logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowe podłączenie grzejnika panelowego cv33

Karczas86 07 Lis 2017 20:42 3588 12
REKLAMA
  • #1 16808019
    Karczas86
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Witam kolegów. Mam pytanie odnośnie prawidłowego podłączenia grzejnika trzy płytowego CV33. Może od początku... :) Zdecydowałem się na wymianę starego kaloryfera żeliwnego na rzecz konwektorowego, w tym celu zakupiłem grzejnik o wymiarach 160x60 z 3 płytami grzewczymi. Grzejnik pochodzi z demontarzu ale jest jak nowy. Posiada podłączenie dolne a także boczne oraz korek odpowietrznika. Moj stary kaloryfer był oczywiście podłączony bocznie i tak też podłączyłem nowy zaślepiając tym samym dolne przyłącza korkami. Niestety nie grzeje on całą swoją płaszczyzną. Góra grzejnika jest gorąca a od mniej wiecej połowy w dół jest chłodny. To samo tyczy się tylnej płyty od ściany-jest cała zimna. Podłączenie boczne wykonałem wg.prawidłowego schematu czyli góra zasilanie,dół powrót. Kilka razy też odpowietrzyłem go i nic.. Prosze o rade znawców tematu co może być przyczyną
  • REKLAMA
  • #2 16808040
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4629
    Jeśli trzecia płyta jest zimna, to moim zdaniem niedokładne odpowietrzenie. Jak to robiłeś?
  • REKLAMA
  • #3 16808087
    Karczas86
    Poziom 5  
    Tak jak sie odpowietrza. Odkreciłem delikatnie śrubkę odpowietrznika aż uszło całe powietrze i poleciała woda i zakręciłem. Pomimo wszystko tylna płyta jest zimna (cała) natomiast przednia i srodkowa grzeją ale do okolo polowy
  • REKLAMA
  • #4 16808106
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A ile masz zaworów przy grzejniku?
  • #5 16808115
    Karczas86
    Poziom 5  
    Dodam jeszcze ze rura zasilająca grzejnik jest gorąca natomiast powrotna u dołu ledwie ciepła... oba przyłącza są na zaworach kulowych 1/2cala. Nie mam żadnej głowicy termostatycznej zamontowanej.
  • #6 16808117
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    witajcie,kolego jeżeli góra grzejnika do połowy jest ciepła ,a niżej zimna to za mało ciepła jest podane na grzejnik, Przełącz pompkę na wyższy bieg, albo może który zawór przy grzejniku dławi.pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 16808155
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Spróbuj odpowietrzyć w sposób następujący- zakręć 1 zawór i odkręć odpowietrznik. Jak pokaże się woda, bez powietrza, zakręć odpowietrznik. To samo zrób podobnie przy zakręconym 2, a odkręconym 1 zaworem.
  • #8 16808160
    Karczas86
    Poziom 5  
    Prawidłowe podłączenie grzejnika panelowego cv33

Tak to mniej wiecej wygląda

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam jeszcze ze gdy go zakupiłem w miejscu odpowietrznika założony był danfoss bo wcześniej był podłączony dołem. Ale musiałem go zdemontować bo przy bocznym podłączeniu i tak jest bezużyteczny

Dodano po 10 [minuty]:

Ogólnie to mam jeszcze 1 pytanie.. czy to ze wkręciłem od dołu korki zaślepiające zasilanie i powrót jest OK? Czy może powinny być ze sobą połączone te 2 wyprowadzenia złączką dla lepszego przepływu wody przez grzejnik?
  • #9 16808296
    roman 18
    Poziom 24  
    witajcie ,kolego napisz proszę czy pozostałe grzejniki masz żeliwne czy płytowe,bo jeżeli pozostałe masz żeliwne to nie oczekuj że ten będzie dobrze grzał bez przydławienia pozostałych grzejników zaworami .pozdrawiam.
  • #10 16808348
    Karczas86
    Poziom 5  
    Pozostałe są żeliwne. Mieszkam w domu 1 rodzinnym cały parter wyposarzony jest w kaloryfery żeliwne natomiast ten nowy konwektorowy zamontowałem w pokoju na piętrze.
  • Pomocny post
    #11 16808368
    roman 18
    Poziom 24  
    witajcie ,kolego jeżeli masz zawory przy pozostałych grzejnikach to przykręć trochę każdy z nich żeby wyrównać opory bo bez tego nie oczekuj że tamten grzejnik będzie grzał cały , pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 16810005
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Karczas86 napisał:
    czy to ze wkręciłem od dołu korki zaślepiające zasilanie i powrót jest OK? Czy może powinny być ze sobą połączone te 2 wyprowadzenia złączką dla lepszego przepływu wody przez grzejnik?

Tak jest to OK, skoro korzystasz z bocznego zasilania. W przypadku dolnego zasilania zaślepki dajesz z boku i z boku masz wkładkę zaworową o której pisałeś. W Twoim przypadku dolnych przyłączy nie łączysz żadną złączką, mają być trwale zamknięte.
    Polecam Tobie małe ćwiczenie przyjrzyj się budowie grzejnika i zobacz jak są ze sobą połączone określone złącza. Pamiętaj, że woda wlatuje przez wejście zasilające przepływa przez płyty i wraca do kotła wyjściem powrotnym. Widoczna w środku "harmonijka" pełni rolę radiatora, aby skuteczniej przekazywać ciepło z płyt do otoczenia i tam woda nie płynie.
    Zakładam, że od dolnego przyłącza zasilającego idzie dodatkowa rurka, która doprowadza wodę do góry tak jak masz to obecnie korzystając z bocznego zasilania.
    Latarka w dłoń i do dzieła ;)
    Karczas86 napisał:
    Czyli jak rozumiem pozostałe wymagaja tzw kryzowania?

Dokładnie, wygląda to na kwestię kryzowania, bo woda płynie tam gdzie jest jej łatwiej, a łatwiej ma przez żeliwne, bo ten nowy grzejnik daje większy opór.
    Zakładam, że nowy grzejnik był czysty, a nie przytkany jakimiś osadami, bo to też może mieć znaczenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące prawidłowego podłączenia grzejnika panelowego CV33, który nie grzeje równomiernie. Grzejnik został zamontowany z bocznym podłączeniem, a dolne przyłącza zostały zaślepione. Problemy z ogrzewaniem objawiają się tym, że górna część grzejnika jest gorąca, podczas gdy dolna pozostaje zimna. Użytkownik odpowietrzył grzejnik, ale to nie przyniosło efektu. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z niedostatecznego odpowietrzenia, niewłaściwego ustawienia zaworów lub konieczności kryzowania pozostałych grzejników żeliwnych w systemie. Użytkownik został również poinformowany, że dolne przyłącza nie powinny być ze sobą połączone, a ich zaślepienie jest poprawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA