logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne sygnały na częstotliwościach 223MHz, 295MHz, 370MHz, 518MHz - LTE?

John Cena 05 Wrz 2017 21:26 1545 9
  • #1 16683197
    John Cena
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam.
    Dziś skanowałem telewizje analogową i tak napotkałem dziwne na trzech częstotliwości dziwne sygnały jak by coś tam było i się poruszało ale strasznie nie wyraźne, jak się dobrze przyjrzeć to widać że jak by coś tam było i to nie jest cały czas, tylko raz na jakieś parę dni się takie sygnały pojawiają.
    Czy to może być sygnał LTE czy coś innego?
    Jeżeli ktoś się z tym spotkał lub wie o co w tym sygnale chodzi, to niech napisze.
    O to filmik jak wyglądają te sygnały.
    1. 223Mhz miejscu Rosja1 z Kaliningradu
    2. 295Mhz
    3. 370Mhz
    4. 518Mhz

• #2 16683584
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Zobacz jaka jest częstotliwość LTE ;)
  • #3 16683741
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 234
    John Cena napisał:
    Witam.
    /.../dziwne sygnały jak by coś tam było i się poruszało ale strasznie nie wyraźne, jak się dobrze przyjrzeć to widać że jak by coś tam było i to nie jest cały czas, tylko raz na jakieś parę dni się takie sygnały pojawiają.
    Czy to może być sygnał LTE czy coś innego?

Z pewnością to duch analogu pojawia się i znika... :D
    Jak można cokolwiek zobaczyć (widmo sygnału) na skanie w TV? Chłopie, weź odpowiedni przyrząd do pomiaru sygnałów i zobacz jaki masz "bukiet" w kablu od anteny.
    LTE to częstotliwości pow. 800MHz.
  • #4 16683799
    John Cena
    Poziom 7  
    Ja się tylko zapytałem co to jest za sygnał dziwny.
    Czy ktoś się z takim sygnałem spotkał czy to zakłucenie tych częstotliwości?
    Zastanawia mnie więc was pytam.
  • #5 16688271
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 555
    Cokolwiek to jest to należałoby to nagrać jako IF oraz AF i podrzucić Rosjanom. Oni mają analizatory sygnału i pewnie podjęliby się próby rozszyfrowania.

Ja trochę się bawiłem wersjami trial, ale są one mało rozbudowane i mało info wypluwają.

Żeby tego dokonać kup najtańszy tuner RTL-SDR oparty na chipsecie RTL2832U+R820T2. Na Aliexpress dostaniesz go za około 7 dolarów.
  • #6 16688562
    John Cena
    Poziom 7  
    Myślisz o takim sprzęcie?
    Dziwne sygnały na częstotliwościach 223MHz, 295MHz, 370MHz, 518MHz - LTE?

Jeżeli jest to, to musze kiedyś na to zainwestować na testowanie sygnałów.
  • #8 16693383
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Standardowy router WiFi daje podobnie wyglądający obraz śmiecia jak masz na filmie. To co widzisz, to najczęściej jest detekcja obwiedni innych sygnałów w pasmie np 2,4 GHz lub niższych a częstotliwość kluczowania pakietów wynosi około 70 lub 120-140 MHz. To co widzisz, to najczęściej kombinacja harmonicznych i produktów mieszania.

Przy przeglądaniu widma podobny "śmietnik" miałeś w okolicy 420 MHz.
    Zauważ, że produkty są co jakieś 70-80 MHz.
  • #9 16693504
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2586
    Na 420 MHz znajduje się pewien "multipleks" tylko że jest to sygnał sieci telekomunikacyjnych, szczegóły na https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=9455
    Skoro próbujesz sił w DX to pozostałe częstotliwości mogą być multipleksami DVB znajdującymi się po drodze sygnału lub pochodzącymi z innych systemów.
    Moim zdaniem jeżeli antena jest wystawiona na zewnątrz i instalacja prawidłowo wykonana, to nie powinno być zakłóceń od "swoich" urządzeń. Na urządzenia zakłócające u sąsiadów nie mamy wpływu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył dziwne sygnały na częstotliwościach 223MHz, 295MHz, 370MHz i 518MHz podczas skanowania telewizji analogowej. Pojawiają się one sporadycznie, co wywołało pytania o ich źródło, w tym możliwość, że mogą to być sygnały LTE. Odpowiedzi sugerują, że sygnały te mogą być wynikiem zakłóceń, a nie sygnałów LTE, które operują na wyższych częstotliwościach (powyżej 800MHz). Użytkownicy zalecają użycie tunera RTL-SDR do analizy sygnałów oraz nagranie ich w formacie IF i AF dla dalszej analizy. Wskazano również, że podobne sygnały mogą być wynikiem detekcji obwiedni innych sygnałów w pasmach 2,4 GHz lub niższych, a także mogą pochodzić z multipleksów DVB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA