logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] octavia tdi - Octavia brak mocy

dawidx11 13 Paź 2017 23:00 6960 7
REKLAMA
  • #1 16755887
    dawidx11
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam kupiłem skode octavie 2002 1.9 tdi AGR i mam z nią problrm mianowicie auto nie ma mocy, po podłączeniu komputera zero błędów słychac ze turbina chodzi bo gwizda ale auto sie nie zbiera dodam ze podcisnienie po sciągnięciu wezyka jest. Auto juz takie kupiłem ze nie chciało jechac i nie wiem od kiedy tak jest. Od czego zaczac szukac co moze byc nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 16755936
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Spróbuj zamienić miejscami zawór elektromagnetyczny sterujący turbiną z tym od EGRu, są identyczne tylko jeden jest czarny a drugi biały.
  • REKLAMA
  • #3 16765205
    dawidx11
    Poziom 10  
    nic to nie dalo :( teraz troche trzymam go na wysokich obrotach i zauwazylem ze zaczyna kopcic na czarno
  • #4 16765340
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Może Ci się zawór spustowy turbiny nie domyka (zapieczony). Jeżeli masz możliwość to spróbuj ruszyć go np. kluczem.
  • REKLAMA
  • #5 16765465
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1141
    Sprawdź rury od "interkulera" do turbiny, mogą być nieszczelne. Gwizdanie turbiny może też niepokoić. Sprawdź ewentualny luz wirnika (turbina do remontu, wymiany), bo może ocierać, co grozi uszkodzeniem łopatek, w konsekwencji uszkodzeniem silnika.
  • REKLAMA
  • #6 16793528
    dawidx11
    Poziom 10  
    a wiec w poszukiwaniu przyczyny doszedlem ze wogóle nie dzwiga sie gruszka przy turbinie ale po jej popuszczeniu rusza ja tylko tak jakby w turbinie jej nie puszczało nie idzie nawet na sile ruszyc tego. Czy da sie z tym cokolwiek zrobic czy tylko wymiana turbiny?
    przykładowe zdjecie
    octavia tdi - Octavia brak mocy
  • #7 16797812
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Podstawowe pytanie. Czy próbujesz nią ruszać na aucie czy masz ją odkręconą i w rękach w takiej postaci jak na zamieszczonym zdjęciu?
  • #8 17340450
    dawidx11
    Poziom 10  
    Przepływomierz padnięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem mocy w Skodzie Octavii 1.9 TDI AGR z 2002 roku. Po podłączeniu komputera nie wykryto błędów, jednak auto nie przyspiesza, mimo że turbina działa. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak: zamiana zaworów elektromagnetycznych, sprawdzenie zaworu spustowego turbiny, nieszczelności w rurach od intercoolera oraz problemy z gruszką turbiny. Użytkownik zauważył, że gruszka nie działa prawidłowo, co może wskazywać na konieczność wymiany turbiny. W końcu zasugerowano również sprawdzenie przepływomierza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA