logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel elektryczny w ziemi czy musi być zgodnie z projektem?

qwertykokos 15 Paź 2017 20:48 37098 34
  • #31 16799830
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    robokop napisał:

Ależ dlaczego? Dodatkowa osłona, przed uszkodzeniem mechanicznym.

W której przez cały okres eksploatacji będzie stać woda.
  • #32 16799840
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Łukasz-O napisał:
    robokop napisał:

Łukasz, ale to tak samo jak w każdym "obowiązkowym" przepuście. Sam kabel przy jakimkolwiek uszkodzeniu powłoki tez sobie z ziemi kapilarnie pociągnie. Zresztą pociągały sobie całe zwoje na bębnie na powietrzu, przy braku kaptura na końcu. Jedyne suche miejsca jakie zdarzało mi się widzieć, bywały wzdłuż torów tramwajowych.
  • #33 16800306
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6568
    Łukasz-O napisał:
    robokop napisał:

Nie bardzo rozumiem dlaczego kabel, którego producent deklaruje
    Cytat:
    Zastosowanie: instalacje przemysłowe, rozdzielcze i zasilające. Na stałe do układania bezpośrednio w ziemi. wew. i na zew. pomieszczeń, w kanałach kablowych, w betonie lub w wodzie.
    Link
    albo
    Cytat:
    Zastosowanie • do układania w kanałach, na konstrukcjach oraz bezpośrednio w ziemi, w wodzie i na powietrzu,
    Link

ułożony w piasku, którego wilgotność może wahać się w szerokim zakresie aż po całkowitę zupę/pulpę, albo wody gruntowe wypłuczą go doszczętnie, jest mniej narażony, niż ten sam kabel ułożony w rurze osłonowej, do której napływa i zbiera się się ta sama substancja, czyli H2O.

Na mój chłopski rozum, skoro kabel może leżeć bezpośrednio w wodzie i mu ona nie szkodzi, to również nie szkodzi mu woda zalegająca w rurze osłonowej.
    Jeśli się mylę, to proszę o wyjaśnienie.
  • #34 16800429
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4278
    Stwierdziłem jedynie fakt. Wiem, że producent dopuszcza stosowanie tego kabla w wodzie
    Jeśli miałbym wybierać ułożenie kabla na całej długości w arocie lub bez, wybrałbym bez, właśnie z powodu tego szlamu w środku. Nadmieniam, że jest to moje prywatne zdanie i nie musisz się z nim zgadać :D
  • #35 21116003
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 734
    Stoję przed podobnym dylematem i wygląda mi na to, że osłony mają być tylko tam gdzie jest to konieczne.Kabel powinien się stykać dość ściśle z warstwa piasku, która po nabraniu wilgoci będzie odprowadzać z kabla ew. wytworzone ciepło.Tak jakoś wynika z norm.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kwestii prowadzenia kabla elektrycznego od skrzynki na słupie do rozdzielnicy w domu, gdzie architekt zaprojektował trasę w zygzaku, co budzi wątpliwości inwestora. Elektryk sugeruje, że kabel można poprowadzić w linii prostej, co jest niezgodne z projektem, ale nie powinno stanowić problemu, ponieważ nie ma przeszkód w terenie. Uczestnicy dyskusji podnoszą kwestie związane z przyszłymi kontrolami, koniecznością zachowania zapasu kabla na wypadek awarii oraz wpływem na warunki wodne w przypadku nasypania ziemi. Wskazują również na potrzebę wykonania mapy powykonawczej oraz na to, że kabel nie powinien być układany w peszlu, chyba że w miejscach, gdzie jest to konieczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA