeśli jest uszkodzona to podmień również pamięć.

Wsad Philips 150X4
    Załączniki:
    • Philips 150X4FS 00 16.rar (1.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1706596
    pcnetwork
    Poziom 13  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Dariszm2:
    Jeśli napisałem że jest podświetlenie no to znaczy że monitor ma podświetlenie, napisze może wyraźniej:
    Monitor ma podświetlenie ale wszystkie pixele są czarne a tak poza tym to gdyby nie było podświetlenia to by nie było widać menu monitora nie mniej jednak dziękuję za odpowiedź.

Radosław13 Bardzo dziękuję za podpowiedź . Dioda Zenera po stronie katody ma jakieś 12,2 V czy to oznacza że tą pamięć mam wymienić. A jeśli to napięcie wzrosło o ponad 2V to czy nie uszkodziło się coś innego.
    Ten wsad jest do atmela 24c16A
    Oczywiście bardzo dziękuję za pomoc
  • Pomocny post
    #5 1708180
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Wylutuj zenerkę i sprawdź czy nie ma przejścia w drugą stronę.
    Napięcia jakie na niej są nie świadczą o jej sprawności lub niesprawności.
  • #6 1711745
    pcnetwork
    Poziom 13  
    Zenerka jest OK
    Na wszelki wypadek wymieniłem ja na nową.
    Teraz będę musiał sprawdzić pamięć tylko muszę zrobić na szybko jakiś programator.
    Radosław13 czy możesz mi powiedzieć jakie jeszcze muszę wykonać czynności w celu diagnostyki tego monitora i ewentualnej naprawy.
    Już nie moge wytrzymać od tego CRT cały czas oczy mi łzawią
  • Pomocny post
    #7 1715881
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Tylko podmiana pamięci da odpowiedź w 100% co do jej uszkodzenia.
    Nie upieram się że to wina pamięci, ale od tego w tym przypadku trzeba zacząć.
  • REKLAMA
  • #8 1715935
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Ja z innej strony. Czy wyeliminowałeś tak banalną rzecz jak usterka kabla sygnałowego? Jeśli jest OK to zobaczy do procesora dochodzą synchronizacje H i V. Jeśli po drodze synchronizacji masz scalak serii 74HCT14 (chyba) to go sprawdź. Powinien inwertować sygnały H i V. Oscyloskop do ręki i naprzód.
  • Pomocny post
    #9 1716015
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Z całym szacunkiem Connor MacLeod ten monitor wyświetli komunikat przy braku sygnału H lub V.
    Dodatkowo jak napisał pcnetwork" monitor widzi, jaka jest ustawiona rozdzielczość". To sugeruje że procesor otrzymuje sygnały H i V.
    Ten objaw "w monitorze nie da się płynnie zmieniać jasności, mianowicie można ustawić 0 lub 100" nie świadczy o braku sygnału tylko o kłopocie na drodze procesor - pamięć.
    Przynajmniej ja tak myślę, może się mylę.
  • #10 1717643
    pcnetwork
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Pierwsze co to sprawdziłem kabel, a potem czy sygnał dociera do procka i wszystko było ok.
    Teraz kombinuje jakiś programator i będę testował jak to zrobię to się odezwę.
    Dzięki za wszystko jak do tej pory :D
  • #11 1720969
    pcnetwork
    Poziom 13  
    Serdecznie dziękuję za pomoc w naprawie monitora wszystkim, a szczególne podziękowania dla radoslaw13:D
  • #12 3563760
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2603
    rozumiem ze winna byla pamiec ?? mam ten sam problem

Dodano po 12 [minuty]:

rozumiem ze winna byla pamiec ?? mam ten sam problem
  • #13 3566905
    pcnetwork
    Poziom 13  
    CMS
    Tak problem by z pamięcią. Po wgraniu nowego wsadu monitor działa poprawnie, choć kolory jak dla mnie troszkę dziwne, może dlatego że jestem przyzwyczajony do innego rodzaju matryc:D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 3567717
    CMS
    kupilem dzis nowa pamiec (tzn eeprom 24c16), zrobilem programator lecz niestety mialem male problrmy z wgraniem wsadu, jutro sie pobawie
  • #15 3570831
    CMS
    no wiec icprogiem w zaden sposob nie udalo mi sie wgrac niczego na ta pamiec ani w XP ani w 98 najlepsze co osagnalem to to ze wygladalo jakby programowal ale wyrzucal komunikat ze weryfikacja sie nie powiodla w adresie 0000h

uzylem ponyproga i poszlo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor LCD Philips 150X4FS/00 uruchamia się normalnie, podświetlenie działa, jednak obraz z komputera nie jest wyświetlany – ekran pozostaje czarny, mimo że menu monitora jest widoczne i można zmieniać ustawienia, a monitor rozpoznaje rozdzielczość. Problem objawia się również brakiem płynnej regulacji jasności – możliwe jest ustawienie tylko wartości 0 lub 100, a po resecie monitor zaczyna migotać, co ustaje po ręcznym zmniejszeniu jasności do wartości około 5000 (na pasku regulacji pojawia się wartość ponad 65000). Wskazano, że problem nie wynika z braku sygnału synchronizacji H i V, ani z uszkodzenia kabla sygnałowego. Diagnoza skupiła się na uszkodzeniu pamięci EEPROM (Atmel 24c16A) odpowiedzialnej za wsad sterujący monitorem. Sprawdzono również diodę Zenera 10V 5W (oznaczenie 6115) w zasilaczu, która okazała się sprawna, choć została wymieniona profilaktycznie. Ostateczne rozwiązanie polegało na wymianie pamięci EEPROM i wgraniu nowego wsadu, co przywróciło poprawne działanie monitora, choć kolory mogą się różnić od oryginalnych. Do programowania pamięci użyto narzędzia PonyProg po nieudanych próbach z innymi programatorami i systemami operacyjnymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA