Witam, stoję przed wyborem oscyloskopu. Czytałem tematy X vs. Y i wiem, co na pewno polecicie
, lecz chciałbym poznać wasze spostrzeżenia z pracy z tym konkretnym modelem ? szczególnie wady/rzeczy irytujące.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammichcior napisał:Jak się zewrze wejście sondy, i zwiększa wzmocnienie to na najmniejszych zakresach pojawia się składowa stała! Normalnie raz jest ujemna a raz dodatnia i to o wartości przekraczającej jedną działkę. Nigdy takie "szajsu" nie widziałem.
^ToM^ napisał:
Chcesz cyfrowca bez wad, to trzeba wydać nie 1700 zł ale 1700 EUR.![]()
ciasteczkowypotwor napisał:@tplewa Alternatywą Rigola, jest Tektronix DPO4000. A tak z ciekawości, jakie niesamowite pomiary wykonujesz, ze wady Rigola przeszkadzają?
ciasteczkowypotwor napisał:@tplewa Wiem, doczytałem już. Powinienem się zwrócić do @michcior .
Ale fakt, poza 1054Z nie ma nic w cenie do 15kzł u Tektronixa, Kesighta i Teledyne.
ciasteczkowypotwor napisał:@tplewa Jeśli się trafia po kosztach wykupienia, czy po protu tanio, a jest potrzeba, to warto, jeśli amatorsko, to Rigola.
Jak się Rigol sprawdził? Był to dobry zakup?
tplewa napisał:
Jednak zawsze piszę że Rigol ma jakieś tam wady, często dlatego że zaraz ktoś się tutaj pojawia i napisze że to nie sprzęt idealnyAle prawda jest taka że jak chce się coś lepszego to niestety celuje się już w trochę abstrakcyjne kwoty...
^ToM^ napisał:tplewa napisał:
Jednak zawsze piszę że Rigol ma jakieś tam wady, często dlatego że zaraz ktoś się tutaj pojawia i napisze że to nie sprzęt idealnyAle prawda jest taka że jak chce się coś lepszego to niestety celuje się już w trochę abstrakcyjne kwoty...
To co od jakiegoś czasu piszesz to zwykłe truizmy, które każdy zna. Wszystkie oscyloskopy mają wady ale też w każdym da się wykazać zalety.
Tu chodzi o to, że mam gdzieś wady Rigola, skoro jest tani i nic innego tej klasy się nie kupi w tej cenie.
Po prostu marudzisz i przelewasz herbatę z jednego garczka do drugiego.
Spanner napisał:Z mojej strony pytałem gdyż jestem ciekaw czy u Was podobnie się zachowuje. Czy na przykład nie jest to kwestia konkretnej wersji oprogramowania, czy może wada akurat mojego egzemplarza. Nie chciałbym by brzmiało to jak próba szukania dziury w całym by pokazać że a jednak to nie jest taki super fajny sprzęt - zupełnie nie. Ale jakby był sposób na poprawę tego to bym spróbował.
tomiok napisał:zdzisiek1979 napisał:Analog to to nie jest...
Kolega nie odniósł się do Analoga ...
Spanner napisał:...Stary DS1052 tak się nie zachowywał.