logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y700 - Nie włącza się, co mogło się spalić

pigwejq 19 Wrz 2017 13:22 3282 26
REKLAMA
  • #1 16707843
    pigwejq
    Poziom 9  
    Zacznę od początku, kiedyś wyłamał mi się plastik z portu usb obok portu zasilania i teraz zdarzyło mi się wsadzić tam zasilacz (jakiś idiota wymyślił, że zrobi ciut mniejszy od portu usb i prostokątny, do tego bardzo blisko siebie). Pytanie brzmi co mogło się spalić? Laptop reaguje na włącznik - zapala się na 1s i gaśnie i tak przy każdym naciśnięciu. Gwarancja odrzucona, jest jakaś szansa, że pójdzie z ubezpieczenia? W razie co mam ten plastik z usb (nadal siedzi w myszce).
  • REKLAMA
  • #2 16707939
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    pigwejq napisał:
    jest jakaś szansa, że pójdzie z ubezpieczenia?

Nie.

Laptop na serwis.
  • #3 16707954
    pigwejq
    Poziom 9  
    @Kasek21 Tak orientacyjnie co mogło pójść? Płyta główna, czy może HDD, SSD i RAM też? Jest jakaś szansa, że tylko coś z portem USB? Wyczaiłem na allegro samą płytę główną dlatego pytam też o HDD itd, bo goła jest (tylko CPU GPU)
  • #4 16707960
    Kasek21
    Poziom 43  
    Uszkodzenie masz na płycie głównej - wątpię aby coś innego uległo uszkodzeniu.
  • #5 16708030
    pigwejq
    Poziom 9  
    W takim razie jest w ogóle sens naprawy takiego laptopa? Rok temu dałem za niego 3900 + ubezpieczenie o ile ma to znaczenie. Jeśli wymiany dokonam w autoryzowanym serwisie to ubezpieczenie i gwarancja wciąż będą działać?
  • #6 16708046
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    pigwejq napisał:

Jeśli ubezpieczenie obejmuje uszkodzenia mechaniczne to tak.

pigwejq napisał:
    W takim razie jest w ogóle sens naprawy takiego laptopa? Rok temu dałem za niego 3900

Odpowiedź jest raczej oczywista, chętnych na taki sprzęt na znanym portalu aukcyjnym pewnie nie zbraknie.
    Jeśli sprzęt trafi na dobrego elektronika w diagnostyce płyt głównych to laptop podziała jeszcze długie lata
  • REKLAMA
  • #7 16708086
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6862
    Podaj dokładną nazwę modelu
    - lub specyfikację : cpu, grafika

Tylko na tym forum
    Cytat:
    Szukana fraza: Lenovo Y700 Znaleziono 273 wyników (0,15s)
  • #8 16708090
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 712
    pigwejq napisał:

Pójdzie, albo nie pójdzie. Głupie zadajesz pytanie, skoro tylko Ty znasz treść OWU.
    W firmie w której pracuję laptopy mają w ubezpieczeniu jedną naprawę z winy usera. To taki przykład, że można.
  • #9 16708352
    pigwejq
    Poziom 9  
    @Jawi_P Można zapytać co to za firma?
    A co do OWU to dostępne jest na stronie sklepu RTV EURO, ubezpieczyciel Hestia, wariant pełny.
    @lisek Po co do tego specyfikacja? i7 6gen, GTX960m 8gb RAM, w środku był też SSD (m2), ale wyciągnąłem po awarii (zakupiony później, nie jest elementem zestawu)
  • #10 16708371
    Jawi_P
    Poziom 36  
    pigwejq napisał:
    @Jawi_P Można zapytać co to za firma?

Jaki ubezpieczyciel? Nie wiem, nigdy się nie interesowałem tak szczegółowo. A wiem, bo swojego służbowego laptopa oddałem do odpowiedniego działu i na moją prośbę wymieniono mi część obudowy by ładnie wyglądał :)
    Jak masz umowę to czytaj i będziesz wszystko wiedział. To, że jest teraz na stronie to nie oznacza, że jest to ta sama, która podpisywałeś. Trzeba spojrzeć na daty.
  • #11 16708383
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    @lisek Po co do tego specyfikacja? i7 6gen, GTX960m 8gb RAM, w środku był też SSD (m2), ale wyciągnąłem po awarii (zakupiony później, nie jest elementem zestawu)

Specyfikacja ?
    Po to , żeby jak odrzucą Tobie reklamację np. "serwisant z tego forum" (ogłaszaja się) wiedział jak do tego podejść! :idea: i czy podejść
    Nikt nie kupuje kota w worku :D
  • REKLAMA
  • #12 16708403
    pigwejq
    Poziom 9  
    @Jawi_P W umowie mam zapis:
    Jeżeli Ubezpieczający wyrządził szkodę w wyniku
    rażącego niedbalstwa odszkodowanie nie należy się, chyba
    że zapłata odszkodowania odpowiada w danych
    okolicznościach względom słuszności (wyłączenie nie dotyczy
    wariantów: pełny i ochrona ekranu).

Dodam, że mam wykupiony wariant Pełny. To co zrobiłem nazwalibyście rażącym niedbalstwem? Port się wyłamał, nie zauważyłem, że nie w to miejsce wsadzam i lapek zepsuty. Tym bardziej, że nie było to celowe działanie, nie zależy mi na hajsie tylko chcę z powrotem lapka.

EDIT
    @lisek Jeszcze nie zdążyłem pomyśleć czy będę sprzedawał uszkodzonego, a już na zaś chcecie żeby spec podać :D
  • #13 16708408
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    NIE NALEŻY - uszkodziłeś port w wyniku swojego działania, także wsadzanie wtyku zasilającego gdzie popadnie jest wynikiem NIEDBALSTWA.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 16708409
    Kasek21
    Poziom 43  
    pigwejq napisał:
    To co zrobiłem nazwalibyście rażącym niedbalstwem?

Tak.
  • #15 16708411
    pigwejq
    Poziom 9  
    @sosarek @Kasek21 Czyli waszym zdaniem powinni uwzględnić przy wariancie pełnym?
  • #16 16708429
    Kasek21
    Poziom 43  
    pigwejq napisał:
    Czyli waszym zdaniem powinni uwzględnić przy wariancie pełnym?

Moim zdaniem nie uwzględnią ale to nie ja decyduję :) Zgłoś szkodę to się przekonasz!
  • #17 16708436
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    a już na zaś chcecie żeby spec podać

A co to jest za jakiś "tajny model" ?
    Regulamin w jednym z pocz. pkt. wręcz nakazuje taką czynność od autora tematu.
    patrz pkt.3 Link_ Regulamin tego podforum__laptopy

p.s
    O modelu Y700-17 i walce z serwisem Lenovo Link
  • #18 16708539
    pigwejq
    Poziom 9  
    @lisek Nie no tylko się śmieję, nie odebrałem go jeszcze z naprawy gwarancyjnej dlatego dokładnego modelu nie mogę podać ;) w każdym razie z brakujących informacji to to, że ma ekran 15'
    @Kasek21 Napisałeś, że w twojej opinii to "rażące niedbalstwo", a w punkcie, który podesłałem jest napisane, że przyjmą jeśli mam wariant pełny. Zapomniałem tylko dodać, że punkt, który podesłałem mówi o czynnościach, od których Hestia umywa ręce, ale dało się to wywnioskować z tekstu w nawiasie.

Jest jakieś miejsce gdzie sam mogę zamówić NOWĄ płytę główną z gwarancją itd? Wszędzie tylko używane, a nie wiadomo ile to już chodziło i ile wytrzyma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 16708543
    jacek0503
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    Powiem tak. Dawaj laptopa na serwis i się nie martw - oczywiście nie przyznawaj się ze cos zrobiłeś - nic nie zrobiłes - po prostu samo i amen, nic nie podłączałeś i wszystko. Idziesz w zaparte i koniec - Ty nic nie zrobiłeś i już - niech Ci udowodnia ze to Ty! Jakie cyrki oddwalają serwisy telefonów komórkowych - poczytaj o tym. Co to jest "rażące niedbalstwo" - proszę podać definicje konkretna a nie bla bla bla. Uważaj na różnych "dziwnych serwisantów" poopowiadaj bajki ze sprzętu się nie da naprawić kupią od Ciebie za 400 zł a potem sprzedaja za 4000. Sam się spotkałem z taka reakcja parę razy - pogoniłem gości. Wal śmiało do serwisu i nic nie mów - padł i już. Jak Ci nie uznają to się kłóć do upadłego, zadaj wszelkich analiz i za nic nie płac to ich obowiązek aby Ci udowodnić ze Ty go zepsułeś. A jak już chcesz sprzedać bardzo dokładnie sprawdź ceny na poszczególne elementy i nie daj się wpuścić w kanał co do cen sprzedaży. Walcz .
  • Pomocny post
    #20 16708545
    Jawi_P
    Poziom 36  
    pigwejq napisał:
    @Jawi_P W umowie mam zapis:

...
    "3) w wariancie pełnym – awarii sprzętu lub nieumyślnego
    uszkodzenia sprzętu lub utraty sprzętu wskutek kradzieży
    z włamaniem lub rabunku,

§ 7
    1. Z zastrzeżeniem ust. 3 poniżej, w wariancie:
    podstawowym, rozszerzonym oraz uzupełniającym ochroną
    ubezpieczeniową nie są objęte następujące szkody:
    ...
    powstałe wskutek użytkowania ubezpieczonego sprzętu
    w sposób niezgodny z instrukcją obsługi,"

To co podałeś sam wyżej to bełkot Ergo Hestii. Podaje się ogólniki by przeciętny konsument i strona umowy miała wątpliwości. A ubezpieczyciel zawsze furtkę do odmowy wypłaty ubezpieczenia.
    Umowę ubezpieczenia czyta się przed podpisaniem :) Włącznie z definicjami pojęć, które znajdują się na samym początku umowy.
    Czasami lepiej jak taki laptop np. będąc w plecaku/torbie do laptopa, upadnie i się potłucze. Oczywiście z udziałem osób trzecich, a zdarzenie musi nosić znamiona zaskoczenia, barku możliwości przeciwdziałaniu z Twojej strony itd. Np. wytrącenie Ci sprzętu z ręki przez rowerzystę. Etc.
    Ogólnie, przed zgłoszeniem szkody trzeba dokładnie przeczytać też umowę by wiedzieć jak ją zgłosić :)

Dodano po 1 [minuty]:

jacek0503 napisał:
    Powiem tak. Dawaj laptopa na serwis i się nie martw - oczywiście nie przyznawaj się ze cos zrobiłeś - nic nie zrobiłes -

Powiem tak. Przeczytaj post, pierwszy, ze zrozumieniem, już był na gwarancji :)
  • #21 16708559
    jacek0503
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    Powiem tak - przeczytaj co napisałem - ze zrozumieniem :D

Dodano po 1 [minuty]:

Na jakiej podstawie odrzucona?
  • #22 16708591
    pigwejq
    Poziom 9  
    @jacek0503 Uszkodzenie mechaniczne, ale zero konkretów (fakt faktem z usb jest wyłamany plastik, ale blaszki się nie stykają, ani nic). Może dorzucą mi coś jeszcze, nie wiem, bo jeszcze nie widziałem w jakim stanie wrócił, ale już miałem akcję z toshibą, że przyszedł bardziej zepsuty niż przed naprawą gwarancyjną...
  • #23 16708671
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Jest jakieś miejsce gdzie sam mogę zamówić NOWĄ płytę główną z gwarancją itd?
    Wszędzie tylko używane, a nie wiadomo ile to już chodziło i ile wytrzyma.

:!: czyli co . wiesz jaka płyta skoro szukałeś (dla swojego modelu)?

Jesteś bardzo tajemniczy, nie znasz (nie pamietasz modelu, specyfikacji) , a znasz nazwę płyty ?!
    Co pisze w papierach z serwisu?
    Coś mi to pachnie "ściemą" ?

p.s
    Nowa płyta
    - albo serwis Lenovo ( ładnie kroją)
    - albo Chiny
  • #24 16708696
    pigwejq
    Poziom 9  
    @lisek Co ja miałbym ściemniać i po co? Założyłem, że skoro wszystko się spaliło wezmę od bylektórego modelu y700 byle 15'. Dysk i ram tak czy siak będą pasować. Nie pomyślałem tylko czy ekran uda mi się podłączyć, ale wątpię żeby złącze było inne. Na zgłoszeniu reklamacyjnym mam tylko nr seryjny i nazwę towaru taką jak była na paragonie (y700 i7-6700 8gb 1tb gtx960 w10). Jest tam jeszcze jakiś indeks, który jak tak teraz patrzę to ma nr modelu: 80NV (wcześniej nie widziałem, że jest wpleciony). Co ma za znaczenie dokładny model w przypadku mojego problemu, bo nie czaję? Nr seryjny też podać?

EDIT

Chiny same używki znalazłem, to samo inne kraje, 60 dni gw rozruchowej
  • Pomocny post
    #25 16708777
    lisek
    Serwisant RTV
    Jest (Y700-15ISK-80NW) opisany tutaj Link
    Który port USB się "ułamał"
    -skoro obok gniazda zasilania to lewa strona

To jest chyba Twoja płyta
    * za Link
    BY511 NM-A541 Rev 1.0
    Cytat:
    Lenovo Ideapad Y700 BY511 NM-A541 Rev1.0
    ideapad Y700-15ISK, Y700 Touch-15ISK, Y700-17ISK

Nowa płyta z Chin to 430.$ + dostawa
    Z USA do UK chcą (£427 + £36.95 Shipping )
    Spoiler:
    By511 nm-a541 MOTHERBOARD FOR lenovo ideapad y700 y700-15isk WITH i7-6700hq, hm170, ddr4, gtx960m with 4GB

Skoro pomyliłeś USB2.0 z złączem zasilania DC-IN to na 99% "ubiłeś" chipset GLHM170 (SR2C4 )
    -kosztuje ok 50.$ (z dostawą ), dojdzie koszt wylutowania starego i wlut nowego
    Patrz fotki z Link
  • #26 16709150
    pigwejq
    Poziom 9  
    @lisek Kompletnie nie rozumiem początku twojej wypowiedzi, ale jeśli chodziło ci o to jak udało mi się tam włożyć wtyczkę zasilacza to wchodzi lekko kiedy nie ma tego niebieskiego plastiku (sama wtyczka ma w środku tylko pręcik, który zapewne zwarł się z blaszkami w porcie USB) :P W każdym razie dzięki za zaangażowanie i mam rozumieć, że jeśli oddam do autoryzowanego serwisu to wymienią sam chipset? Wiem, że cena będzie zawyżona, ale lepiej to niż płyta główna z drugiego końca ziemi z wątpliwą gwarancją. Jest chociaż cień szansy, że spalił się sam "moduł" (nie wiem jak to inaczej nazwać) z portem USB i jak go odłączę wszystko zacznie śmigać (zgaduję, że jak taśma łącząca "moduł" z płytą główną zmieniła kolor na brązowy (z tego co widzę na zdjęciu jest pomalowana na biało) to zwarcie poszło jednak dalej)? Z góry przepraszam jeśli pytanie jest idiotyczne, ale jestem kompletnie nieobeznany w temacie i wciąż mam nadzieję na ograniczenie kosztów. Dopytuję też ze względu na to czy brać lapka z serwisu do domu czy próbować się od razu odwoływać ew. słać przez nich na serwis.
  • #27 16711255
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Jest chociaż cień szansy, że spalił się sam "moduł" (nie wiem jak to inaczej nazwać) z portem USB i jak go odłączę wszystko zacznie śmigać (zgaduję, że jak taśma łącząca "moduł" z płytą główną zmieniła kolor na brązowy (z tego co widzę na zdjęciu jest pomalowana na biało) to zwarcie poszło jednak dalej)?

Pewnie napięcie z zasilacza (nie zwarcie) poszło dalej i "ubiło " HM170.!?

Skoro masz to połączone tą taśmą , odłącz port USB2.0 I zobacz efekt
    (może moc Boska czuwała nad Twoim laptopem i .. jesteś farciarzem), daję na to 1% szansy
    Nie wiadomo jakie Lenovo tam zastosował "zabezpieczenia" (brak SM), ale firma od czasu kiedy kupiła IBM robi "coraz gorsze laptopy" , zaś serwis (bez komentarza)

:idea: Znam speców od Clevo w UK , którzy bawią się z HM170, ale cena wymiany u nich to ponad połowa ceny zakupu nowej płyty z Chin (z 1-yr gwarancją)

Możesz zrobic jak pisano w #19 19 Wrz 2017 20:06 
    Ale jeśli rozkręcałeś laptopa to ...?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo Y700, który nie włącza się po uszkodzeniu portu USB, do którego przypadkowo podłączono zasilacz. Laptop reaguje na włącznik, ale gaśnie po sekundzie. Użytkownik zastanawia się, co mogło się spalić, czy uszkodzenie dotyczy płyty głównej, oraz czy istnieje możliwość naprawy w autoryzowanym serwisie, biorąc pod uwagę, że gwarancja została odrzucona. W dyskusji pojawiają się sugestie, że uszkodzenie najprawdopodobniej dotyczy płyty głównej, a także porady dotyczące ubezpieczenia i możliwości naprawy. Użytkownik rozważa wymianę chipsetu lub całej płyty głównej, a także poszukuje informacji o dostępnych częściach zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA