logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama Nice POA 1 - jak podłączyć alternatywne otwieranie z garażu?

socios 14 Lis 2017 18:18 1752 10
REKLAMA
  • #1 16822991
    socios
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Posiadam automaty nice POA 1, sprzęt się otwiera z pilota ale chciałbym podłączyć alternatywne otwieranie z garażu np. dzwonkiem. Podłączyłem kabel czarny (Pin 11) i brązowy (pin 15) ale przy zamknięciu obwodu nic nie działa.
    Brama Nice POA 1 - jak podłączyć alternatywne otwieranie z garażu?[url=https://obrazki.elektroda.pl/5353478300_1510679717.jpg]]

Co może być źle podłączone?

Z góry dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • Brama Nice POA 1 - jak podłączyć alternatywne otwieranie z garażu? schemat.jpg (4.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16823018
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1418
    Po podaniu impulsu powinno działać.
  • REKLAMA
  • #3 16823025
    socios
    Poziom 10  
    No właśnie nic się nie dzieje, nic nie działa:/
  • #4 16824527
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Sprawdź raz jeszcze podłączenie tych krótkich kabelków przy zaciskach sąsiadujących (11,12,13,14). Chodzi głównie o ten cienki niebieski. Być może on nie styka dobrze tam, gdzie jest z tym grubszym. Najlepiej spróbuj je wyciągać. Być może jest jakiś luźny. Wtedy elektronika wykrywa przeszkodę na fotokomórce i napęd stoi. Jak widać nie masz fotokomórek, ale masz w to miejsce wspomniane mostki.
    Mógłbyś dla pewności zrobić jeszcze próbę z krótkim kabelkiem, przyłączając go na krótko między śrubki 11 a 15. Mam tu na myśli podanie tylko impulsu.

• #5 16825004
    socios
    Poziom 10  
    Znalazłem problem, po wyjęciu płytki okazało się, że zrobiło się małe zwarcie.Brama Nice POA 1 - jak podłączyć alternatywne otwieranie z garażu?

Teraz wielka prośba o radę. Z uwagi na to że do najbliższego elektronika mam kilkadziesiąt kilometrów, proszę o radę czy jestem w stanie sam to ogarnąć?
    Wiedzy w zakresie lutowania nie mam żadnej ale spróbować mogę:). Czy jest to ryzykowne? Co mi się tam upaliło? mogę to wyjąć z jakiegoś starego komputera?
    Jak myślicie co powinienem przylutować?
  • #6 16828137
    Zbych034
    Poziom 39  
    Lepiej oddaj ją do naprawy bo po twoje naprawie nie będzie czego naprawiać. Ewentualnie kup zastępczą np firmy Elmes, cena jest przystępna,
  • REKLAMA
  • #7 16828937
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    To są kondensatory odkłócające - zdaje się 100 nF.
    Na razie możesz ten skopcony element w ogóle usunąć i odtworzyć ścieżki wzorując się na identycznym układzie obok.
    Ale jak napisał przedmówca - to precyzyjna robota - jeśli nie trzymałeś lutownicy w ręku - możesz więcej napsuć niż naprawić - znajdź kogoś kto podoła - niekoniecznie elektronika - czasem w serwisach GSM (komórek) ludzie mają odpowiednie wyposażenie do takich napraw...
    PS - do postu przedmówcy - zastąpienie czymkolwiek w/w centralki to nie taka prosta sprawa - oryginał ma dokładną amperometrykę i pracę opartą na precyzyjnie mierzonych czasach (siłowniki nie mają elektrycznych krańcówek) - ze świecą szukać akcesoryjnych central z takimi opcjami.
    Podany w przykładzie Elmes w ogóle nie ma central skrzydłowych do silników 24V, Eldrim ma - ale brak niektórtch extrasów oryginału - np zwalniania, takie centralki z tańszych, z większością funkcji oryginału i obsługujące siłowniki bez krańcówek ma np Woster (RSB-2S) - ale ogólnie przy akcesoryjnych wychodzi kwestia wymiarów - rzadko która akcesoryjna wlezie do siłownika POP i trzeba montować w osobnej skrzynce...
  • #8 16829071
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    No ale skoro jak rozumiem wszystko działa poza możliwością podpięcia zewnętrznego przycisku PP pod dedykowane złącze to można go podpiąć pod mikrowłącznik na płycie lub bezpieczniej (dla kogoś kto jak napisał nie ma doświadczenia z lutowaniem) dokupić "stacjonarnego pilota". Np takiego:
  • #10 16829233
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Zwłaszcza jak brakuje doświadczenia w posługiwaniu się lutownicą...
  • REKLAMA
  • #11 16830349
    Zbych034
    Poziom 39  
    Przy propozycji podmiany zasugerowałem sie iż jest to napęd bramy garażu. Mój błąd :cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada automatykę Nice POA 1 i chce podłączyć alternatywne otwieranie z garażu, używając dzwonka. Po podłączeniu kabli (czarny - Pin 11, brązowy - Pin 15) nie uzyskał reakcji. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń kabli oraz wykonanie testu z krótkim kablem między pinami 11 a 15. Po zidentyfikowaniu zwarcia na płytce, użytkownik pyta o możliwość samodzielnej naprawy, jednak inni doradzają oddanie urządzenia do serwisu ze względu na ryzyko uszkodzenia. Wskazano również na możliwość podłączenia zewnętrznego przycisku do pilota lub użycie stacjonarnego pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA