Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Sterowanie oświetleniem - przycisk zwierny i czujka ruchu.

Walemar 25 Oct 2017 20:32 1851 2
Optex
    Walemar
    Level 7  
    Witam, mam taką koncepcję włączania oświetlenia, ale nie wiem czym to zrealizować (przekaźnik?) ani jak (schemat?).
    Sytuacja wygląda następująco:
    przycisk zwierny
    przekaźnik BIS-413 firmy F&F
    oprawa ośw.
    czujnik ruchu (L,N,N1)

Chciałbym, aby oświetenie (ta sama oprawa) było sterowane czujką ruchu i automatem schodowym lub przekąźnikiem (ale jakim? i według jakiego schematu) tzn:
    - po przyciśnięciu zwiernego oprawa załączała się na zadany czas (wiem, to zrealizuje mi BIS-413) i po jego upływie gasła
    - po przytrzymaniu przycisku przez 2 sek. oprawa ma się załączać na stałe
    - ponowne przyciśnięcie powoduje zgaszenie oświetlenia
    i tu zagadka;
    - po wyłączeniu oświetlenia w obwodzie przekaźnika (rozłączenie styku 11 i 12) ma ono przejść na czuwanie w obwodzie z czujką ruchu (ta sama oprawa) i włączać się poprzez czujkę po wykryciu ruchu.

Próbowałem to zrobić na BIS413 ale coś nie działa (schemat w załączeniu).
    Dodam, że czujka ma podane zasilanie na L, z L1 zasilanie wychodzi na żarówkę. no i N jest podane bezpośrednio z żyły N (pomijając przekaźnik).
  • Optex
  • Helpful post
    mawerix123
    Level 39  
    Walemar wrote:
    Dodam, że czujka ma podane zasilanie na L

Z Twojego rysunku wynika że tam gdzie powinien być L jest doprowadzony przewód N.

Walemar wrote:
    z L1 zasilanie wychodzi na żarówkę

Z L1 nie wychodzi zasilanie bo czujnik niema napięcia.... Nie może działać i nie będzie, nie możesz do sterowania oświetleniem wykorzystywać przewodu neutralnego, nie możesz podawać napięcia bezpośrednio na lampę.

Wrzucę prymitywny rysunek:

Sterowanie oświetleniem - przycisk zwierny i czujka ruchu.

Nie wiem jaki jest czujnik ale wydaje mi się że przy każdym przejściu przekaźnika w NC czujnik na chwilę będzie załączać lampę kiedy dostanie napięcie.

Może lepiej zasilanie czujnika podać bez przechodzenia przez przekaźnik.

Sterowanie oświetleniem - przycisk zwierny i czujka ruchu.
    Walemar
    Level 7  
    Dzięki za pomoc. Schematy okazały się nieocenione.