Witam, mam taką koncepcję włączania oświetlenia, ale nie wiem czym to zrealizować (przekaźnik?) ani jak (schemat?).
Sytuacja wygląda następująco:
przycisk zwierny
przekaźnik BIS-413 firmy F&F
oprawa ośw.
czujnik ruchu (L,N,N1)
Chciałbym, aby oświetenie (ta sama oprawa) było sterowane czujką ruchu i automatem schodowym lub przekąźnikiem (ale jakim? i według jakiego schematu) tzn:
- po przyciśnięciu zwiernego oprawa załączała się na zadany czas (wiem, to zrealizuje mi BIS-413) i po jego upływie gasła
- po przytrzymaniu przycisku przez 2 sek. oprawa ma się załączać na stałe
- ponowne przyciśnięcie powoduje zgaszenie oświetlenia
i tu zagadka;
- po wyłączeniu oświetlenia w obwodzie przekaźnika (rozłączenie styku 11 i 12) ma ono przejść na czuwanie w obwodzie z czujką ruchu (ta sama oprawa) i włączać się poprzez czujkę po wykryciu ruchu.
Próbowałem to zrobić na BIS413 ale coś nie działa (schemat w załączeniu).
Dodam, że czujka ma podane zasilanie na L, z L1 zasilanie wychodzi na żarówkę. no i N jest podane bezpośrednio z żyły N (pomijając przekaźnik).
Sytuacja wygląda następująco:
przycisk zwierny
przekaźnik BIS-413 firmy F&F
oprawa ośw.
czujnik ruchu (L,N,N1)
Chciałbym, aby oświetenie (ta sama oprawa) było sterowane czujką ruchu i automatem schodowym lub przekąźnikiem (ale jakim? i według jakiego schematu) tzn:
- po przyciśnięciu zwiernego oprawa załączała się na zadany czas (wiem, to zrealizuje mi BIS-413) i po jego upływie gasła
- po przytrzymaniu przycisku przez 2 sek. oprawa ma się załączać na stałe
- ponowne przyciśnięcie powoduje zgaszenie oświetlenia
i tu zagadka;
- po wyłączeniu oświetlenia w obwodzie przekaźnika (rozłączenie styku 11 i 12) ma ono przejść na czuwanie w obwodzie z czujką ruchu (ta sama oprawa) i włączać się poprzez czujkę po wykryciu ruchu.
Próbowałem to zrobić na BIS413 ale coś nie działa (schemat w załączeniu).
Dodam, że czujka ma podane zasilanie na L, z L1 zasilanie wychodzi na żarówkę. no i N jest podane bezpośrednio z żyły N (pomijając przekaźnik).