logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Genius Echo XT4 RC – gdzie wlutować antenę 433 MHz, by wzmocnić sygnał pilota?

karloskra1 27 Lip 2025 08:41 210 3
REKLAMA
  • #1 21618014
    karloskra1
    Poziom 2  
    Witam, mam takie zagadnienie, chciałbym podłączyć pilota Genius Echo XT4 RC pod Tuya, by zdalnie otwierać bramę. Chcę umieścić pilota w domku, pod przycisk podłączyć przełącznik sterowany poprzez internet typu Tuya. Jednak potrzebuję wzmocnić sygnał, bo do bramy mam kawałek i będąc na zewnątrz pilota mi zadziała, z domku już nie. A nie chcę, by elektronika pilota była narażona na zewnętrzne warunki atmosferyczne. Zamontuję antenę 433 MHz z kablem, ale nie wiem, w które miejsce wlutować ją. Zrobiłem zdjęcie płytki, czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć? AI podpowiedziało TP1 i TP5 ;)
    Płytka PCB z pilotem 433 MHz Genius Echo XT4 RC z widocznymi przyciskami i punktami testowymi
    AI: Czy możesz wrzucić tutaj zdjęcie płytki pilota (najlepiej z obu stron), żeby łatwiej było wskazać miejsce do wlutowania anteny?
    Płytka PCB z pilotem 433 MHz Genius Echo XT4 RC z widocznymi przyciskami i punktami testowymi
    AI: Czy na płytce widzisz jakieś oznaczenia typu "ANT", charakterystyczne ścieżki lub punkty lutownicze, które mogą sugerować miejsce podłączenia anteny?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21618052
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Pewnie malo to da, sprobuj podłaczyć żyłę środkową koncentryka od antenki do zewnętrznego pola lutowniczego kondensatorka C8 lub C14.
  • REKLAMA
  • #3 21619829
    karloskra1
    Poziom 2  
    >>21618052 Dzięki za odpowiedź – uważasz, że mało to da? Nie ma sensu się bawić? Nie znam się, "ale cóż szkodzi" spróbować... Dzięki jeszcze raz – zamawiam pilota i antenę :)
  • #4 21620005
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Obwód antenowy pilota jest policzony do jego wymiarów i częstotliwości. Podpinanie czegoś zewnetrznego kompletnie rozstroi jego uklad antenowy i może rzecz sporo polepszyć albo i pogorszyć. Próbuj.
    Coś jak w dawnych latach używanie karnisza podpiętego do TV przewodem symetrycznym jako anteny - niby idealnie odbiera ale wystarczy 3 osoby, które usiadly przy stole do obiadu i zonk....
REKLAMA