logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 740 - Napęd tylko się zamyka, brak reakcji na otwieranie po konfiguracji

kaczka1980 05 Lis 2017 16:16 3408 18
REKLAMA
  • #1 16802847
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich zamontowałem dziś napęd faac 740 początkowo w konfiguracji z fotokomórkami na zamykaniu piloty fix 3 przeszły procedurę programowania choć nie słyszę przekaźnika? dioda się zapala wraz z naciśnięciem kanału pierwszego i gaśnie po chwili żadnej reakcji.
    Wobec powyższego zrobiłem następująco
    rozłączyłem fotokomórki i wykonałem mostki:
    mostek 11-3 fotokomórka na otwieraniu,
    mostek 11-4 fotokomórka na zamykaniu,
    mostek 6-8 zabezpieczenie krawędziowe,
    mostek 5-7 przycisk STOP.
    chciałem uruchomić napęd "z przycisku" - zwarłem zacisk: 1 (OPEN A) z zaciskiem 7 lub 8 (-). żadnej reakcji
    Dopiero bo zwarciu 2(OPEN B) napęd ruszył w kierunku zamykania, ponowne zwarcie zatrzymuje bramę.
    Zmiana w ustawieniach podstawowych punkt d1 kierunek otwierania brak reakcji na zmianę
    Co to może być z tym napędem?

Michał
  • REKLAMA
  • #3 16803106
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Suwurow Tutaj brama przesuwna nie dwuskrzydłowa, Krańcówki mechaniczne nie magnetyczne. W tamtym przypadku suma summarum skończyło się na wymianie płyty sterującej na gwarancji.
  • #4 16803375
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3597
    Kanał 1 jest zdaje się na tranzystorze i nie pstryka - zapali się na moment tylko zielona dioda (ale jednocześnie powinna błysnąć dioda OPEN_A na centrali)
    Ale - wypnij najpierw odbiornik z płytki wtedy spróbuj zworki 1-7 (może coś z odbiornikiem).
    Co do zmiany kierunku w menu - po zmianie przeleć F-em całe menu jeszcze raz - powinien zapamiętać.

A w ogóle - przy bramie ustawionej na środku powinny się świecić obie lampki od krańcówek czyli FCA i FCC, obie lampki od fotek czyli FSW OPEN i CLOSE oraz lampki od STOP i EDGE, a przy próbie uruchomienia powinny mignąć lampki OPEN A lub OPEN B.
    Jeśi któraś z w/w nie świeci (OPENY mają nie świecić nieaktywne) to masz problem z krańcówkami lub z połączeniami.
  • REKLAMA
  • #5 16803579
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Dziękuje Kotbury za sugestie jutro po pracy sprawdzę dziś już za ciemno
    Michał
  • #6 16805222
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Sprawdziłem i chyba już wiem dlaczego się tylko zamyka a nie otwiera nie świeci się FCC sprawdzałem krańcówkę mechaniczną jest dobra w neutralnym zwarcie między 1-2 i 2-3 więc zdjełem wtyczkę i zwierając wejście J5 w dalszym ciągu mam tylko zapaloną sygnalizację FCA? uwalone coś na płycie?
    Faac 740 - Napęd tylko się zamyka, brak reakcji na otwieranie po konfiguracjiFaac 740 - Napęd tylko się zamyka, brak reakcji na otwieranie po konfiguracji
    Michał
  • Pomocny post
    #7 16805792
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3597
    Zdejm listwę zaciskową krańcówek i zsuń ze szpilek na chama podstawkę. Pod spodem bardzo często korodują ścieżki. Rzecz do prostej naprawy.
  • REKLAMA
  • #8 16805813
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Faac 740 - Napęd tylko się zamyka, brak reakcji na otwieranie po konfiguracji[/url]

Zdjac rozumiem podstawe listwy z płyty po uwczesnym wyjeciu wtyczki? Czy ta biala J5?

Ok niedoczytalem od krancowek jutro spojrze dziekuje za sugestie
  • #9 16816115
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Udało się faktycznie pod listwą krańcówki J5 były zgniłe ścieżki, udało się je poprawić i teraz jak FCA i FCC są normalnie sygnalizowane to napęd zaczął pracować zgodnie z oczekiwaniami. Dziękuje jeszcze raz za pomoc można zamknąć temat.
  • #10 16822425
    rys_ko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam podobny problem lecz u mnie brama otwiera się z pilota i mogę ją zatrzymać również pilotem w każdym momencie lecz po ponownym impulsie pilotem, dalej kontynuuje otwieranie aż do krańcowego zatrzymania. Zamknąć się już nie daje ani z pilota ani po upływie zadanego czasu.
    Na wyświetlaczu komunikt "02" czyli zatrzymana a nie otwarta "03".
    Sprawdziłem fotokomórki są sprawne. Zmostkowałem styki fotokomórek na płycie (4 i 11) na zamykanie(tylko takie mam) i jest taki sam objaw.
    Czy możliwe, że uszkodzony jest czujnik kontaktronowy? Impuls od magnesu wykrywa bo bramę w skarajnym otwartym położeniu zatrzymuje
    a nie potwierdza, że jest otwarta? ("03")

Macie jakieś sugestie, podpowiedź?
  • #11 16822850
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Sprawdz ststus diód FCA i FCC jak brama jest załóżmy w połowie otwarta powinny świecić dwie
  • REKLAMA
  • #12 16823219
    rys_ko
    Poziom 11  
    Świeci się tylko dioda FCC (na dole płyty).
    Gaśnie po dopiero całkowitym otwarciu bramy i zatrzymaniu ale na wyświetlaczu wyświetla 02 a powinno być 03?
  • #13 16823267
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Dlatego nie zamyka sprawdz krancówkę, ewentualnie złacze j5 3pinowe biale u mnie byly sciezki skorodowane ... opis wyzej
  • #14 16823367
    rys_ko
    Poziom 11  
    Czytałem już wcześniej powyższe problemy i odpowiedzi , zresztą nie tylko w tym poście. :)
    Sprawdziłem też złącze J5, odpukać - mimo 8 lat od montażu - nie było skorodowane.
    Podejrzewam, że to jednak będzie czujnik krańcówek , kontaktronowy. Dobrze myślę?

Zapomniałem też dodać , że bardzo często zdarzają sie u mnie "pady" zasilania. Ot taki urok mieszkania na wsi.
    Może to mieć wpływ na uszkodzenia, błędne działanie, "wariowanie" układu?
  • #15 16823387
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Dobry trop sterownik ewidentnie nie widzi krańcówki na zamykaniu sygnalizacja Krancowek FCA i FCC stad brama sie tylko otwiera. Mozesz jeszcze sprobowac na zlaczu J5 zmostkowac piny. (Wymusisz zapalenie FCA i FCC) i zobaczyc czy przejscia na plycie sa ok. Wtedy tylko pozostanie krancowka.
  • #16 16823453
    rys_ko
    Poziom 11  
    Czyli zmostkować jednocześnie 3 piny na J5 ? wtedy powinny się świecić FCA i FCC ?
    Rozumiem, że brama ma być otwarta np. w połowie do sprawdzenia. A jeśli będzie w dalszym ciągu tylko FCC? :(
  • #17 16823482
    kaczka1980
    Poziom 10  
    Tak jak piszesz jesli FCA nie bedzie sie wdalszym ciagu palic to trzeba sprawdzic przejscia na plycie u mnie tak bylo powodzenia
  • #18 16823498
    rys_ko
    Poziom 11  
    Ok tymczasem , dziękuję. Sprawdzę i opiszę co się dzieje i jaka była przyczyna. :)
  • #19 16825528
    rys_ko
    Poziom 11  
    Witam
    Już wszystko działa jak pierwotnie.
    Sprawdziłem ponownie płytę bo jednak zwarcie trzech pinów w J5 nie spowodowało zapalenia się FCA.
    Okazało się , że jednak na płycie centrali w miejscu J5 z "tyłu" było mikropęknięcie ścieżki przewodzącej. Tak niewidoczne, że nawet pod lupką trudno było zlokalizować.
    Gdyby nie lekko wybrzuszony lakier ochronny, - który zdrapałem - nie zauważyłbym chyba nigdy. ehhhh :)

Pełen sukces , dzięki serdeczne za podpowiedzi. (Y)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował napęd Faac 740, który po konfiguracji z fotokomórkami nie reaguje na otwieranie, a jedynie na zamykanie. Po wykonaniu mostków na fotokomórkach i próbie uruchomienia napędu z przycisku, napęd ruszał tylko w kierunku zamykania. Problemy z sygnalizacją krańcówek FCA i FCC oraz brak reakcji na zmiany w ustawieniach kierunku otwierania sugerowały uszkodzenie płyty sterującej. Po dalszych analizach i sugestiach z forum, użytkownik odkrył korozję ścieżek na płycie w okolicy złącza J5, co zostało naprawione, przywracając prawidłowe działanie napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA