logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dolutować zawór Schradera do rur 1/2 cala i 3/4 cala w układzie chłodniczym?

andrzejkm 31 Sie 2017 14:33 5379 13
REKLAMA
  • #1 16673400
    andrzejkm
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Witam, mam 2 pytania:

1. Jak prawidłowo dolutowuje się zaworki Schradera do układu chłodniczego? Mam powiedzmy 2 zaworki Schradera średnica ok. 6 mm i długość 100 mm. Chcę je wlutować z jednej strony do rury 1/2 cala (tłoczna) i do rury 3/4 cala (ssąca). Chodzi mi o to jak ma wyglądać otwór w w/w rurach, czy Schrader ma wchodzić lekko do tych rur czy robi się niewielki otwór i zawór ma być przylutowany "do czoła"?

2. Czym wykonuje się otwory? Nawierca się? (opiłki..??) czy nakłuwa jakimś specjalnym narzędziem?

Układ chłodniczy jest pusty. Dopiero go tworzę. Rurociągi są oczywiście miedziane.
    Jeśli to zbyt mało informacji, udzielę więcej..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16673949
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Idealnie to trójnik plus redukcja. Ja nawiercam wiertłem fi 6 lekko wkładam do otworu i lutuje. Zawór szchradera zawsze skracam do absolutnego minimum.
  • #3 16687926
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    p.obelix napisał:
    Zawór szchradera zawsze skracam do absolutnego minimum.

Ale dlaczego? Zwykła ciekawość.
    PS ja nie skracam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16688148
    p.obelix
    Po pierwsze to sprawa estetyki ale najważniejsze że nie jest podatny na skręcanie. Chodzi mi o to że jak wkręcamy szybko złącze lub wężyk od manometru a jest to wysokie ciśnienie to musimy użyć sporo siły żeby do cisnąć gumkę lub teflon. W ten czas może dochodzić do obracania całego szchradera aż do punktu lutowania.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Jak dolutować zawór Schradera do rur 1/2 cala i 3/4 cala w układzie chłodniczym?
    Drażnią mnie takie wichajstry podatne na uszkodzenie gdy nad nimi 400kg czynnika.
  • REKLAMA
  • #5 16688312
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Nie wiem. Ja wolę, jak sobie mogę wygiąć odpowiednio do potrzeb ten kawałek rurki ;) W ciasnym orurowaniu się przydaje (głównie w urządzeniach). Faktycznie przykręcanie węża jest kłopotliwsze.
  • #6 16688398
    andrzejkm
    Poziom 17  
    Dzięki Panowie, przede wszystkim za podjęcie dyskusji. Polutowałem ostatnio na próbę tak jak p.obelix napisałeś. Wyszło jak dla mnie idealnie :D
    Do tej swojej budowanej pierwszy raz w życiu "mikroinstalacji" chłodniczej dokupiłem 3 zaworki schradera i do tego jeszcze 2 takie "cyngwajsy":

Nie wiem tylko czy lutować wszystkie 3 czy starczą 2 zawory schradera? Układ napełnię na pewno na cieczy, a gdzie ewentualnie uzupełniać czynnik? (R290 - jednorodny). Z tego co słyszę najlepiej na przewodzie cieczowym ale jednorodny można chyba także na ssaniu. Nie wiem czy dobrze kombinuję ale na ssaniu (w trakcie włączonej sprężarki) można bardziej opróżnić butelkę z czynnikiem (mniejsza różnica ciśnienia miedzy butlą, a rurociągiem ssawnym)? Ale tu znowuż z butli idzie czynnik bez oleju więc nie ma obawy o zatarcie sprężarki? Może dozować w niewielkich dawkach? Przewidywana ilość czynnika 0,8kg - 1kg.
  • #7 16688428
    p.obelix
    Ja bym wstawił trzy tłoczenie, ciecz za filtrem, ssanie. Moim zdaniem najlepsze szybko złącze na rynku. Mają jeden minus że lubi z nich gumka wystrzelić. Napełnianie wstępnie na cieczy tak z 0.5 kg a później na ssanie w małych dawkach.

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Wiem z innego tematu że budujesz pompę ciepła. A jak będzie zamontowany presostat niskiego i wysokiego ciśnienia też na zaworach schredera ?
  • #10 16690191
    andrzejkm
    Poziom 17  
    Na pewno masz rację ale przy czynniku HC chyba lepiej polutować połączenia. Poza tym wydawało mi się, że takie urządzenie jak presostat powinno przeżyć sprężarkę, bo powiedzmy jego awaria + np zapchany skraplacza to pewnie spory problem. A tak w ogóle co najczęściej sprawia że presostat nie działa lub działa nieprawidłowo?
  • #11 16690309
    p.obelix
    Awaria presostatów możemy podzielić na trzy grupy. Pierwsza to awaria styków (przekaźnika) za duże obciążenie i częsta ich praca powoduje że się mogą wypalić. Druga rodzaj awarii to mechaniczna czyli zbyt duże drgania które przechodzą bezpośrednio na presostat powoduje że po paru latach wszystko się rozpada. Trzeci rodzaj awarii jaki spotkałem w swoim życiu to po prostu rozczelnienie mieszka. Ciągły wzrost i spadek ciśnienia powoduje że mieszek pęka.
  • #12 16700690
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    p.obelix napisał:
    Trzeci rodzaj awarii jaki spotkałem w swoim życiu to po prostu roszczenie mieszka.

Też walczyłem z taką awarią ostatnio. Jednak presostatów andrzejkm to nie dotyczy. Te tzw. Exowe są szczelnie zamknięte i z reguły nie są regulowane. Są dużo trwalsze od mieszkowych, choć nie są niezniszczalne.
    Przy robieniu prób ciśnieniowych, trzeba uważać aby ich nie zniszczyć. Należy sprawdzić w dokumentacji producenta ich dopuszczalne ciśnienie i przeprowadzać próbę do tej wartości lub (tu zdradzam tajemnicę zawodową :D) napełnić układ azotem do w/w wartości a potem uruchomić na chwilę sprężarkę obserwując manometr. Potem szybko pianka do puki ciśnienia się nie wyrównają. Zależy od tego jak szczelne są zawory zwrotne sprężarki i zawór elektromagnetyczny czy rozprężny. Tym sposobem strona nisko-ciśnieniowa jest chroniona przed ew. uszkodzeniem a strona wysokociśnieniowa może być sprawdzona bardzo wysokim ciśnieniem.
    andrzejkm napisał:
    Na pewno masz rację ale przy czynniku HC chyba lepiej polutować połączenia.

Wszyscy mądrzy twierdzą, że lutowanie jest pewniejsze i każą unikać skręcanych połączeń. Ja na podstawie doświadczenia jakoś nie mam tak jednoznacznego poglądu.
    Życie niesie różne sytuacje. Mam instalacje działające ponad 20 lat i wszystkie połączenia skręcane są OK. W kilkuletniej (psedo-fabrycznej) przy okazji wymiany zatkanego filtra okazało się że pozioma rurka do niego wchodząca była przylutowana tylko od dołu i z przodu. Połączenie było szczelne, ale nie wykonane zgodnie ze sztuką i stanowiło potencjalne zagrożenie dla szczelności instalacji. Niestety jakości lutowania nie da się sprawdzić bez przyrządów do defektoskopii, które nie są z reguły na wyposażeniu chłodniarza.
    W kwestii czynników HC. Dbałość o szczelność to jedno, a zapewnienie prawidłowej wentylacji zapewniającej bezpieczeństwo podczas wycieku to drugie, Niemniej ważne!
  • #13 16700767
    andrzejkm
    Poziom 17  
    jack63 napisał:
    Też walczyłem z taką awarią ostatnio. Jednak presostatów andrzejkm to nie dotyczy. Te tzw. Exowe są szczelnie zamknięte i z reguły nie są regulowane. Są dużo trwalsze od mieszkowych, choć nie są niezniszczalne.
    EXowość tych moich presostatów chyba nie polega na ich szczelnym zamknięciu, bo są takie normalnie "półotwarte". Myk chyba polega na tym, że do nich można doprowadzić max 30V i 0,1A. Chodzi pewnie o beziskrowe działanie przy takim prądzie i napięci. Od nich dopiero idzie sterowanie do czegoś dalej co jest w tzw "non-EX zone". W załączeniu instrukcja do tych pressów.
    Odnośnie skręcania nie mam wprawy, nie mam kogo zapytać lub podpatrzeć aby wiedzieć dokładnie co i z jakim momentem dokręcić, a dopytywanie się przez internet to jak kurs tańca przez smsy ;) Sam Dandfoss z tego co widzę jeśli produkuje coś do HC to raczej lutowane.
    jack63 napisał:
    Przy robieniu prób ciśnieniowych, trzeba uważać aby ich nie zniszczyć. Należy sprawdzić w dokumentacji producenta ich dopuszczalne ciśnienie i przeprowadzać próbę do tej wartości.
    Tutaj mam zamiar zastosować "patent" podpowiedziany przez jednego z kolegów z innego forum. Przetestować całą PC na 30bar bez wlutowywania presa LP z zaślepioną prowadzącą do niego rurką. Po testach odciąć końcówkę dolutować presa LP i zrobic ponowny test do niższczego ciśnienia zgodnego z max dla LP (w moim przypadku do 17 bar). Drugi test będzie w zasadzie już tylko kosmetyką, bo sprawdzę nim w sumie tylko LP i połączenie lutowane LP z rurką.
    jack63 napisał:
    W kwestii czynników HC. Dbałość o szczelność to jedno, a zapewnienie prawidłowej wentylacji zapewniającej bezpieczeństwo podczas wycieku to drugie, Niemniej ważne!
    W tym wypadku na etapie prac budowlanych przepuściłem pod ławą domu rurę PCV 75mm no i jeden koniec jest w kotłowni, a drugi na dworze wystaje z ziemi. Po skończeniu PC mam zamiar połączyć jej obudowę z w/w rurą. W obudowie będzie wentylator sterowany
    czujnikiem gazu "DG-1 LPG", który ma styki NC do dalszego sterowania (alarmem, przekaźnikiem itp.) Zakładam, że jeśli czujka stwierdzi obecność gazu załączy wentylator i może coś tam jeszcze. Aby iść na całość zastanawiałem się nad wentylatorem EXowym ale jak zobaczyłem cenę to stwierdziłem, że dam zwykły :)
    Załączniki:
    • DKRCC.PI.CA0.C3.02_KP-E_MS_web.pdf (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 16700876
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    andrzejkm napisał:
    Tutaj mam zamiar zastosować "patent" podpowiedziany przez jednego z kolegów z innego forum. Przetestować całą PC na 30bar bez wlutowywania presa LP z zaślepioną prowadzącą do niego rurką. Po testach odciąć końcówkę dolutować presa LP i zrobic ponowny test do niższczego ciśnienia zgodnego z max dla LP (w moim przypadku do 17 bar). Drugi test będzie w zasadzie już tylko kosmetyką, bo sprawdzę nim w sumie tylko LP i połączenie lutowane LP z rurką.

Tak można robić tylko przy składaniu nowego urządzenia. Gdy masz stan zastany, to jest bez sensu. Poza tym sa presostaty LP z wysokim ciśnieniem próby, ale nie są nastawialne. Np. Daikin dla swoich wyrobów (R410A) zaleca próbę 41Bar i tyle mają presostaty wytrzymać.
    Dodatkowo masz słabo przetestowany jeden lut.
    Szczerze mówiąc sens stosowania presostatów LP w obecnie stosowanych urządzeniach z mnóstwem automatyki jest coraz mniejszy. Jeżeli mają informować o wycieku, to ta informacja jest dawno spóźniona lub kłóci się z obsługą stanów nieustalonych i utrudnia stosowanie tzw. przeciągania niskiego ciśnienia, czyli dopuszczenia, na krótki okres czasu do pracy z normalnie zbyt niskim ciśnieniem do czasu "rozpędzenia" się obiegu.
    Przed zalaniem sprężarki też raczej nie zapobiegną, bo nie zawsze niskie ciśnienie oznacza brak odparowania i groźbę zlania. Trzeba stosować inne metody zapobiegające(np. separatory cieczy) i informujące układ automatyki o takiej sytuacji.
    Wg. mnie są one trochę archaizmem z czasów gdy nie stosowało się sterowników i cała automatyka sprowadzała się do stycznika, zaworu elektromagnetycznego i presostatów.
    andrzejkm napisał:
    W obudowie będzie wentylator sterowany
    czujnikiem gazu "DG-1 LPG", który ma styki NC do dalszego sterowania (alarmem, przekaźnikiem itp.) Zakładam, że jeśli czujka stwierdzi obecność gazu załączy wentylator i może coś tam jeszcze. Aby iść na całość zastanawiałem się nad wentylatorem EXowym ale jak zobaczyłem cenę to stwierdziłem, że dam zwykły

A czy nie lepiej zastosować wentylator ssący poza strefą EX? Poza tym te styki przekaźnika...
    Przecież są też transoptory, optotriaki itp.
    W każdym razie podziwiam dbałość o bezpieczeństwo.
    Wracając do połączeń i ich szczelności. Staraj się zanalizować układ pod kątem naprężeń podczas pracy a szczególnie podczas startów. Scrole mocno szarpią na obrót. Niby miedź i srebrne luty są elastyczne, ale bez przesady. Jak jest naprężenie to musi się gdzieś rozładować w sposób bezpieczny. Zbytnie "scieśnianie" konstrukcji temu nie służy. Zauważ, że przy danym skoku im dłuższe ramię tym mniejszy kąt skręcenia i mniejsze naprężenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące dolutowywania zaworów Schradera do rur w układzie chłodniczym. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami na temat technik lutowania, preferując nawiercanie otworów w rurach miedzianych o średnicy 1/2 cala i 3/4 cala. Zawory powinny być skracane do minimum, aby uniknąć problemów z ich obracaniem pod wpływem wysokiego ciśnienia. Wskazano również, że napełnianie układu czynnikiem R290 najlepiej przeprowadzać na przewodzie cieczowym, a później na ssaniu w małych dawkach. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na znaczenie presostatów w systemach chłodniczych oraz ich potencjalne awarie, sugerując, że lutowanie połączeń jest bardziej niezawodne niż skręcane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA