logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki transformator/zasilacz- zasilanie 12 V w ogrodzie

anika24 19 Wrz 2017 13:40 1398 8
REKLAMA
  • #1 16707878
    anika24
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Robię oświetlenie w ogrodzie, wyprowadziłem przewody YkY 3x 1,5 (do ziemi) do skrzynki na zewnątrz 220 V.
    Do skrzynki chcę włożyć transformator/zasilacz który będzie zasilał 6 lamp, każda z żarówką ledową około 5 W.
    Zasilanie chcę zrobić 12 V (prąd zmienny) z żarówkami ledowymi
    na gwincie MR16 ( muszę dokupić przejściówkę z E27 na MR16) .
    Czy ktoś z Was podpowie mi jaki transformator/ zasilacz zamontować?
    Czytałem gdzieś że są jakieś specjalne transformatory do zasilania ledów, że transformator do halogenów się nie nadaje. Dlatego pytam.
    Czy mogę zrobić zasilanie z transformatorem/zasilaczem na prąd stały 12V? Zaznaczę że odległość do ostatniej lampy to około 20 m.
  • REKLAMA
  • #2 16707974
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Do skrzynki powinieneś puścić YKY, a nie YDY.
    Do ledów kup zasilacz gotowy w wykonaniu zewnętrznym z podwyższonym IP o mocy dobranej do mocy zamontowanych opraw.
  • #3 16708071
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    Zwykły transformator toroidalny. Żadne DC w wilgoci, elektroliza zeżre wszystko co po drodze będzie.
  • REKLAMA
  • #4 16711024
    anika24
    Poziom 8  
    koala106 napisał:
    Do skrzynki powinieneś puścić YKY, a nie YDY.
    Do ledów kup zasilacz gotowy w wykonaniu zewnętrznym z podwyższonym IP o mocy dobranej do mocy zamontowanych opraw.

Problem w tym że w sklepach stacjonarnych i na allegro nie znalazłem odpowiedniego zasilacza do ledów 230V AC/ 12V AC. Wszystko co znalazłem na wyjściu jest DC.
  • REKLAMA
  • #6 16713187
    anika24
    Poziom 8  
    koala106 napisał:
    Na 12 AC potrzebujesz jedynie transformator. Dobry toroid.

ale nie znalazłem takiego w ochronie IP44, czy IP 67. Transformator ma byc umieszczony w skrzynce na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #7 16713217
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    anika24 napisał:
    ale nie znalazłem takiego w ochronie IP44, czy IP 67.

A gdzie masz zamiar go montować.
    Nawet taki zasilacz IP44 ma wyprowadzone przewody które nie mogą pozostać niezabezpieczone. Sam zasilacz może jest IP ale jego podłączenie to inna sprawa.
  • #9 21236617
    anika24
    Poziom 8  
    Zrobiłem zasilanie na prąd stały i działa od 7 lat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować oświetlenie w ogrodzie, wykorzystując 6 lamp LED o mocy 5 W każda, zasilanych napięciem 12 V AC. Wskazano, że do zasilania potrzebny jest transformator, a nie zasilacz DC, ze względu na wilgotność i ryzyko elektrolizy. Użytkownik poszukuje transformatora o odpowiedniej klasie ochrony IP (IP44 lub IP67) do montażu na zewnątrz. W dyskusji podano, że najlepszym rozwiązaniem jest transformator toroidalny, który powinien być umieszczony w skrzynce o podwyższonej klasie ochrony. Użytkownik zauważył, że nie znalazł odpowiednich zasilaczy w sklepach, a jeden z uczestników potwierdził, że zasilanie na prąd stały działa od 7 lat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA