logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 1.6 16V - zmiana automatu AL4 na skrzynie manualną BE4

intels 12 Wrz 2017 17:17 14268 19
REKLAMA
  • #1 16695451
    intels
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Witam
    jak wyżej, ostatnio zakupiłem taką c4-e anglika z 2007 roku, niestety auto posiada skrzynie automatyczną AL4 której jednak bym nie chciał. Z racji faktu ze mam możliwość a auto i tak będzie stało przez najmniej 4 miesiące chciałbym zmienić tą skrzynie na manualną lecz BE4 które są już twardszymi skrzyniami w porównaniu do większości MA5 które tam występowały. Potrzebuje tylko dowiedzieć które modele tych skrzyń spasują mi do bloku TU5JP4 który mam w aucie, podobno pasuje 20DM12 lecz chciałbym mieć pewność co do tego. Druga sprawa to co z elektroniką czy wystarczy przeprogramować BSI i auto nie będzie łapać blędów ?
    z góry dzięki za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16695800
    Tomasz Downacki
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Co do skrzyni nie pomogę ale jeżeli chodzi o elektronikę to trzeba przeprogramować BSI oraz sterownik silnika aby widziały skrzynię manualną. Sam przerabiałem ten temat w citroenie c5. Bez przeprogramowania nie chciał nawet odpalić bo nie widział pozycji P.
  • #3 16695830
    intels
    Poziom 19  
    Tomasz Downacki napisał:
    Co do skrzyni nie pomogę ale jeżeli chodzi o elektronikę to trzeba przeprogramować BSI oraz sterownik silnika aby widziały skrzynię manualną. Sam przerabiałem ten temat w citroenie c5. Bez przeprogramowania nie chciał nawet odpalić bo nie widział pozycji P.

Rozumiem że przeprogramuje wszystko lexią mam też do dyspozycji launcha ? Pytanie co z wiązką skrzyni pod maską można ją po prostu po zmianach odciąć ?
  • Pomocny post
    #4 16695895
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6431
    Wytnij to co niepotrzebne oczywiście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16699339
    Tomasz Downacki
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Zrobisz lexią. Instalacje schowaj. Nie ma sensu ucinać.
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Wytnij to co niepotrzebne oczywiście.

Cenna uwaga. Bo co do rodzaju skrzyni to wiedzy zabrakło.
  • #6 16699896
    intels
    Poziom 19  
    Dzięki wszystkim za wszelkie uwagi. Z spraw elektrycznych zostało mi tylko wpięcie czujnika biegu wstecznego, niestety nie mogę znaleźć schematu czy instrukcji gdzie to wpiąć, domyślam się że sygnał ten idzie do BSM-u tylko pytanie na który pin. Jeżeli ktoś dysponuje schematem prosiłbym o informacje lub udostępnienie go. U mnie występuje BSM L-11.
    Pozdrawiam
  • #7 16756012
    intels
    Poziom 19  
    No niestety przez fora nie udało się zdobyć informacji czy chociaż kawałka schematu na szczęście kolega z firmy załatwił mi dostęp do strony citroen service gdzie zrobiłem sobie wydruki niezbednych schematów i już wiem gdzie i co podłączyć, niestety nawet Citroen się nie chwali jakie typy skrzyń be4 tam występowały jest tylko tyle że były ale już dokładniej jakie to nie. Cóż będę musiał szukać coś co będzie ściągnięte bezpośrednio z tego silnika. Wszystkim którzy chcieli w jaki kolejek sposób pomóc dziekuje gdy zdobędę już model skrzyni który pasuje napiszę tu gdyby ktoś kiedyś chciał coś podobnego wykonać ;)
  • #8 17186280
    matmirek
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Mam ten sam problem. Możesz udzielić mi trochę informacji na temat jaką można zamontować skrzynie oraz przekazać schematy i uwagi. Pozdrawiam. matmirek(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #9 17186356
    intels
    Poziom 19  
    Co do skrzyń be4 niestety nie udało się zdobyć takiej jak trzeba pasuje podobno 20dm12 czy 20dp10 lecz ceny są duże i kupiłem 20cq16 w komplecie z półosiami podpora i sprzęgłem. W lexi trzeba wyrzucić w bsi i sterowniku silnika automat i przełączyć na manualna po czym auto normalnie zapała i licznik się przełącza z automatu na manual. Co do wstecznego trzeba się wpiąć w moduł bsm mam schemat lecz jeszcze tego nie sprawdziłem ponieważ czekałem na papiery pół roku prawie. Auto przekładam i niedługo sprawdzę czy schematy odnajdują swe zastosowanie w aucie. Napiszę co i jak podłączyć ;)
  • #10 17214229
    intels
    Poziom 19  
    No i przekładka skończona wsteczne światło podłączone według schematu działa jak trzeba. Dodaje schemat dla potomnych jakby ktoś miał ten sam problem żeby nie szukać ;)
    Pozdrawiam
    Citroen C4 1.6 16V - zmiana automatu AL4 na skrzynie manualną BE4Citroen C4 1.6 16V - zmiana automatu AL4 na skrzynie manualną BE4Citroen C4 1.6 16V - zmiana automatu AL4 na skrzynie manualną BE4
  • #11 17247309
    DanielC4
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem ze skrzynią BVA AL4 też chciałam wymienić ja na manualną. Powiedz mi proszę ile kosztował Cię ten zabieg. I czy wszyko z autem jest ok ?? Nie ma problemu z silnikiem i czy masz jakieś rady natury technicznej na co uważać ?
    Z góry dziękuję
    Pozdrawiam
  • #12 17260684
    matmirek
    Poziom 12  
    Nie wymieniłem i dziś nie odpowiem jakie problemy napotkałem, ale spróbuje jutro.
  • #13 17273210
    intels
    Poziom 19  
    Koszta jakie poniosłem to jakieś 800zł z tym że wszystko wymieniałem sam i została sprawna skrzynia al4 którą można sprzedać. Problemów większych nie było, rozrusznik pasuje korpus silnika nie ma zmian w przypadku automatu. Auto pracuje tak jakby nigdy nie było tam automatu ;) gdybyś miał jakiekolwiek pytania chętnie pomogę, pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #14 17305945
    matmirek
    Poziom 12  
    Ja niestety nie mam warunków aby to zrobić samodzielnie a wszyscy mechanicy mi odradzają i twierdzą, że będę miał później problemy. Koszta które ich zdaniem będę musiał ponieść to 2800zł co staje się nieopłacalne. I jeszcze mała uwaga co do tego o czym piszę bo posiadam C8 z tym samym silnikiem ale mówią, że łapa i wiele innych części nie pasuje i będę musiał kupić masę części w tym rozrusznik, półosie, pedały, liczniki, mocowanie/podstawę pod skrzynię. Ogólnie nikt nie chce się w to bawić albo żąda moim zdaniem zbyt dużej kasy.
  • #15 17471280
    karmazynio
    Poziom 11  
    Siemka
    Sorki za odkop
    Mam małe pytanko, mianowicie u siebie w Citroen c5 3.0 V6 przekładam na skrzynie manualna, właśnie z powodu automatycznej skrzyni, która padła mi już 3 raz. Moje pytanko jest takie, w lexii telekodowalem BSI, że nie ma automatycznej skrzyni biegów, to samo w sterowniku silnika oraz ESP. Problem polega w tym, że nie daje impulsu na rozrusznik. Po za tym po odpieciu sterownika od automatycznej skrzyni biegów BSI łapie bład 'Brak komunikacji że sterownikiem silnika'. Mieliście takie problemy przy przeróbkach i jak sobie z tym poradziliście
    Dzięki za odpowiedź
  • #16 17473690
    matmirek
    Poziom 12  
    Wygląda na to, że nie do końca pozbyłeś się automatycznej skrzyni i komputer nie widzi pozycji P w związku z czym nie działa rozrusznik. Ktoś pisał, że wystarczy zewrzeć dwa kable i po sprawie.
  • #17 17473703
    karmazynio
    Poziom 11  
    BSI w lexi właśnie widzi pozycje Park, tak przynajmniej pokazuje w parametrach. Na dodatek po odpaleniu własnej na krótko, przy podpiętym sterowniku automatycznej skrzynii licznik chodzi tzn. Obroty, temperatura itp, natomiast tylko odepne go licznik umiera i jest tylko podświetlenie.
  • #18 17473766
    matmirek
    Poziom 12  
    Niestety nie znalazłem p[ostów w których ten problem był poruszany ale ktoś pisał, że po przeprogramowaniu liczniki też ustawiły się pod manual.
  • #19 17487379
    karmazynio
    Poziom 11  
    Dzięki za zaangażowanie, ogarnełem wszystko już. Śmiga pięknie, tempomacik działa, czujniki wstecznego i sprzęgła podłączone. Płynnie, bez szarpnięć przyspiesza, skrzynia 6 włożona, jak narazie w fazie testów, bo nie było tu skrzyni 6, ale pierwsze wrażenia dobre, na autostradę 6 bieg jak znalazł 😎
  • #20 18772347
    kaziupsv
    Poziom 1  
    Kolego opisz proszę które zworki zwierales i czy lexia potrzebna?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje wymianę automatycznej skrzyni biegów AL4 w Citroenie C4 1.6 16V z 2007 roku na manualną BE4. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące kompatybilności skrzyń, w tym modelu 20DM12, oraz konieczności przeprogramowania BSI i sterownika silnika, aby systemy pojazdu rozpoznały nową skrzynię. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z instalacją, w tym podłączeniem czujnika biegu wstecznego oraz problemami z komunikacją między sterownikami. Wskazano również na koszty związane z wymianą, które mogą wynosić od 800 zł do 2800 zł, w zależności od tego, czy prace są wykonywane samodzielnie, czy przez mechanika. Użytkownicy podzielili się schematami podłączeń oraz informacjami o dostępnych skrzyniach manualnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA