logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć kabel 10 żyłowy z kablem Ethernet UTP 5e? Kolory nie pasują

Kirgeron 13 Gru 2017 23:12 7665 12
  • #1 16888944
    Kirgeron
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam taki oto kabel wychodzący z ziemi (załącznik), który jest poprowadzony prawdopodobnie od szafy ze switchem.

Chcę połączyć to ze zwykłym kablem UTP 5e szybkozłączkami UY2 w puszce hermetycznej. Jak to zrobić? Kolory nie pasują, tu 10 żył, a UTP 8 żył.
  • #2 16888962
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 740
    Bo to nie jest kabel sieciowy.
  • #3 16888975
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16889341
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 824
    To kabel telefoniczny. Do sterowania tym bardziej się nadaje. Ale nie do ethernetu.
  • #5 16889465
    m.jastrzebski
    Ocena: 862
    Kirgeron napisał:
    Mam taki oto kabel wychodzący z ziemi (załącznik), który jest poprowadzony prawdopodobnie od szafy ze switchem.

Chcę połączyć to ze zwykłym kablem UTP 5e szybkozłączkami UY2 w puszce hermetycznej. Jak to zrobić? Kolory nie pasują, tu 10 żył, a UTP 8 żył.

Mozesz se połączyc dowolne kolory. Tylko że to nie zadziała w komunikacji sieciowej jeśli o to CI chodzi. UTP - unshielded twisted pair. 4 skręcone pary przewodów. I tak się składa że owo skręcenie jest niejako kluczowe dla poprawnej transmisji sieciowej. Bez tego - ni hu hu.
  • #6 16889498
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 606
    Kirgeron napisał:
    który jest poprowadzony prawdopodobnie od szafy ze switchem.

Tzn.? Czyjej szafy / orange,netia itp.?
    Jest to wg. zdjęcia kabel YTKSYpwn 5X2X0,5 stosowany np. w sieciach telekomunikacji .
    Co jest wpięte na początku tego kabla ?
  • #7 16889531
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2645
    Istotą przewodu Ethernet (tzw. skrętki) jest właśnie skręcenie (czterech) par przewodów, w których jeden "robi za" ekran. Takie 4 pary są następnie skręcane w kolejną spiralę (helisę).
  • #8 16889535
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17774759
    jpx
    Poziom 2  
    Mialem tak samo w domu.Kabel w ścianie zwykły,10 żył ,bez skręconych par . Położony miedzy parterem a piętrem.Nie było wyjścia i trzeba było spróbować.Założyłem wtyczki , kolory dopasowałem przypadkowo ale 1:1.Dwie żyły luźne zostały. Internet działa normalnie. Download i upload podobnie około 20Mb/s. Dużo lepiej niż WiFi. Więcej i tak bym nie wycisnął z Cyfrowego Polsatu.
  • #10 18475915
    yauokim
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam na takim 10 zylowym kablu zarobione wtyczki rj45 i podłączony AP - długość kabla około 10m, prędkość transmisji wynegocjowana to 100mb/s - pisze te odpowiedz wkasnie korzystając z tego łącza, które teoretycznie nie powinno działać ;)
  • #11 18475935
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2645
    To wszystko jest prawda, ale... zrób na tym wiele długich odcinków, połóż je obok siebie we wspólnym kanale, wtedy porozmawiamy.
  • #12 18476084
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18476265
    IC_Current
    Ocena: 2491
    Nie napisałeś jaka długość przewodu. Co do zasady ten przewód to też skrętka UTP, ale innej klasy (kategorii 3) i pięcioparowy. Samo UTP, jak niektórzy błędnie piszą jeszcze nie oznacza przewodu sieciowego (coś jak nazewnictowo - adidasy to nie zawsze buty sportowe).
    Przewód najlepiej przedłużyć takim samym przewodem i połączyć na listwie LSA. Trzeba zdjąć powłokę nieco dłużej, tak aby znaleźć pary (znowu wbrew niektórym - ten przewód JEST PAROWANY!). Nie przedłużaj typowym UTP kat5, bo to są inne impedancje falowe (120 i 100ohm) i dojdzie do niepotrzebnych odbić w punkcie łączenia. Tak przedłużony przewód najlepiej wykorzystać do VDSL. W tym celu kupujesz dwa konwertery VDSL. Jeden podłączasz w szafie i łączysz ze switchem a drugi po drugiej stronie linku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak połączyć kabel 10-żyłowy z kablem Ethernet UTP 5e, jednak napotyka problem z różnicą w liczbie żył. Odpowiedzi wskazują, że kabel 10-żyłowy nie jest przeznaczony do transmisji Ethernet, a raczej może być kablem telefonicznym lub do sterowania. Wiele odpowiedzi podkreśla, że skręcenie par przewodów w kablu UTP jest kluczowe dla prawidłowej transmisji danych. Niektórzy użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że mimo braku skręcenia, udało im się uzyskać działające połączenie, ale z ograniczoną prędkością i stabilnością. Zaleca się użycie odpowiednich kabli i złączy, aby uniknąć problemów z jakością sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA