logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OPEL astra h świeci abs po zmianie klocków

kilus4829 25 Lis 2017 17:34 7707 10
REKLAMA
  • #1 16848370
    kilus4829
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam kolejny raz ,mam problem z moją kanalią jaką jest astra h 1.7 cdti z 2005 r .Wymieniłam klocki przód ,wszystko poskładałem i zonk ,pali się abs i pedał hamulca po wciśnięciu wpada powoli w podłogę ,układ sprawdziłem nie zapowietrzony płynu ful jak auto zgaszone pedał trzyma jak trzeba w jednej pozycji i nie spada jak odpalę spada .Nic nie cieknie ,,plis pomocy ..Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16848403
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Odczytaj kody błędów ABS. Prawdopodobnie przy wymianie klocków uszkodziłeś kabel czujnika.
  • #3 16848626
    kilus4829
    Poziom 6  
    na 100% kable są ok bo sprawdziłam ,płyn nigdzie nie kapie ,miałem podobny problem z zafirą a, z 2001r ale przejechałem około 2 km i kontrolka abs zgasła (kręciłem kołami w jedną i drugą na podnośniku ,podobno abs się zgubił czy jakoś tak )
  • REKLAMA
  • #4 16848669
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2993
    Ten pedał to wpada do samego dołu, gdy trzymasz?
    Przy cofaniu tłoczków pod nowe klocki nadmiar płynu został wypuszczony odpowietrznikiem czy wtłoczony przez pompę? Jeśli to drugie to obstawiam uszkodzenie uszczelek pompy.
    Z ABS nic nie wywnioskujemy do momentu odczytania błędu.
    I zdecyduj się czy jesteś „on” czy „ona” bo raz piszesz tak a raz tak.
  • #5 16848688
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Wymieniałeś tylko klocki czy płyn tez ? Lub coś jeszcze robiłeś przy hamulcach ?
  • #6 16848705
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5133
    sanfran napisał:
    Przy cofaniu tłoczków pod nowe klocki nadmiar płynu został wypuszczony odpowietrznikiem czy wtłoczony przez pompę? Jeśli to drugie to obstawiam uszkodzenie uszczelek pompy.

Kto ci takich bzdur naopowiadał?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 16849307
    kilus4829
    Poziom 6  
    Ok pedał po wciśnięciu nie trzyma a delikatnie opada w dół do samej podłogi ,hamulec słabo hamuje ,jestem on,,,wymieniałem tylko klocki płynu nie ruszałem,na zgaszonym silniku pedał po wciśnięciu hamulca zostaje w jednym miejscu nie opada
  • REKLAMA
  • #8 16850387
    milejow

Poziom 43  
    kilus4829 napisał:
    układ sprawdziłem nie zapowietrzony

W jaki sposób?Przed zamontowaniem klocków zeszlifowałeś w nich krawędzie?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 16852486
    kilus4829
    Poziom 6  
    Przed zamontowaniem klocków zeszlifowałeś w nich krawędzie?[/quote]
    Że co ,jakie krawędzie .Układ odpowietrzałem na zasadzie ,miałem troszkę płynu dot4,jak ubyło dolewałem (pomoc właściciela auta )odpowietrzanie było tak LP,PP,LT,PT,na zgaszonym silniku .Co do świecenia kontrolki abs zgasła sama po przejechaniu około 2 km (kręciłem kolami na postoju ,mechanik powiedział że abs się pogubił)teraz hamulce są żyleta ,auto dęba staje
  • #10 16853235
    milejow

Poziom 43  
    kilus4829 napisał:
    Że co ,jakie krawędzie

Jak tarcze maja już ranty to nowe klocki trzeba lekko zeszlifować na krawędziach okładzin żeby przylegały do tarczy całą płaszczyzną i od początku hamowały z pełną skutecznością.
    kilus4829 napisał:
    mechanik powiedział że abs się pogubił)

Bez komentarza.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #11 16853318
    kilus4829
    Poziom 6  
    Tarcze kolega wymienił miesiąc temu także stan idealny bez rantów ,teraz dopiero kupił klocki (kasa wiadomo),co do abs to także nie znam tego określenia że abs się pogubił,ale ok niech będzie sam mam zafirę a i miałem to samo że po wymianie klocków abs świecił przez 2km i lampka zgasła .Temat zamykam ,dzięki za zainteresowanie i za pomoc ,podaję moje rozwiązanie .Po wymianie klocków przód 2 razy odpowietrzyłem hamulce przód i tył i wszystko wróciło do normy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Oplem Astra H 1.7 CDTI z 2005 roku, gdzie po wymianie klocków hamulcowych świeci kontrolka ABS, a pedał hamulca opada do podłogi. Po sprawdzeniu układu hamulcowego, użytkownik stwierdził, że nie ma wycieków płynu, a pedał hamulca działa poprawnie przy wyłączonym silniku. Użytkownicy forum sugerowali odczytanie kodów błędów ABS oraz sprawdzenie stanu kabli czujników. Po przejechaniu około 2 km kontrolka ABS zgasła, co sugeruje, że system ABS mógł się "zgubić". Użytkownik potwierdził, że po dwukrotnym odpowietrzeniu hamulców problem ustąpił, a hamulce zaczęły działać prawidłowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA