logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP350v5c - Wyjście HDMI jaka maksymalna rozdzielczość obrazu ?

Niuniek_84 01 Gru 2017 19:53 1557 13
REKLAMA
  • #1 16861548
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Witajcie,

Chciałbym zapytać czy Wiecie jaka może być maksymalna rozdzielczość wyjścia HDMI w laptopie Samsung NP350V5C S09PL ?

Układ graficzny to:
    Intel HD Graphics 4000 (to chyba wbudowana grafika)
    AMD Radeon HD 7600M (domniemam, że jest to dodatkowa grafika do gier).

Mam ekran o rozdzielczości UHD tj 3840x2160.
    Kupiłem przewód HDMI do 4K (za 140zł - bo myślałem, że to wina starych przewodów)

Niestety maksymalną rozdzielczość jaką mogę uzyskać to 1920x1080px 23Hz.
    Gdy próbuję dodać z palca to przyjmuje do 2500px ale nie wyświetla tylko jest 1920px.

Po weekendzie będę montował stacjonarkę, ale przez weekend muszę zrobić projekt w CAD i praca na niskiej rozdzielczości wykończy mnie.

Proszę o poradę czy można coś zrobić, by wyjście HDMI dało 4k.
    Może VGA ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16861615
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    W jaki sposób działa przełączanie kart graficznych w tym laptopie? Może jak byś wymusił pracę na radeonie była by dostępna wyższa rozdzielczość.
  • Pomocny post
    #3 16861631
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    No napewno jest tam Enduro (czyli taki optimus dla AMD) - sam zewnętrzny monitor podpięty i nadal fullHD tylko dostępne? Ustawienia w panelu sterownika AMD są jakieś co by wskazywały że obraz idzie prosto przed dedykowaną grafikę?
  • #4 16861711
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Dziękuję za zainteresowanie.

Przyznam, że już nie wiem o czym Koledzy mówią - ostatnią skrzynkę co montowałem to Duron 800MHz.
    Więc jestem biernym użytkownikiem komputera.

sylweksylwina napisał:
    W jaki sposób działa przełączanie kart graficznych w tym laptopie? Może jak byś wymusił pracę na radeonie była by dostępna wyższa rozdzielczość.

Podobno automatycznie - tyle wyczytałem z innych wątków na Elektroda.pl i jakiś komputerowych. Można wymusić do gry przez zakładkę 3D wskazując plik *exe gry - ale troszkę naciągana teoria. U mnie w zakładce 3D mogę zmienić tylko detale jakości.

enhanced napisał:
    No napewno jest tam Enduro (czyli taki optimus dla AMD) - sam zewnętrzny monitor podpięty i nadal fullHD tylko dostępne? Ustawienia w panelu sterownika AMD są jakieś co by wskazywały że obraz idzie prosto przed dedykowaną grafikę?

Musiałem wymusić z palca FHD.
    Pobrałem najnowsze sterowniki z strony Samsung'a (4GB) i zainstalowałem.
    To samo, a wchodząc w zakładkę "rozdzielczości" cała strona była pusta - odinstalowałem.

Szukałem z 3-4h i nie znalazłem nigdzie opcji przełączania kart.
    W Bios również nie mam tej możliwości, choć niektórzy pisali, że można.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16861719
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    Jest automatycznie przełączanie - ale raczej wszystko musi przejść przez integre a ta raczej nie pozwala nic poza fhd puścić. Tak mi się wydaje. Napewno inna sprawa bylaby gdyby tylko była aktywna dedykowana grafika a tak jest bida.

A no i wersja HDMI musi być odpowiednia a nie tylko fizyczne gniazdo.
  • #6 16861778
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Zrobiłem stary trik ... print screen i widać że jest ekran laptopa + UHD monitor.
    Tyle, że monitor jest czarny i nic nie wyświetla.
    W monitorze włączyłem funkcje zaawansowane i wyświetlanie obrazu 4K.

Ustawienia mam 3840x2160 25Hz z przeplotem (bez nie chciał przyjąć bo niby przekroczono przepustowość karty graficznej).

Po VGA działa tylko na etapie "BIOS + logowanie" - pod win8 już VGA nie działa.
  • Pomocny post
    #7 16862247
    zaczo
    Poziom 11  
    Nie do końca zrozumiałem ostatni post. Rozumiem, że problem nierozwiązany? Ostatnio interesowałem się tematem działania grafiki w laptopach samsunga i w moim np300e5c również są dwie grafy. Zintegrowana Intela odpowiada za ekran i nie da się tego zmienić. W opcjach powinieneś mieć chociaż 1080p 60 Hz, ja przy słabszych podzespołach tak mam. Spróbuj jeszcze zainstalować najnowsze sterowniki do tej integry. Możesz spróbować poprzez automatyczne wyszukianie aktualizacji - ze strony intela ściagasz program, potem go uruchamiasz, a on przenosi cię do strony intela i strona szuka. Niestety do mojej nie znalazł, ale na stronie intela sam znalazłem sterowniki do tej grafiki. Zainstalowałem i Gpu-z pokazał mi, że jest to nowsza wersja, więc pasuje i wszystko ok. Jest program powerstrip. Nim wymuszasz żądaną rozdzielczość. Jest jednak ostrzeżenie, że możesz uszkodzić sprzęt. Niektórym po prostu wyłącza się ekran, komputer działa i trzeba po prostu zmniejszyć ustawienia.

Dodano po 28 [minuty]:

Aha, tv powinno mieć więcej wejść niż jedno, możesz spróbować na innych, ja w tv mam np. wejście HDMI DVI. Do tego znalazłem coś takiego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3147397.html#16545944
    Można również wejść do zaawansowanej, ukrytej części biosu poprzez specjalną kombinację klawiszy. Niektóre laptopy mają taką możliwość. Innym sposobem jest wgranie moda biosu, ale to już ryzykowne rozwiązanie.
  • #8 16862352
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    zaczo napisał:
    Nie do końca zrozumiałem ostatni post. Rozumiem, że problem nierozwiązany?

Dokładnie. Problem nadal jest.
    zaczo napisał:

W opcjach powinieneś mieć chociaż 1080p 60 Hz, ja przy słabszych podzespołach tak mam.

Tak, mam tą rozdzielczość i obecnie pracuję na 1920x1080 60Hz
    zaczo napisał:

Spróbuj jeszcze zainstalować najnowsze sterowniki do tej integry. Możesz spróbować poprzez automatyczne wyszukianie aktualizacji - ze strony intela ściagasz program, potem go uruchamiasz, a on przenosi cię do strony intela i strona szuka.

Już pobrałem cały pakiet by zaktualizować wszystko (chip, grafikę itp)
    zaczo napisał:

Niektórym po prostu wyłącza się ekran, komputer działa i trzeba po prostu zmniejszyć ustawienia.

Mam teraz tak. Udało się wymusić 3840x2160px, ale monitor gaśnie.
    Widzę tylko, że robiąc screen shot pulpit zmienił swoją rozdzielczość do 3840px.
    zaczo napisał:

Aha, tv powinno mieć więcej wejść niż jedno, możesz spróbować na innych, ja w tv mam np. wejście HDMI DVI.

Mam tylko HDMI i VGA

zaczo napisał:

Próbowałem, ale pokazała mi się maksymalna rozdzielczość tylko 1920x1080
    zaczo napisał:

Można również wejść do zaawansowanej, ukrytej części biosu poprzez specjalną kombinację klawiszy. Niektóre laptopy mają taką możliwość. Innym sposobem jest wgranie moda biosu, ale to już ryzykowne rozwiązanie.

Bios aktualizowałem do najnowszego około 4-5 miesięcy temu.
    Spróbuję poszukać tej kombinacji, bo obecny bios pozwala na założenie hasła i zmianę 2-3 elementów tylko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16862366
    zaczo
    Poziom 11  
    Fn+num FN+F9 FN+Caps raz albo dwa
    FN+F11 FN+f12 2 x Caps prawa lub lewa strzałka
    Wł.numlock wł. scrollock caps.wył
    crtl+f10 ctrl+f11
    F2
    F8
    F9
    F12
    Del
    w prawo w lewo w lewo w lewo

To wszystkie jakie znalazłem, bo u siebie chciałem wejść. U mnie pozostaje tylko wgrać mod biosa. Od góry najbardziej prawdopodobny. Wpisujesz w biosie albo przy uruchamianiu systemu na samym początku. Różnie piszą kiedy. Myślę, że nie będzie tam tej opcji, po prostu to jest fabryczne, pewnie karta jest wlutowana w płytę.
  • #10 16862377
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    Dziękuję za skróty klawiszowe - spróbuję ich.

Ogólnie komputer to jakaś padaka. Kupiłem go jako nowość na rynku i pomimo procka i5 chodzi przeciętnie.

Wracam do normalnego komputera stacjonarnego tam przynajmniej miałem wpływ na elementy wewnątrz.
  • REKLAMA
  • #11 16862413
    zaczo
    Poziom 11  
    Czemu? Mam gorszy a śmiga jak na swoją cenę, lata i podzespoły.
  • #12 16862529
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Niuniek_84 napisał:

Proszę o poradę czy można coś zrobić, by wyjście HDMI dało 4k.
    Może VGA ?

VGA na pewno nie, HDMI w tej wersji też nie.

Ratuje Cię 2560x1440? To prawie na pewno ustawić się da, zazwyczaj z odświeżaniem 50-55 Hz. Możesz też próbować ustawiać "dziwne" rozdzielczości, pośrednie między powyższą a pełnym UHD (z odświeżaniem zmniejszonym do 30Hz).

Zakładka w sterownikach jak na obrazku poniżej - rozdzielczość wiadomo, Timing Standard ustaw jako -RB (Reduced Blank).

• Pomocny post
    #13 16862540
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    enhanced napisał:
    ale raczej wszystko musi przejść przez integre

Dokładnie. Tak jak w Optimusie, nawet grafika z karty dedykowanej jest w rzeczywistości przechwytywana i "rysowana" przez Intel.
    ps. Przypadkiem oglądałem tego "szajbusa" i tego dot. problem w filmie:
    https://www.youtube.com/watch?v=X8TdrFjtID8
    Co do rozdzielczości tu drobne zestawienie:
    https://software.intel.com/en-us/articles/hd-graphics-quick-reference-guide
    Poza tym nie sądzisz, że producent laptopa pochwaliłby się obsługą 4K jakby była? :D
    A tak siedzi cicho jak myszka... ;)
    Bingo:
    https://www.youtube.com/watch?v=lvTiRcFdV_E
    Tak, można mieć 4K u Ciebie z IntelHD, ale potrzeba takie "pudełko" co ma 2x DisplayPort, wtedy wychodzisz z dwóch portów na raz w celu podbicia przepustowości. ;(
    Z tego, co Pan mówi (na video), od CPU 4gen już jest 4K z HDMI, a masz 3gen.
    Niuniek_84 napisał:
    Ogólnie komputer to jakaś padaka. Kupiłem go jako nowość na rynku i pomimo procka i5 chodzi przeciętnie.

Już jest 7gen! ;)
  • #14 16862861
    Niuniek_84
    Poziom 23  
    safbot1st napisał:
    enhanced napisał:
    ale raczej wszystko musi przejść przez integre

Dokładnie. Tak jak w Optimusie, nawet grafika z karty dedykowanej jest w rzeczywistości przechwytywana i "rysowana" przez Intel.

Czyli coś jak dopałka Voodoo za moich czasów gdzie sygnał VGA przechodził przez akcelerator 3D by mieć lepsze gry.

safbot1st napisał:

Poza tym nie sądzisz, że producent laptopa pochwaliłby się obsługą 4K jakby była? :D
    A tak siedzi cicho jak myszka... ;)

No fakt ... bo wtedy 4K to było jakieś szaleństwo by mieć monitor.

safbot1st napisał:

Z tego, co Pan mówi (na video), od CPU 4gen już jest 4K z HDMI, a masz 3gen.
    Niuniek_84 napisał:
    Ogólnie komputer to jakaś padaka. Kupiłem go jako nowość

O ... i wszystko jasne.
    Walczyłem z niemożliwym.

safbot1st napisał:

Już jest 7gen! ;)

Hehe ... z chęcią :)

ok, dzięki Koledzy.
    Odpuszczam temat, bo i tak od wczoraj rysuję w FHD ... nie jest źle, ale mogło by być lepiej.

Dziękuję i życzę spokojnego weekendu :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o maksymalną rozdzielczość wyjścia HDMI w laptopie Samsung NP350V5C S09PL, który posiada zintegrowaną grafikę Intel HD Graphics 4000 oraz dedykowaną AMD Radeon HD 7600M. Mimo użycia kabla HDMI 4K, uzyskuje jedynie rozdzielczość 1920x1080px przy 23Hz. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z automatycznego przełączania kart graficznych, które ogranicza rozdzielczość do Full HD. Wskazują na możliwość wymuszenia pracy na dedykowanej karcie graficznej oraz aktualizację sterowników. Użytkownik zauważa, że mimo prób uzyskania 3840x2160px, monitor pozostaje czarny. Wskazówki dotyczące ustawień BIOS oraz sterowników nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, a VGA działa tylko na etapie BIOS. Ostatecznie użytkownik decyduje się na pracę w rozdzielczości FHD, rezygnując z dalszych prób.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA