logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RIGOL DS1054Z - Wasze spotrzeżenia, denerwujące wady, opinie

Spanner 18 Lis 2017 22:56 15936 47
Najlepsze odpowiedzi

Jakie wady i irytujące cechy ma Rigol DS1054Z podczas codziennej pracy?

Najczęściej wskazywane wady to sporadyczny offset/składowa stała na najniższych zakresach po zwarciu wejścia i zwiększeniu wzmocnienia, zauważalne opóźnienia przy przesuwaniu przebiegu oraz mniej wygodna obsługa niż w droższych modelach [#16833812][#16885741][#16891169] Przy pracy z 3–4 kanałami maksymalne próbkowanie spada do 250 MSa/s, a brak osobnych pokręteł dla kanałów i wolniejsze enkodery potrafią irytować [#16891169][#16891064] Pomaga aktualizacja firmware do nowszej wersji, bo producent nadal rozwija soft, a aktualizacja nie powoduje utraty gwarancji [#16889931][#16891546] Warto też wyłączyć automatyczne pomiary pod ekranem, bo przyspiesza to reakcję interfejsu; usuwa się je przez Measure → Cleaner → All Items → Delete [#16892721][#16929248] Część użytkowników odradza też odblokowywanie opcji 500uV/DSBA, bo może powodować problemy z DC offset [#16840817] Mimo tych niedociągnięć większość uczestników uznaje, że w tej cenie to nadal bardzo sensowny oscyloskop [#16840817][#16887191]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 16833267
    Spanner
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam, stoję przed wyborem oscyloskopu. Czytałem tematy X vs. Y i wiem, co na pewno polecicie ;), lecz chciałbym poznać wasze spostrzeżenia z pracy z tym konkretnym modelem ? szczególnie wady/rzeczy irytujące.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16833812
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    Jak się zewrze wejście sondy i zwiększa wzmocnienie, to na najmniejszych zakresach pojawia się składowa stała! Normalnie raz jest ujemna, a raz dodatnia i to o wartości przekraczającej jedną działkę. Nigdy takiego "szajsu" nie widziałem.
  • #3 16839812
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    michcior napisał:
    Jak się zewrze wejście sondy, i zwiększa wzmocnienie to na najmniejszych zakresach pojawia się składowa stała! Normalnie raz jest ujemna a raz dodatnia i to o wartości przekraczającej jedną działkę. Nigdy takie "szajsu" nie widziałem.

W tej cenie tego "szajsu" - jak to nazwałeś, można się z tą wadą spokojnie pogodzić :D :D

Chcesz cyfrowca bez wad, to trzeba wydać nie 1700 zł ale 1700 EUR. :)

Nie ma co narzekać, Rigol znacząco podniósł na wyżyny możliwości pomiarowe w domowym laboratorium. Myślę, że pomimo drobnych niedociągnięć warto kupić DS1054Z. Może nowy firmware rozwiąże ww. problem.
  • REKLAMA
  • #4 16839830
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    ^ToM^ napisał:

Chcesz cyfrowca bez wad, to trzeba wydać nie 1700 zł ale 1700 EUR. :)

Za 1700 euro jak już kupi się 2 kanały i to też nie bez wad... np. coś z tanich R&S.
    Jak chce się coś sensownego to minimum celowanie w serie 3000 Tektronixa lub Keysight (były HP/Agilent) jednak to sporo więcej niż 1700euro - ot taka smutna prawda.

DS1054Z jest o tyle fajny że sporo błędów zostało poprawionych jak i nadal soft jest rozwijany (np. w przeciwieństwie do Rigola serii 2000/4000 - gdzie ludzie na zachodzie z tego powodu mocno się irytują).

Co do tego modelu to chyba najbardziej aktualna lista problemów jest w temacie odnośnie tego oscyloskopu na forum EEVBlog...

@michcior
    Może jak już skrytykowałeś tego Rigola to może podasz jakąś alternatywę z cyfr powiedzmy do 3k zl, albo i nawet do 6k zł (ale 4 kanały) ? Tylko nie coś z jeszcze większą ilością błędów :)
  • #5 16840605
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    Każdy jest dobry do puki nie zacznie się porównywać z innym. Wpada się w błędne koło i tyle. Kupujesz używasz i tyle.
    Droższe tylko są lepiej wykonane zaś spełniają funkcje tak samo.

Ciągle drąży się temat który lepszy. Ciekawe kiedy będzie jak naprawić enkodery czy to " czy wymiana kondensatorów coś pomorze? "

Ciekawi mnie kwestia w tych oscyloskopach kalibracji a raczej kompensacji dzielnika wejściowego bo jest trymer. Rzuciło się już komuś w oczy info o rozjechaniu się parametrów kompensacji wejścia ?

Jak by opierać się na forach to tylko rigol a co z owon czy GwIntek czy siglent czy hantek przecież te firmy istnieją i produkują. Rigol jest popularny z jednej strony z 4 kanałami a z drugiej z darmowym odblokowaniem. Niestety szkoda tylko że podstawa kończy się na 5ns i nie tylko w tym modelu.
    Nie wiem o co chodzi z tym.
    Są 50MHz 70MHz i 100MHz ale chyba wszystkie mają 5ns a ceny idą w górę modeli.
    Tak czy siak stwierdzam że sukces rigola opiera się na placebo. Kupujesz za 1800zł a po odblokowaniu masz rzekomo prawie za 3tysie. Ciekawe jak z bebechami.

W tych oscyloskopach 1mV to absurd. Mam 500mV i co z tego przecież to się nie nadaje do niczego bo szumy własne są na granicy 500mV wiec co zobaczę z 4mVpp więcej szumu niż ... pomijam fakt składowej stałej szumu w czasie. Po kilkunastu minutach jest lepiej ale szum ma poziom 500mV wiec poco to a po to by placebo. Mam jest ekstra a do czego to nie wiem.

Kupisz droższy będzie tylko lepsze samopoczucie i tyle.

Kupowałem dla dizajnu i przejrzystości ekranu i poszedłem na przeciw biorąc s. nie jestem zadowolony bo mógł by być lepszy i lepiej opracowany programowo ( obecnie jest nowa konstrukcja z lepiej rozwiązana ) ale używa się normalnie. Zacznę porównywać z lepszym to se kudły powyrywam.

Za komuny było lepiej. Mniejszy wybór i nie było stresów a sama radość że się udało kupić :D

Brałem jeszcze pod uwagę keysinga ale w cenie jednego oscyloskopu mam sds i sdg chińskie bo chińskie ale do hobby. Ten co ma firmę to kupuje z dotacji teka za 40koła i po dwóch latach sprzedaje bo technologicznie go przerósł ale że społeczeństwo zafundowało to sprzeda i kupi " niemiec do kościoła jeździł " .
  • REKLAMA
  • #6 16840817
    tplewa
    Poziom 39  
    @zdzisiek1979

Albo placebo albo nie. Nie oszukujmy się w tych pieniądzach nie kupi się idealnego oscyloskopu. Wszystkie tanie oscyloskopy mają za zwyczaj proste tory wejściowe co związane jest też z pewnymi wadami. Owszem oscyloskopów jest wiele na rynku, ale w przypadku Rigola 1000Z jest to co już wspominałem czyli firmware na całkiem niezłym poziomie (czego nie można powiedzieć o wielu innych oscyloskopach gdzie wygląda to na jakąś wczesną wersję beta). Oczywiście też posiada błędy ale nie są one zbyt irytujące. Do tego "UltraVision" działa w serii 1000z naprawdę bardzo dobrze (porównywałem z moim Agilentem i jestem miło zaskoczony), nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że mimo mniejszej ilości kolorów działa to fajniej niż w serii 2000 Rigola.

Reasumując pewne za i przeciw seria 1000Z wypada nawet bez odblokowania całkiem sensownie na tle konkurencji w podobnych cenach...

Kolejna sprawa to 500mV - tej opcji nie należy odblokowywać. Jest to wyraźnie zaznaczone np. na forum EEVBlog i wyjaśnione dlaczego. W wielu wątkach można spotkać informację aby nie wprowadzać kodów (DSBA dla 500uV oraz DSFR dla wszystkich opcji). Powoduje ona między innymi problemy z DC offset...

Ot ale tak to jest jak się używa kalkulatorów bez namysłu i dokładnego zapoznania się z tematem...

Inna sprawa krytyka Keysinga/Teka... kupiłem bez dotacji i prywatnie do domu InfiniiVision DSOX3054 - nie wiem o jakim przeroście technologicznym mowa... po prostu ma pewne parametry na jakich mi zależało (pasmo/szybkość próbkowania/ilość kanałów) i kupowałem go z pełną świadomością :)

Zresztą patrząc na ten dział swojego czasu co ludzie kupowali za dotacje - to właśnie raczej najczęściej była to najtańsza chińszczyzna (cały sprzęt) byle jakiś serwis udało się otworzyć...
  • #7 16842103
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    @tplewa Alternatywą Rigola, jest Tektronix DPO4000. A tak z ciekawości, jakie niesamowite pomiary wykonujesz, że wady Rigola przeszkadzają?
  • #8 16842112
    tplewa
    Poziom 39  
    ciasteczkowypotwor napisał:
    @tplewa Alternatywą Rigola, jest Tektronix DPO4000. A tak z ciekawości, jakie niesamowite pomiary wykonujesz, ze wady Rigola przeszkadzają?

Nigdzie nie mówię że przeszkadzają, nawet napisałem że nie są irytujące jak to jest np. w wielu innych tanich chińskich oscyloskopach jak i wspomniałem że serial ligola 1000Z ma się całkiem dobrze jeśli chodzi o aktualizacje firmware jak i zmiany. Przynajmniej z opinii odnośnie serii 2000 i 4000 umieszczanych na EEVBlog tam różowo już nie jest.

Generalnie wspomniałem tylko że Rigol też ma wady i nie ma się co dziwić w tej kasie. Natomiast co do problemów z firmware odesłałem do EEVBlog bo nie ma sensu tutaj tego kopiować kilka razy w miesiącu do różnych wątków o oscyloskopach...
  • #9 16842115
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @tplewa Wiem, doczytałem już. Powinienem się zwrócić do @michcior .

Ale fakt, poza 1054Z nie ma nic w cenie do 15kzł u Tektronixa, Kesighta i Teledyne.
  • #10 16842128
    tplewa
    Poziom 39  
    @tplewa Wiem, doczytałem już. Powinienem się zwrócić do @michcior .

Ale fakt, poza 1054Z nie ma nic w cenie do 15kzł u Tektronixa, Kesighta i Teledyne.

Wiem i jak pamiętasz parę lat temu dyskutowaliśmy jak szukałem oscyloskopu. Zakończyło się zakupem Rigola - a potem trochę na wyrost DSOX3054. Ot miał być mniejszy z Agilent/Kesight serii 3000 ale trafił mi się taki z zaprzyjaźnionej firmy w dobrej cenie (praktycznie po kosztach wykupienia z leasingu)... Rigol do większości pomiarów spokojnie mi wystarcza, tam gdzie nie wystarcza biorę z szafy DSOX3054...
  • #11 16842130
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    @tplewa Jeśli się trafia po kosztach wykupienia, czy po prostu tanio, a jest potrzeba, to warto, jeśli amatorsko, to Rigola.
    Jak się Rigol sprawdził? Był to dobry zakup?
  • #12 16842140
    tplewa
    Poziom 39  
    @tplewa Jeśli się trafia po kosztach wykupienia, czy po protu tanio, a jest potrzeba, to warto, jeśli amatorsko, to Rigola.
    Jak się Rigol sprawdził? Był to dobry zakup?

No jak pisałem, ja jestem zadowolony i jak wspomniałem, zaskakuje mnie to, że cholernie podobnie do Agilenta działa UltraVision ? aż byłem zaskoczony. :)

Jednak zawsze piszę, że Rigol ma jakieś tam wady, często dlatego, że zaraz ktoś się tutaj pojawia i napisze, że to nie sprzęt idealny. :) Ale prawda jest taka, że jak chce się coś lepszego, to niestety celuje się już w trochę abstrakcyjne kwoty...

Reasumując, jak nawet na zachodnich forach poczyta się o Rigolu i powiedzmy innych chińczykach w podobnej cenie ? to soft Rigola wychodzi i tak na "mercedesa". :)
  • #13 16842247
    Spanner
    Poziom 14  
    Mam i ja swój egzemplarz. ;) Powiedzcie mi jak ściągnąć haczyk z tej sondy Rigolowskiej? Nie chcę na siłę ciągnąć, by nie urwać. Na gwint też to nie jest...
  • #15 16885741
    Spanner
    Poziom 14  
    Racja, pomogło. A z innej beczki... Przy przesuwaniu przebiegu w górę i w dół, też wam laguje? Denerwujące to bo korzysta się z tego często. Stary DS1052 tak się nie zachowywał.
  • #16 16885758
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Analog to to nie jest :D ale cóż cena adekwatna do jakości. Trzeba wolno kręcić.
  • #17 16886431
    ^ToM^
    Poziom 42  
    tplewa napisał:

Jednak zawsze piszę że Rigol ma jakieś tam wady, często dlatego że zaraz ktoś się tutaj pojawia i napisze że to nie sprzęt idealny :) Ale prawda jest taka że jak chce się coś lepszego to niestety celuje się już w trochę abstrakcyjne kwoty...

To co od jakiegoś czasu piszesz to zwykłe truizmy, które każdy zna. Wszystkie oscyloskopy mają wady ale też w każdym da się wykazać zalety.

Tu chodzi o to, że mam gdzieś wady Rigola, skoro jest tani i nic innego tej klasy się nie kupi w tej cenie.
    Po prostu marudzisz i przelewasz herbatę z jednego garczka do drugiego.
  • #18 16886688
    tplewa
    Poziom 39  
    ^ToM^ napisał:
    tplewa napisał:

Jednak zawsze piszę że Rigol ma jakieś tam wady, często dlatego że zaraz ktoś się tutaj pojawia i napisze że to nie sprzęt idealny :) Ale prawda jest taka że jak chce się coś lepszego to niestety celuje się już w trochę abstrakcyjne kwoty...

To co od jakiegoś czasu piszesz to zwykłe truizmy, które każdy zna. Wszystkie oscyloskopy mają wady ale też w każdym da się wykazać zalety.

Tu chodzi o to, że mam gdzieś wady Rigola, skoro jest tani i nic innego tej klasy się nie kupi w tej cenie.
    Po prostu marudzisz i przelewasz herbatę z jednego garczka do drugiego.

Kolego naucz się może czegoś takiego jak czytanie ze zrozumieniem. Wyraźnie napisałem dlaczego wspominam o wadach... po prostu poleca się czasem tego Rigola i zawsze ktoś wpada i mówi że nie jest idealny (parę przykładów w tym wątku można znaleźć)... bo nie jest i co z tego...

Moja wypowiedź jest w konkretnym kontekście który widocznie trudno ci zrozumieć (no ale na to nie pomogę).

To co zacytowałeś to wyrwanie z kontekstu fragmentu odpowiedzi do kolegi ciasteczkowypotwor... jak by trudno było to dalej zrozumieć.

BTW usiłujesz mi dopiec za to że krytykowałem polecanie przez ciebie sprzętu którego nie widziałeś na oczy i polecasz innym sugerując się tylko ceną ?
  • #19 16887191
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Dobrze, powiem dobitniej :)
    Przy tej cenie jaką obecnie jest na to urządzenie, to można powiedzieć że Rigol 1054Z nie ma żadnych wad.
    Po prostu jego wszystkie mankamenty są akceptowalne przez większość nabywców przy tej cenie.

Gdyby kosztował 20 tyś zł to można by się czepiać, że producent chce tyle kasy a źle działa to czy tamto. Jednak nie przy cenie 1400 zł netto. :)
  • REKLAMA
  • #20 16887543
    tplewa
    Poziom 39  
    Kolego ale ja ciągle o tym piszę tylko właśnie należy czytać ze zrozumieniem. Natomiast są osoby które myślą że wydając 2kzł dostaną "mercedesa" i z takiego powodu wspominam o wadach. Co do drogiego sprzętu to on czasem też ma wady i powiem ci że mówię o sprzęcie droższym niż 20tyś bo za tyle też trudno kupić dobry oscyloskop (mowa o nowym w sklepie)...

Inna sprawa wady i ograniczenia czasem warto znać bo mogą one wykluczyć sprzęt z pewnych zastosowań.

To jest to co często wspominam. Kupując sprzęt pomiarowy trzeba mieć o nim pojęcie, aby podjąć właściwy wybór spełniający oczekiwania... Natomiast co do wad i ograniczeń powinno się o nich wspominać wtedy każdy może sobie zrobić jakąś kalkulacje stosunku ceny do możliwości itd. Zwłaszcza jak oscylujemy na poziomie niskich cen gdzie chińskiego sprzętu jest dość sporo... Zresztą sam kupując sprzęt za zwyczaj sobie robię zestawienie za i przeciw - uwzględniając co mi jest potrzebne oraz cenę. To że coś jest tanie i ładnie wyglądają parametry na papierze nie zawsze jest niestety dobrym wyborem (ale to jak mówię trzeba mieć pojęcie o tym co nam potrzeba w warsztacie).
  • #21 16888748
    Spanner
    Poziom 14  
    Z mojej strony pytałem gdyż jestem ciekaw czy u Was podobnie się zachowuje. Czy na przykład nie jest to kwestia konkretnej wersji oprogramowania, czy może wada akurat mojego egzemplarza. Nie chciałbym by brzmiało to jak próba szukania dziury w całym by pokazać że a jednak to nie jest taki super fajny sprzęt - zupełnie nie. Ale jakby był sposób na poprawę tego to bym spróbował.
  • #22 16889931
    tplewa
    Poziom 39  
    Spanner napisał:
    Z mojej strony pytałem gdyż jestem ciekaw czy u Was podobnie się zachowuje. Czy na przykład nie jest to kwestia konkretnej wersji oprogramowania, czy może wada akurat mojego egzemplarza. Nie chciałbym by brzmiało to jak próba szukania dziury w całym by pokazać że a jednak to nie jest taki super fajny sprzęt - zupełnie nie. Ale jakby był sposób na poprawę tego to bym spróbował.

Prawdę mówiąc nie zwracałem na to jakoś większej uwagi. Postaram się dzisiaj nagrać jakiś filmik z porównaniem do innych Rigoli... Natomiast co do firmware to mimo wszystko warto robić update do najnowszej wersji...

Tutaj https://www.eevblog.com/forum/testgear/ - wyszukując tematy odnośnie DS1000Z jest trochę wątków dotyczących błędów i aktualnych zmian w poszczególnych wersjach firmware. Można sobie poczytać :)

Sporo informacji jest też w tym temacie (warto poczytać): http://www.eevblog.com/forum/testgear/new-rigol-ds1054z-oscilloscope/

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

Faktycznie trochę to laguje... z drugiej strony w starszych modelach tez i jeszcze impulsatory gorzej działają...

Jednak jak wspomniałem jakoś nigdy na to uwagi nie zwracałem... najczęściej raz sobie przy danym pomiarze ustawiam i nie kręcę zbyt często... albo i tak mierząc coś żałuję że nie mam trzeciej ręki i to się robi większy problem ;)

Filmik tak na szybko telefonem (sorry za kiepską jakość)...

• #23 16891036
    Spanner
    Poziom 14  
    Zdaje się, że u mnie chodzi to dużo gorzej ? i w ogóle trochę inaczej. Ty jak kręcisz gałką, to porusza się przebieg, po czym dogania go strzałeczka po lewej stronie. U mnie najpierw jedzie strzałeczka, a dogania ją przebieg. Jak znajdę czas, to nagram to.
    Dziękuję za poświęcenie czasu na nagranie.
    Pozdrawiam.
  • #24 16891064
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Pewnie za dużo ma grafika do przetworzenia i stąd to.
    Siglent jest pod tym względem sprytniejszy, ale za to rigol bardziej milszy dla oka oczywiście przebieg. Wiec coś kosztem czegoś. Wrzuć cztery kanały i wtedy się pobaw to cię trafi szczęście szewca co se palca stłukł młotkiem.
    Za to rigol ma bardzo dobrze skompensowane dzielniki wejściowe w stosunku do siglenta i tak można się licytować.
    Wiec nie ma co się martwić w końcu gwarancja 3 lata.
  • #25 16891128
    tplewa
    Poziom 39  
    @Spanner

Tutaj jest tak jak pisze kolega zdzisiek1979 zależy ile jest danych do wyświetlenia. U mnie czasem też się jak by przytnie i to samo na starszych... widać tam takie przeskoki na filmiku... Akurat przycięcia na początku w 1054Z nie widać (nie uchwyciłem dokładnie początku jak kręcę).

Kolejna sprawa to jak mówiłem sprawdź jaką masz wersję oprogramowania, to że oscyloskop jest kupiony niedawno nie oznacza że ma nowy soft (kupiłem w tym roku jeden i miał bardzo stary).

Aktualna wersja wyświetlana przez oscyloskop: 00.04.04.SP3 (a nazwa w pliku Release Notes: v00.04.04.03.02 2017/02/06).

W załączniku dodaje to update...
    Załączniki:
    • DS1000ZUpdate.zip (1.88 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 16891157
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 290
    zdzisiek1979 napisał:
    Analog to to nie jest :D ...

Kolega nie odniósł się do Analoga ...

Spanner napisał:
    ...Stary DS1052 tak się nie zachowywał.
  • #27 16891169
    tplewa
    Poziom 39  
    tomiok napisał:
    zdzisiek1979 napisał:
    Analog to to nie jest :D ...

Kolega nie odniósł się do Analoga ...

Spanner napisał:
    ...Stary DS1052 tak się nie zachowywał.

i co to wnosi do tematu ? Niestety DS1000Z ma większa rozdzielczość inaczej przetwarza dane do wyświetlenia itd. Zresztą jak widać starsza seria też sobie tak średnio radzi choć tam jak wspomniałem enkodery są gorsze... DS1052 już mi się nie chciało wykopywać do porównania bo gdzieś leży w stercie starego sprzętu...
    No i nie wiemy jaką wersję oprogramowania kolega ma w oscyloskopie...

Z drugiej strony Rigol VS Sigilent... bawiłem się jakimiś modelami w sklepie (już nie pamiętam dokładnie które) i jakoś Rigol 1000Z bardziej mi przypadł do gustu. No ale tutaj jak to się mówi wiele zależy od preferencji...

W 1000Z boli trochę że nie ma osobnych impulsatorów na każdy kanał bo do menu idzie się przyzwyczaić (IMHO starsze miały jeszcze gorsze) Inna sprawa to przy 3 i 4 kanałach spada nam mocno szybkość samplowania (do 250 MSa/s) więc w wielu wypadkach jest to większe ograniczenie niż sam rozmiar LCD...

Ale jak już było mówione jak chce się czegoś lepszego to trzeba wydać nie małą sumę na sprzęt (dla większości osób nie do akceptacji).

Natomiast co do reszty odnośnie DS1000Z to już pisałem nie ma chyba sensu powielać tematów z forum eevblog (tam chyba wszytko co można o tym oscyloskopie zostało napisane). Jak ktoś chce to przeczyta i będzie miał jakiś obraz co dostaje za tą kasę... Osobiście nie chce mi się tłumaczyć z angielskiego i przepisywać tutaj - bo znowu ktoś wyskoczy że się do Rigola przyczepiam ;)
  • #28 16891486
    Spanner
    Poziom 14  
    A zrobienie aktualizacji powoduje utratę gwarancji? Na szczęście zazwyczaj używam maksymalnie 2 kanałów. Brak osobnych gałek to był jedyny powód dla którego zastanawiałem się nad siglentem. Zobaczę dziś jaka mam wersje softu u siebie. Może faktycznie inna bedzie lepiej chodzic.
  • #29 16891546
    tplewa
    Poziom 39  
    Nie nic się nie traci. Aktualizacja to normalna czynność. Oprogramowanie można pobrać z oficjalnej strony Rigola tutaj:

https://beyondmeasure.rigoltech.com/acton/form/1579/0025:d-0005/0/-/-/-/-/index.htm

lub trochę wygodniej bez podawania danych tutaj:

http://beyondmeasure.rigoltech.com/acton/fs/b...s/showLandingPage/a/1579/p/p-0019/t/page/fm/0

Sama lista zmian w oryginalnym pliku tekstowym jest dość "oszczędna" i jak wspomniałem to co się zmieniło można znaleźć w tematach na eevblog dotyczących różnych wersji oprogramowania. Sam już tego nie pamiętam dokładnie co w której się zmieniło...

Do tego z tego co piszą oscyloskopy z nowszej produkcji mają trochę lepsze sondy PVP2150 (są koloru czarnego). Tutaj możliwe że jest już nowsze firmware po wyciągnięciu z pudełka... Ostatni 1054Z jaki kupowałem w tym roku o ile pamiętam był wyprodukowany w 2015...

Teraz jeszcze co do tych max. 250MSa/s przy 3 lub 4 kanałach - to tutaj też zależy jakie sygnały się mierzy. Dla wielu amatorów zapewne spokojnie to wystarczy...

Największy chyba ból jak dla mnie to te brakujące impulsatory, ale to wynika z tego że pracuję na różnych oscyloskopach i siadając do 1054Z zawsze muszę mieć chwilę aby się przestawić na jego sterowanie :)
  • #30 16891630
    Spanner
    Poziom 14  
    Dostałem z czarnymi sondami. Czyli wychodzi na to że można zaktualizować, a da się wgrać starszą wersję? Jeśli tak to podaj może jak nazywa się ta z filmiku, u Ciebie lepiej to chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat oscyloskopu RIGOL DS1054Z użytkownicy dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat jego wad i zalet. Wskazują na problemy z pojawiającą się składową stałą przy niskich zakresach oraz opóźnienia w wyświetlaniu przebiegów. Mimo to, wielu użytkowników uważa, że w tej cenie (około 1700 zł) oscyloskop oferuje dobre możliwości pomiarowe, a jego oprogramowanie jest regularnie aktualizowane. Wspomniano również o alternatywach, takich jak Tektronix i Keysight, które są droższe, ale oferują lepszą jakość. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku Rigola, akceptowalne są pewne niedociągnięcia, a sprzęt sprawdza się w amatorskich zastosowaniach. Pojawiły się także pytania dotyczące aktualizacji oprogramowania oraz wpływu automatycznych pomiarów na wydajność urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA