logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakim materiałem pokryć miedź na PCB do wypalania laserem 150W?

Bullseye 19 Lis 2017 10:26 2868 7
REKLAMA
  • #1 16833692
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Witam, mam dostęp do lasera 150W, który to niestety nie jest w stanie przeciąć jeszcze warstwy miedzi na PCB :(
    Ale wpadłem na pomysł, by pokryć czymś warstwę miedzi, czymś co ulegnie mocy lasera, a następnie normalnie wytrawić płytkę w roztworze, i na koniec sam laminat pociąć laserem.

Pytanie do was, wiecie może czym pomalować miedź ? zwykły spray czarny ? Czy może coś innego ?
  • REKLAMA
  • #2 16833720
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 16833757
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 16835074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16835088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 16835490
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Art.B napisał:
    Skoro masz dostęp do lasera, to co szkodzi spróbować? Jako maskę proponuję czarny mat akrylowy w sprayu.

Właśnie, najpierw wolałem zapytać niż ubrudzić laminat i zobaczyć że jednak nic z tego :) Ale nie ma wyjścia chyba.

Christophorus napisał:
    Mógłbyś spróbować laserem nie wypalać miedź na płytce, tylko naświetlać emulsję światłoczułą na warstwie miedzi i potem tradycyjnie wytrawić płytkę.

Nie chce wypalać miedzi, bo 150W to ciut za mało by ją ruszyć, a naświetlanie odpada - nie ten typ lasera.

Art.B napisał:
    No 150W to pewnie CO2, więc nie da rady. Chyba, że zastosować 405nm z Blueraya.

Dokładnie, CO2: 13.5" (343 mm) (2" lens) :)
    Co do zastosowania lasera z BlueRaya - w sprzęcie za te pieniadze wolałbym nie montować laserka z nagrywarki :)
  • #8 16835539
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    A próbowałeś posmarować miedz czarnym flamastrem i potem próbować wypalać miedz ?
    Mój JAG sporej mocy (spawarka laserowa 400W) ma problemy z miedzią, ale po wybrudzeniu jej na czarno , spawam bez problemu i to z nastawionymi małymi parametrami.
    Miedź dziwnie odbija wiązkę, po odbiciu potrafi niezłą dziurę wypalić w pobliskim INOXie, warto też zadbać o samego siebie, w razie odbicia wiązki, bo u mnie obudowy i osłony lasera mają sporo nadpaleń z odbicia
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje materiału do pokrycia miedzi na PCB, aby umożliwić wypalanie laserem o mocy 150W. Wskazano, że miedź dobrze przewodzi ciepło, co utrudnia jej wypalanie bez przegrzewania podłoża. Proponowane rozwiązania obejmują użycie czarnego lakieru akrylowego w sprayu jako maski, a także czarnego flamastera. Zasugerowano również naświetlanie emulsji światłoczułej zamiast bezpośredniego wypalania miedzi, jednak nie jest to możliwe z użyciem lasera CO2. Użytkownik wyraził obawy dotyczące efektywności lasera oraz bezpieczeństwa pracy z odbiciem wiązki.
REKLAMA