Kupiłem dom ze starą instalacją CO i przed zimą koniecznie chciałbym ją przerobić.
Na załączonym zdjęciu (przepraszam za jakość ale kotłownia jest trochę maława i ciężko zrobić ostre zdjęcie) widać kocioł miałowy kupiony "po znajomości" nieznanej mi firmy (brak tabliczki na piecu) ponoć 21KW, zasobnik cwu Galmet SGW(L) 140l z grzałką no, pompę obiegową IMPPUMP GHN 25/35 i instalację co/cwu. Teraz moje pytania zagwozdki:
1. Standardowo przy tym układzie po wypaleniu się opału zasobnik cwu jest wychładzany w związku z czym na powrocie z zasobnika chciałbym założyć drugą pompę obiegową i za nią zawór zwrotny -czy dobrze rozumuję, że takie rozwiązanie zapobiegnie wychładzaniu się zasobnika?
-zakupiłem już sterownik proton cwu na 2 pompy.
-dostałem od znajomego pompę obiegową GRUNDFOS UPS 25-50 180 chciałbym ją zamienić za obecną pompę co a starą dać jako pompę do cwu, bo jest słabsza -czy ogólnie jest różnica jakie pompy zostaną zastosowane jeżeli chodzi o moc?
Czy tak wykonana instalacja będzie poprawna?
Wybaczcie chaotyczność i niefachowe określenia ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie