logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować pilota CAME SPACE sp2 do odbiornika eLR1B2M?

cezary20 12 Gru 2017 18:12 1290 12
  • #1 16886057
    cezary20
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem ze znalezieniem instrukcji do odbiornika eLR1B2M widocznego na zdjeciu
    Znalazłem do podobnych (eLR1H2M i eLR1Q2m) lecz w żaden sposób nie mogę zaprogramować pilota według instrukcji od nich. Czy istnieje możliwość zablokowania programowania kolejnych pilotów w tym odbiorniku? Może posiadam zły pilot? mój oryginalny pilot to 2k433 433,92MHz Keeloq Wiśniowski szara obudowa z białą diodą świecącą na czerwono.
    A pilot który chcę zaprogramować to CAME SPACE sp2 który z tego co się doczytałem powinien się nadawać.
  • #2 16894619
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 220
    Zadzwoń do Eldrimu i zapytaj.
    Może to radio nie rejestruje stałokodowo innych pilotów.
    pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #3 16908485
    pppooo
    Poziom 17  
    Ocena: 156
    Witam te radyjko tylko przyjmuje piloty eldrimowskie 2k433 jedyne rozwiązanie to zmiana radyjka na proximy lub.
  • #4 16909680
    cezary20
    Poziom 11  
    Wymienić nie mogę ponieważ jest to brama osiedlowa. W najprostszy sposób dokupilem pilot z zakodowaniem u montera bramy za złodziejską kwotę 120zł. Lecz dalej by się przydało rozwiązanie bo potrzebne są 3 a za trzeciego tyle nie dam
  • #5 16910012
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    cezary20 napisał:
    Lecz dalej by się przydało rozwiązanie bo potrzebne są 3 a za trzeciego tyle nie dam

Jest rozwiązanie: przekazywać pilota osobie trzeciej, lub przekładać pomiędzy samochodami.
  • #6 16910034
    cezary20
    Poziom 11  
    Jak już tak to myślałem nad modułem gsm podłączonym nie do bramy a do pilota i problem wielu pilotów rozwiązuje się telefonem
  • #8 16910391
    cezary20
    Poziom 11  
    A z czym z kwotą czy ze złodziejstwem?
  • #9 16910420
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    cezary20 napisał:
    A z czym z kwotą czy ze złodziejstwem?

Oczywiście, że ze złodziejstwem.
    Koszt pilota to około 60 zł. Usługa za 60 zł to nie jest wygórowana kwota.
    Rozumiem że kolega pracuje za 15 zł/h, ale na działalności od tych 60 trzeba jeszcze odliczyć VAT i dochodowy, a z reszty odłożyć na ZUS i inne "dobrodziejstwa" związane z prowadzeniem firmy.
    Proponuję założyć swoją firmę i robić takie usługi za 5zł - obiecuję zasypać zleceniami.
  • Pomocny post
    #10 16911138
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    Cytat:
    Jak już tak to myślałem nad modułem gsm podłączonym nie do bramy a do pilota i problem wielu pilotów rozwiązuje się telefonem

To samo możesz osiągnąć bardziej tradycyjną (i tańszą) metodą - nabyć kompletny system odbiornik + piloty ile chcesz (np polski Elmes - 60 zł odbiornik +30 zł każdy pilot - rozwiązanie niezawodne i długodystansowe , lub którąś z chińskich radiolinii z A....o - poniżej 50 zł za odbiornik z 2 pilotami + 30 zł za kolejne - ale niezawodność i zasieg = ?), wyjście odbiornika połączyć kablami z przyciskiem oryginalnego pilota. Użycie twojego pilota aktywuje odbiornik, który z kolei aktywuje oryginalnego pilota uruchamiającego bramę.
    Takie coś - jak i twój pomysł z bramką GSM - ma wadę - zestaw odbiorczo - nadawczy musi po pierwsze być umieszczony w miejscu z możliwością podłączenia zasilania (pilot jest b. energooszczędny ale odbiornik ani bramka GSM właściwie nie nadają się do zasilania bateryjnego z racji poboru prądu), po drugie zestaw musi być w zasięgu odbiornika bramy. Do pomyślenia umieszczenie go np. w garażu lub piwnicy znajomego mieszkającego blisko bramy....

Były i pewnie będą dyskusje n/t legalności tego rozwiązania, ale wg mnie nie ma o czym mówić. Gdyby pilot był własnością administracji i był wypożyczany - wtedy jasne - masz związane ręce i nie możesz nic przy nim majdrować. Ale jeśli kupiłeś go (za niewąską zresztą kwotę) na własność to jak go uruchamiasz to twoja wyłączna i prywatna sprawa - równie dobrze możesz umocować go do słupka ogrodzeniowego naprzeciwko okna i rzucać przez okno piłeczką - i nikomu nic do tego.
  • #11 16911173
    cezary20
    Poziom 11  
    Jeżeli o dostęp do prądu i zasięg to odemnie z mieszkania otwieram bramę więc tu nie ma problemu a jeżeli chodzi o legalność to moim zdaniem to jest rzecz którą nabyłem razem z mieszkaniem i o ile temat sterownika przy bramie jest nie do ruszenia pod groźba utraty gwarancji to na pilot mi ta gwarancja nie potrzebna.
  • #12 16911185
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    A jak z otwieraniem z , że tak powiem, drugiej strony bramy? Będziesz miał z wjazdu od ulicy zasięg do mieszkania? piloty zwykłe to góra 100 m, a radiolinia długodystansowa zaczyna kosztować na tyle dużo, że zaczyna być sensowny zakup u administracji czy tam montażysty pilotów po te 120 zł....
  • #13 16911426
    cezary20
    Poziom 11  
    Bramę mam 20 metrów od mieszkania na 1 piętrze ale problem rozwiązany. Z Ali expressed idzie sterownik gsm za 20zl zobaczymy jak przyjdzie. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z programowaniem pilota CAME SPACE sp2 do odbiornika eLR1B2M. Wskazano, że odbiornik może nie rejestrować pilotów innego typu, a jedynie te od Eldrima, co ogranicza możliwości programowania. Użytkownik rozważał zakup dodatkowego pilota, ale cena 120 zł za jeden pilot wydaje się zbyt wysoka. Proponowane rozwiązania obejmują użycie modułu GSM do zdalnego otwierania bramy oraz zakup tańszego systemu odbiornika i pilotów. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup sterownika GSM z AliExpress za 20 zł, co ma rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA