logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr przeciwzakłóceniowy (stabilizator) do kamery cofania (mały prąd)

wryta 28 Lis 2017 11:31 13071 2
REKLAMA
  • #1 16854303
    wryta
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

Proszę o pomoc w instalacji filtra przeciwzakłóceniowego do kamery cofania w samochodzie.
    Mam taki problem, że nie ma miejsca na poprowadzenie osobnego przewodu zasilającego do kamery (ledwo zmieściłem sygnałowy) dlatego podpiąłem się pod oświetlenie tablicy. Wystąpił oczywiście problem z zakłóceniami spowodowanymi przez alternator.
    Kupiłem sobie filtr przeciwzakłóceniowy, który nie działa prawdopodobnie przez to, że działa w zakresie 3-8A, a oświetlenie rejestracji + kamerka to max 15 W
    Dodatkowo komputer odłącza napięcie od oświetlenia tablicy po wpięciu go w układ.

Filtr przeciwzakłóceniowy (stabilizator) do kamery cofania (mały prąd)

I teraz moje pytanie, czy moja diagnoza jest słuszna i czy istnieją filtry działające na mniejszy prąd?
    Nie chciałbym prowadzić osobnego przewodu z przekaźnika bo wiązałoby się to z koniecznością wiercenia w klapie, a chciałbym tego uniknąć. Mogę się wpiąć w obwód zasilania tablicy.
    Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 16858354
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Możliwe, że obwód podświetlania tablicy jest sterowany impulsowo (PWM) lub/i ma także zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe. Jeżeli dałeś dodatkowe obciążenie 15W, to nie ma się co dzisić, że obwód, który standardowo ma 3-5W się zabezpieczył.
  • #3 16858370
    wryta
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Kamera działa bez tego filtra na biegu jałowym elegancko i światła tablicy też świecą, chyba że ten filtr generuje dodatkowe obciążenie?
REKLAMA