logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z fotokomórką baterią XP20WD w automacie Faac 741 - brak reakcji po otwarciu

Marek951111 03 Cze 2022 07:21 825 11
REKLAMA
  • #1 20045945
    Marek951111
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, podłączyłem automat do bramy, na pilocie wszystko działało jak należy. Chciałem zainstalować fotokomorki xp20d, które są załączone w zestawie - udało mi się i wszystko działało, lecz musiałem zrezygnować z tego rozwiązania ze względu na brak możliwości przeciągnięcia kabla na druga stronę (zapchany peszel). Postawiliśmy na fotokomórkę z bateria o oznaczeniach xp20wd i tu pojawia się problem - podłączyłem ja tak samo jak poprzednią i nie działa. Brama otwiera się do punktu krańcowego i tyle, później brak reakcji poza ikonką OPEN A przy użyciu pilota, co tez dziwne otwieralaa się tylko jeśli trzymałem cały czas przyciska a nie jednorazowym kliknięciem jak było wcześniej. Nie wiem już jak to ugryźć aby działało nawet koleś z serwisu faac nie był w stanie pomoc przez tele - dlatego jestem zmuszony zapytać ekspertów. Podsyłam połączenie ze starą fotokomórką tak jak było i jak jest teraz

Dodano po 40 [minuty]:

Mogę również dodać, ze komórka działa „pstryka” oraz jest ustawiona na tym samym kanale
  • REKLAMA
  • #2 20046091
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3576
    Połączenie ze starą nie dotarło.
    A nową bateryjną podłącz nie jako testowaną tylko zwykłą.
    Tzn w fotce RX zaciski (-) i COM podłącz razem do miusa centrali (7 albo 8), (+) fotki do 9 lub 10 centrali, NC fotki do FSW_CL (4 centrali). 11 centrali tylko do 3 centrali (i mostek oczywiście na 5-6-7). Może ktoś podpiął COM fotki do 11 centrali, ustawił FailSafe na On i temu nowa nie działa.
    No i w ustawieniach centrali parametr FS (FailSafe czyli kontrola fotek) na Off.
  • #3 20046108
    Marek951111
    Poziom 9  
    Właśnie cos poknociłem z mostkami teraz i nie do końca mogę ogarnąć połączenia, spróbuje jak mówisz i dam znać. Mógłbyś mi jeszcze dać rozpiskę właśnie mostków bez fotokomórek?
  • #4 20046177
    kotbury
    3-4-11 i 5-6-7.

Bez fototestu czyli jak u ciebie - z wyłaczonym Failsafe - 3-4-7 (lub 8 - nie 11) także powinno działać (i własnie na takim podpięciu sprawdź).
  • REKLAMA
  • #5 20049819
    Marek951111
    Poziom 9  
    Podłączyłem wedle twoich zaleceń, brama zaczęła jeździć ale bardzo dziwnie, cofa się - jedzie do przodu - zatrzymuje cofa powolutku i staje co metr/półtora, co robię nie tak?

Problem z fotokomórką baterią XP20WD w automacie Faac 741 - brak reakcji po otwarciu Problem z fotokomórką baterią XP20WD w automacie Faac 741 - brak reakcji po otwarciu Problem z fotokomórką baterią XP20WD w automacie Faac 741 - brak reakcji po otwarciu

Dodano po 34 [sekundy]:

Już reaguje na fotokomórkę, ale bardzo dziwnie się zachowuje - coś naklikalem z parametrami?

Dodano po 22 [minuty]:

kotbury napisał:
    3-4-11 i 5-6-7.

Bez fototestu czyli jak u ciebie - z wyłaczonym Failsafe - 3-4-7 (lub 8 - nie 11) także powinno działać (i własnie na takim podpięciu sprawdź).
    .
    3-4-7? Czyli to co mam nie jest poprawnie i to nie kwestia parametrów?
  • REKLAMA
  • #6 20049874
    kotbury
    A nie masz przypadkiem enkodera - wizualnie nakładka na silnik podpięta do płytki sterownika.
    Jeśli moc silnika jest ustawiona za mało i brama przystaje - enkoder to wykrywa jako przeszkodę i cofa o kawałek bramę. A po każdej takie interwencji brama przestawia się na ruch wolny i wraca do szybkiego dopiero, jak zrobi wolno pełny suw.
  • #7 20049876
    Marek951111
    Poziom 9  
    kotbury napisał:
    A nie masz przypadkiem enkodera - wizualnie nakładka na silnik podpięta do płytki sterownika.

Zestaw bez enkodera.

Dodano po 6 [minuty]:

Obawiam się, ze mogłem coś naklikac w parametrach szukając FailSafe, bo tam są dwie opcje podobne F5 oraz F5 tak jakby do góry nogami. Nie mogę coś wstawić pliku wideo aby pokazać jak się zachowuje brama. Ale przy postoju jest 02

Dodano po 7 [minuty]:

Przy 06 się otwiera, po chwili wskakuje na 01 cofa się powolutku i zatrzymuje na 02

Dodano po 2 [minuty]:

https://youtube.com/shorts/GlY8X8Blzx0?feature=share

Tak się zachowuje brama
  • #8 20049902
    kotbury
    A ze zworką 3-4-7 działa poprawnie (to połączenie testowe - omijające fotki - i jesli na nim też jest zonk, to nie wina fotek)?
    Bo na zdjęciach masz podłaczone fotki (prawidłowo) i być może one robią koło pióra. Sprawdź zachowanie LEDów na fotkach (w instrukcji jest cała harmonia ich mrugań) czy aby prawidłowo się widzą - zdarza się że jadące skrzydło wchodzi w promień fotek i robi za przeszkodę, albo od wibracji odbiornik słabo widzi nadajnik...
  • #9 20049909
    Marek951111
    Poziom 9  
    Nie mam zworki 3-4-7 jedynie tak jak na zdjęciu, a fotkkomorki leżą na sobie narazie aby na pewno nie było zakłóceń.
  • #10 20049913
    kotbury
    No to - dla połączenia jak na zdjęciu - fotki MUSZĄ sie widzieć jak w normalnym działanu.
  • REKLAMA
  • #11 20049928
    Marek951111
    Poziom 9  
    Fotki widzą się bez zakłóceń(bo na sobie leżą) , podłączyłem zworki 3-4-7 i dalej to samo, brama świruje.

Gdzie może być problem?

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam, ze brama nie zrobiła ani jednego pełnego zamknięcia/ otwarcia tylko co chwile 06(now oppening) przeskakuje na 01(now closing) aż zatrzyma się po 15centrymetrach na 02
  • #12 20050161
    kotbury
    1. Wyjmij płytkę radia i zrób próbę bez niego uruchamiając bramę krótkim podaniem minusa na OPEN_A.
    2. Przyjrzyj się diodom FCC i FCA - czy nie pomrugują wesoło przy tych wariacjach. Ew. zdejmij wtyczkę od modułu krańcówek, zewrzyj wszystkie 3 piny (LEDy FCA i FCC powinny się zaświecić) i potestuj ruch bramy.

I sprawdź, czy listwa z zaciskami od fotek pewnie siedzi w gnieździe (jest wyjmowana) i czy z drugiej strony płytki na szpilkach tego gniazda nie ma gdzieś zimnego lutu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował automat Faac 741 do bramy, jednak po podłączeniu fotokomórki XP20WD napotkał problemy z jej działaniem. Brama otwiera się do punktu krańcowego, a następnie nie reaguje, co sugeruje błędne połączenia lub ustawienia. Użytkownik otrzymał porady dotyczące poprawnego podłączenia fotokomórki oraz ustawienia mostków w centrali, jednak po wprowadzeniu zmian brama zaczęła działać w sposób nieprawidłowy, cofała się i zatrzymywała. Wskazano na możliwość problemów z enkoderem oraz konieczność sprawdzenia diod LED na fotokomórkach. Użytkownik potwierdził, że fotokomórki się widzą, ale brama nie wykonuje pełnych cykli otwierania i zamykania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA