logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zewnętrzna antena do pilota DTM Eco Victory 433 MHz

kris86k 15 Gru 2017 08:52 3075 16
  • #1 16891464
    kris86k
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam.
    Mam pilota jak w temacie, chciałem go sobie na stałe wmontować w aucie. Potrzebuję wyprowadzić na zewnątrz (do lusterka) antenę ponieważ zauważyłem, że po wystawieniu pilota na zewnątrz bardzo wydłuża się zasięg. Z budową "anteny" sobie poradzę ale proszę o info co przeciąć / odlutować i gdzie wpiąć się z ekranem i gorącą żyłą.

Krzysiek.

• #2 16891558
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 780
    Pokaż na wszelki wypadek drugą stronę płytki.
  • #3 16891571
    kris86k
    Poziom 11  
    Proszę:

• #4 16891631
    bestboy21
    Poziom 40  

Miejsce czerwone przecinasz, w niebieski punkt lutujesz antenę "kabelek".
    Gdybyś chciał montować antenę na przewodzie (tzw. zewnętrzną z przewodem koncentrycznym), gorący punkt przewodu lutujesz w punkt niebieski, ekran lutujesz za przecięciem.
  • #5 16891698
    kris86k
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Gdybym chciał to zrobić nieco bardziej elegancko rozumiem, że mogę "przestawić" biały element SMD tak aby jedna strona wisiała w powietrzu i wlutować się w jego wolną stronę gorącym przewodem i wtedy ekran mogę wlutować w niebieski punkt? Chodzi mi o to aby nie przecinać fabrycznej anteny.
  • #6 16891707
    bestboy21
    Poziom 40  
    Może być i tak.
  • #7 16891907
    kris86k
    Poziom 11  
    Jeszcze tylko dopytam. Rozumiem, że mogę zrobić antenkę w ten sposób, że po prostu zdjąć ekran (16,6cm) z kabla? Czy ekran ma się stykać z gorącą żyłą od strony anteny?
  • #8 16891947
    bestboy21
    Poziom 40  
    Od strony anteny nie ma się stykać, ma być tylko wlutowany za przecięciem.
  • #9 16892970
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 219
    Antena pilota Victory jest starannie zestrojonym obwodem rezonanowym z filtrem tłumiacym częstotliwości harmoniczne.
    Propozycja kolegów jest barbarzyństwem, generator może w ogóle się nie wzbudzić.
    Tyle teoria, ale czekam na wyniki....
    Na jakim koledze kris86k zasięgu zależy?
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #10 16893035
    bestboy21
    Poziom 40  
    PROXIMA sj napisał:
    Antena pilota Victory jest starannie zestrojonym obwodem rezonanowym z filtrem tłumiacym częstotliwości harmoniczne.
    Propozycja kolegów jest barbarzyństwem, generator może w ogóle się nie wzbudzić.

Zdaje sobie z tego sprawę, aczkolwiek nie bardzo można to sensownie przerobić.
    Przy takiej znikomej mocy już nie zawracajmy sobie głowy filtrem harmonicznych bo i tak to działa na paręnaście metrów.

Jeśli faktycznie się nie zbudzi, myślę że wystarczy rozwiązanie z tzw. anteną pasywną, no ale jak już napisałeś, poczekamy na wyniki.
  • #11 16893635
    kris86k
    Poziom 11  
    PROXIMA sj napisał:

Chodzi mi jedynie o to aby zasięg był taki jak teraz. Moje auto ma podgrzewaną szybę z przodu i myślę, że to mocno tłumi falę. Po wystawieniu pilota za okno zasięg rośnie dwukrotnie. Jeśli tak pozostanie będę zadowolony. Realne?

Nie chcę umieszczać płytki pilota w lusterku ze względu na wilgoć i skrajne temperatury choć to byłoby najprostsze rozwiązanie.
  • Pomocny post
    #12 16893644
    bestboy21
    Poziom 40  
    Przednia ogrzewana szyba faktycznie jest niezłym kawałkiem klatki faradaya.
    Zrób według wcześniejszego planu, od razu oskrob sobie z kilka mm soldermaski żebyś mógł łatwiej zlutować ścieżkę gdyby działać nie chciał.
    Jest jeszcze plan awaryjny, więc spokojnie.
    Może na razie nie podnoś do pionu tego białego kondensatorka SMD żebyś go czasami nie rozwalił.
    Sprawdź po prostu czy zadziała i zdaj relacje.
  • #13 16893650
    kris86k
    Poziom 11  
    W lutowaniu smd mam spore doświadczenie :-) Jak będę miał chwilę to się tym zajmę. Muszę najpierw kupić kawałek kabla antenowego. Czy grubość gorącej żyły ma znaczenie? Chodzi mi o część, która ma służyć jako antena.
  • #14 16893664
    bestboy21
    Poziom 40  
    Nie ma dużego znaczenia, byle to nie był włosek 0,5mm który sam będzie się giął.
  • #15 16894514
    PROXIMA sj

Specjalista - Sterowniki Radiowe
    Ocena: 219
    kris86k napisał:
    Nie chcę umieszczać płytki pilota w lusterku ze względu na wilgoć i skrajne temperatury choć to byłoby najprostsze rozwiązanie.

Peugeoty są po tym względem wyjątkowo wredne, w ich kokpicie nie działa nawet GPS. Czyżbyś miał Peugeota?
    Może pilota zamocuj w okolicy grilla, lampy przedniej - wymagany jest przewód zwierający przycisk pilota, no i przycisk w kokpicie.
    Kolega Kotbury robił chyba coś w tym stylu.
    Możesz też użyć pilota sterowanego światłami długimi - pilota HB na systemem DTM, lub jego kopi pilota Blink DTM.
    Same zalety - oprócz ceny oczywiście...
    pozdrawiam
    PROXIMILIAN
    Konto firmowe:
    PROXIMAsj
    Polna 23A, Toruń, 87-100 | Strona WWW: www.proxima.pl
  • #16 16895033
    bestboy21
    Poziom 40  
    Oj tam, jak nie zadziała to po prostu zrobi się pasywne przekazywanie sygnału.
    Na antenę fabryczną naklei drugą antenę, do tego koncentryk, ekran na masę, koncentryk poprowadzi do lusterka a w lusterku normalna antenka 1/4 fali.
    To tylko pilot a nie nadajnik 100W, nie dajmy się zwariować.
  • #17 16895767
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3597
    Fakt - robiłem (jak napisał Proxy...) - w Audi A6 - wykorzystałem oryginalne przyciski z systemu HomeLink w daszku słonecznym (to Audi miało starą wersję HomeLinka, która nie gadała właściwie z niczym - tylko stałokodowce zresztą - i o dziwo 433 Eldrimu/ Wiśniowskiego...), pilot Faac Fix nalepiony na oryginalnym nadajniku HL przy prawym reflektorze a jako połączenia przycisku z pilotem użyłem oryginalnego połączenia daszka z nadajnikiem (nie chcąc robić kablowej rewolucji w tym nieco skomputeryzowanym aucie) - które to połączenie o dziwo nie korzystało z magistrali CAN (aczkolwiek na pewno była tam jakaś cyfrowa transmisja danych) tylko było bezpośrednie.

PS - niemal wszystkie droższe BMW, połowa lepiej wyposażonych Focusów i wszystkie Galaxy też mają grzaną przednią szybę - z GPS lub pilotami do bram w aucie wtedy -podobnie- jest potężny problem.

Podsumowanie tematu

✨ Krzysiek poszukuje informacji na temat montażu zewnętrznej anteny do pilota DTM Eco Victory 433 MHz w swoim aucie, aby zwiększyć zasięg sygnału. Użytkownicy forum sugerują, aby przeciąć określony punkt na płytce i wlutować kabel antenowy w odpowiednie miejsca. Wskazówki dotyczą również możliwości przestawienia elementu SMD, aby uniknąć przecinania fabrycznej anteny. Dyskutanci zwracają uwagę na wpływ podgrzewanej szyby na zasięg sygnału oraz proponują różne metody montażu, w tym użycie pasywnej anteny. Użytkownik planuje użyć kabla antenowego i pyta o grubość gorącej żyły, co spotyka się z pozytywną reakcją, że nie ma to dużego znaczenia. Wspomniane są również problemy z sygnałem w niektórych modelach samochodów, takich jak Peugeot.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA