logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

skoda octavia 1.9TDI AGR - Brak mocy po odpaleniu samochodu

kacu-55 21 Sty 2019 22:53 2220 3
REKLAMA
  • #1 17719782
    kacu-55
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam to mój pierwszy post ale potrzebuje pomocy.
    Mam problem w swojej skodzie z silnikiem 1.9TDI (90KM) oznaczenie AGR. Sprawa wygląda tak :
    samochód postał z 2 miesiące i stało się samochód stracił moc...
    tzn odpale i muszę jechać na 1 biegu przy obr 2500 tak żeby przez ok 3sekundy utrzymał te obroty i po tym czasie wbija w fotel i moc jest, jak za szybko wrzucę 2 bieg jest tak samo tylko przy obrotach 2800. dodam że do tych obrotów ciężko go rozpędzić potrzebuje przynajmniej z 300/400m. na biegu jałowym jest podobnie ma ciężko wejść na obroty ale jak go przytrzymam tak na 3/3,5 tys obrotów przez kilka sekund dostaje mocy aż czuć jak silnik inaczej pracuje i nie ma problemów z wkręcaniem na obroty, lekkie dodanie gazu i spokojnie obroty dochodzą do maksa. Jak ma już moc jedzie normalnie na każdym biegu aż do zgaszenia silnika i znów to samo...
    *przepustnice wyczyściłem.
    *zawór sterujący turbiną zamieniany z tym obok
    nic a nic się nie poprawiło, może ktoś coś podpowie, może miał tak samo?
  • REKLAMA
  • #2 17719884
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1161
    Dwa miesiące? To na pewno filtr paliwa zapchany parafiną bądź innym osadem. Na początek wymień go.
  • REKLAMA
  • #3 17719911
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6379
    Brak paliwa, tym bardziej jeśli faluje obrotami. To prosty silnik - za moc w sumie dopowiadają tam dwie rzeczy - zawór sterujący turbiną i czujnik ciśnienia w rurze nad pompą wtryskową. No i zamknięty szczelnie EGR.
  • #4 17720270
    kacu-55
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    nie faluje obrotami, trzyma ładne i równe. odpala również od strzała ale jak wsiadę i ruszę to straszny muł, jechać się nie da jakby tam silnik od malucha siedział. czuć że silnik nie ma siły jakby coś go hamowało ale jak osiagne te obroty na 1 biegu 2.5k a na 2 2.8k i pociagne go tak przez chwile na tych obrotach odzyskuje pełna moc. szukałem po forach ale wszedzie jest odwrotnie na wyższych obrotach brakuje im mocy.
    obstawiam że jakiś czujnik zaworek coś blokuje...

Dodano po 7 [minuty]:

dodam że po odzyskaniu mocy odejście nie jest płyne tylko jakby ktoś wcisnał jakiś guzik i bach wbija w fotel

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

robokop napisał:
    Brak paliwa, tym bardziej jeśli faluje obrotami. To prosty silnik - za moc w sumie dopowiadają tam dwie rzeczy - zawór sterujący turbiną i czujnik ciśnienia w rurze nad pompą wtryskową. No i zamknięty szczelnie EGR.

mówisz o czujniku ciśnienia w rurze nad pompą. ja u siebie nic takiego nie widze
REKLAMA