logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy wymienić 12-letnią listwę zasilającą Ever Standard na nową?

Piterixos 02 Paź 2017 18:48 5388 8
REKLAMA
  • #1 16733798
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Od 12 lat korzystam z listwy zasilającej Ever Standard i zastanawiam się czy w ogóle ma sens jej wymiana na nową. Wydaje mi się, że to dokładnie ten model: http://www.kozak.pl/index.php?p1283,listwa-zasilajaca-ever-standard-1-5m

Z jednej strony jeśli działa 12 lat to znaczy że musi być niezła, z drugiej strony każdy kolejny rok to teoretycznie większe ryzyko awarii, więc nie wiem czy uznawać to za argument za czy przeciw. Do tej pory zasilała ona dość słabe komputery, mój nowy PC, który będzie do niej podpięty wygląda następująco:

GTX 1060 6GB
    Ryzen 5 1600
    MSI B350 PC Mate
    2x8GB DDR4 3000MHz CL15
    Toshiba P300 2TB
    SSD Goodram Iridium Pro 240GB
    Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W SPC166
    Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB

I sam nie wiem, z jednej strony działa, z drugiej strony 40 zł mnie nie zbawi, z tymże zawsze lepiej mieć 40zł niż nie mieć:).

Pytanie dodatkowe. Teoretycznie moja listwa ma bezpieczniki. Jak mogę sprawdzić czy są one sprawne? 12 lt to szmat czasu, możliwe, że coś się z nimi stało po drodze a ja nie zauważyłem lub w ogóle nie pamiętam incydentu.
  • REKLAMA
  • #2 16733818
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Piterixos napisał:
    Teoretycznie moja listwa ma bezpieczniki. Jak mogę sprawdzić czy są one sprawne?

Teoretycznie, czy fizycznie ?
    Jesli ona je posiada i listwa działa, to one są sprawne.
    Co do ilości godzin przepracowanych i ile jeszcze pociągnie, to zgaduj zgadula, może pracować przez następne dzieśięć lat, albo się popsuć w każdej chwili.
  • REKLAMA
  • #3 16733931
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16733934
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    Piterixos napisał:
    czy w ogóle ma sens jej wymiana na nową.

Nie.

To tak jakby profilaktycznie wymieniać instalację i gniazda zasilające w domu :)
  • REKLAMA
  • #5 16733988
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 948
    Co do słabych czy "mocnego komputera" to listwa ma zabezpieczenie 10 A czyli zaprojektowana jest na stałe obciążenie ok 2 kilowaty.

Twój nowy "mocny" komputer zeżre przy max obciążeniu może 350 watów tak że spoko starczy...
  • REKLAMA
  • #6 16734041
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Wszystko zależy gdzie mieszkasz i jakie jest prawdopodobieństwo jakiegoś zdarzenia losowego (pioruny, przepięcia itp) w tej taniej listwie te zabezpieczenia to tylko gadget reklamowy i nic więcej, mikrowarystor tak samo szybo pójdzie z dymem jak twój zasilacz w komputerze jak i monitorze i pozostałym sprzęcie podłączonym do tej listwy.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #7 16734099
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 948
    Ale o co idzie - proszę czytać dokumentację takich listew - ten "warystor" ma chronić przed przepięciami czyli jak w jakiś tajemniczy sposób pojawi się napięcie 400V zamiast 230. Przed piorunem mknącym po przewodach to mało co chroni :-)

W "drugą" stronę czyli przy wybrykach użytkownika bezpiecznik topikowy zapewnia wyłączenie przy zwarciu i przy nadmiernym poborze prądu /gdy np podłączysz do listwy 3 grzejniki elektryczne...
  • #8 16734119
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    wada napisał:
    Wszystko zależy gdzie mieszkasz i jakie jest prawdopodobieństwo jakiegoś zdarzenia losowego (pioruny, przepięcia itp) w tej taniej listwie te zabezpieczenia to tylko gadget reklamowy i nic więcej

A co ma go ochronić przed uderzeniem pioruna? Bo sam jestem ciekaw? :)
  • #9 17248677
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Ostatecznie listwy nie wymieniłem, wszystko ładnie działa, dziękuję za informacje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad wymianą 12-letniej listwy zasilającej Ever Standard na nową, biorąc pod uwagę jej długotrwałe działanie oraz ryzyko awarii. W dyskusji podkreślono, że jeśli listwa działa, to jej zabezpieczenia również są sprawne, a wymiana nie jest konieczna, o ile nie występują problemy. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z długowiecznością swoich listew, wskazując, że wiele z nich działało przez dekady bez usterek. Zwrócono uwagę na to, że listwa ma zabezpieczenie 10 A, co wystarcza do zasilania nowego komputera o maksymalnym poborze mocy 350 W. Wskazano również, że zabezpieczenia w tanich listwach mogą być niewystarczające w przypadku poważnych przepięć, takich jak uderzenia pioruna. Ostatecznie użytkownik zdecydował się nie wymieniać listwy, ponieważ wszystko działa poprawnie.
REKLAMA