logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena schematu zasilacza - prośba o sprawdzenie i wskazówki dla początkującego

Jarked1 08 Paź 2017 23:03 1242 10
REKLAMA
  • #1 16746142
    Jarked1
    Poziom 7  
    Witam mam do zrobienia projekt jednak sa to moje poczatki w elektronice i sie troche gubie moze ktos rzucic okiem na moj schemat czy jest dobrze wykonany i co nalezy poprawic jak juz to dlaczego
    Dziekuje
    Załączniki:
    • Ocena schematu zasilacza - prośba o sprawdzenie i wskazówki dla początkującego linerar reg0003.jpg (269.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ocena schematu zasilacza - prośba o sprawdzenie i wskazówki dla początkującego assigment.jpg (202.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16746174
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    Generalnie jest dobrze, tylko nie wstydzisz się takich bohomazów prezentować publicznie na Forum ? :cry: To najprostszy zasilacz DC jaki może być. W obwodzie pierwotnym transformatora powinien znajdować się bezpiecznik topikowy o dobranej do mocy zasilacza wartości prądu.
  • Pomocny post
    #3 16746180
    maximaal
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam,
    zła polaryzacja kondensatora elektrolitycznego - odwróć bieguny.
  • REKLAMA
  • #4 16746235
    Jarked1
    Poziom 7  
    Dziekuje za odpowiedzi , przepraszam za szkic postaram sie cos zrobic pozniej w AC wiem jest to wszytsko proste ale ja dopiero zaczynam to moj 3 tydzien nauki elektroniki Ocena schematu zasilacza - prośba o sprawdzenie i wskazówki dla początkującego
  • Pomocny post
    #5 16746939
    maximaal
    Poziom 15  
    Rezystor Rload=120Ω rozumiem jako obciążenie, więc powinien być podpięty do zacisków +12V DC ( wyjścia ), a nie w szereg jak wynika ze schematu. Jako 3-nóżkowy, liniowy, regulator napięcia zastosować 7812.
  • REKLAMA
  • #6 16747157
    Jarked1
    Poziom 7  
    Dziekuje poprawilem rysunek, przepraszam ze nie rozumiem wszystkiego ale sie ucze powolii i jest to moj pierwszy kontakt z elektronika wiec jak obliczyc podpunkt b? Peak to peak voltage? Peak bedzie to najwyzszy skok w ukladzie przed regulatorem , wzor na Vrpp = I / (2f * C), gdzie I to rezystor, C kondensator tylko jak mam wyszukac F - czestotliwosc? ( ripple frequency) Ocena schematu zasilacza - prośba o sprawdzenie i wskazówki dla początkującego

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

dobrze juz mam czestotliwosc to 60 Hz

Dodano po 13 [minuty]:

Vrpp = I / (2f * C) = 120 / 60 x 1000 = 45.24 wiec VP = 45.24/2 = 22.6
  • Pomocny post
    #7 16748062
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Jarked1 napisał:
    dobrze juz mam czestotliwosc to 60 Hz
    Ty w USA nauki pobierasz ? No, no..pozazdrościć :D. W przypadku użycia stabilizatora liniowego, rezystor jest zbędny. Na wejściu stabilizatora do masy (równolegle z kondensatorem elektrolitycznym), dodaje sie kondensator o poj. 0,01 µF, oraz na wyjściu stabilizatora podobnie. Zapobiega to przypadkowej generacji drgań pasożytniczych przez wewnętrzny stopień mocy stabilizatora.
  • REKLAMA
  • #8 16748064
    Jarked1
    Poziom 7  
    Nie ma czego, dziekuje za odpowiedz kondensator mam 1,000 uf a przy obliczaniu Vripple ze wzoru I load / ( f x c) skad mam wyszukac I load? Wiem glupie mam pytania ale jestem poczatkujacym uczniem w tym temacie :/ Pewnie zalezy to od tego regulatora?
  • #9 16748067
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Jarked1 Dobry Człowieku, przeczytaj raz jeszcze, co Ci napisałem ! Kondensator elektrolityczny 1000µF ma dużą indukcyjność własną, zatem nie bedzie tłumił drgań, które mogą powstać i zakłócić pracę stabilizatora. Due You undrstand ? Bo może po angielsku należy Ci tłumaczyć ?

Jarked1 napisał:
    Pewnie zalezy to od tego regulatora
    Tak, oraz wydajności prądowej reszty (transformatora i mostka).
  • #10 16748068
    Jarked1
    Poziom 7  
    dobrze dziekuje
  • #11 16750082
    maximaal
    Poziom 15  
    Tak to obliczysz:

Iload= Uout/Rload + 6mA
    Uout - napięcie wyjściowe zasilacza
    Rload - rezystancja obciążenia
    6mA - prąd pobierany przez stabilizator w przypadku zastosowania 7812. W
    większości obliczeń można pominąć.

prąd podstawiasz do tego: Vrpp = Iload / (2f * C)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o sprawdzenie schematu zasilacza, będąc początkującym w elektronice. Otrzymuje kilka wskazówek dotyczących poprawności schematu, w tym konieczność dodania bezpiecznika w obwodzie pierwotnym transformatora oraz poprawienie polaryzacji kondensatora elektrolitycznego. Zwrócono uwagę na błędne podłączenie rezystora obciążenia oraz zasugerowano użycie stabilizatora napięcia 7812. Użytkownik zadaje pytania dotyczące obliczeń związanych z napięciem ripple oraz prądem obciążenia, na co otrzymuje wyjaśnienia dotyczące wzorów i wartości komponentów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA