logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice MC424 – cykanie przekaźnika OMRON, migające diody, brama sama się otwiera

bartroze 07 Mar 2026 13:30 261 5
REKLAMA
  • #1 21856474
    bartroze
    Poziom 10  
    Centralka Nice MC424, stara płyta MCA2. Po podaniu prądu słychać tylko cykanie przekaźnika OMRON i migają szybko wszystkie diody. Jak podam prąd z wciśniętym P1 i P2, to nic nie cyka i centrala uruchamia się prawidłowo, to znaczy świecą diody L1, L2, L3 i miga co sekundę dioda przy P1. No i jest włączona P3 od szybkiego ruchu. Brama działa normalnie, to znaczy reaguje na pilota albo na przycisk na centralce i mogę zamykać i otwierać, ale jak tylko zostawię bramę na chwilę, to zaczyna się sama otwierać, potem zamykać, potem otwiera się jedno skrzydło i tak, z jednym otwartym skrzydłem, zostaje i nie reaguje na pilota. Świecą wtedy L1-L3 i miga L5; dioda przy P1 miga co sekundę i P3 oczywiście świeci. Wystarczy, że wejdę w programowanie i wyjdę, i brama znowu działa prawidłowo (i nie świeci L5), ale znowu potem przestaje i jak wyżej.
    Kasowałem już pamięć, ale nie uruchamia się wczytywanie krańców, tylko cyka ten przekaźnik.
    Czy to będzie płyta do wymiany czy może warto bawić się tym przekaźnikiem?
    Mieliście podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 21856673
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Zobacz w jakim stanie sa kondensatory elektrolityczne (zwłaszcza największy) czy nie wybrzuszone albo wylane. Najlepie by było sprawdzić pojemnośc.
  • REKLAMA
  • #3 21856680
    bartroze
    Poziom 10  
    >>21856673 Kondensatory wyglądają poprawnie, natomiast nie mam jak zmierzyć pojemności. Jest może dostępna jakaś serwisówka albo schemat?
  • REKLAMA
  • #4 21856708
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Do MCA akurat nie. Ale kondensatory to "najpopularniejsza" usterka. Możesz je wymienić obligatoryjnie - kosztują grosze (aby na wyższe napięcie i temperaturę niż oryginały). I przekaźnik przy okazji w sumie też .W razie niepowodzenia głębsza diagnoza i naprawa to już robota dla co najmniej zaawansowanego hobbysty.
  • REKLAMA
  • #6 21893078
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Sprawdź czy jest wpięte uziemienie do centrali - tz czy przewód żółto-zielony jest podłączony.

Miałem w tygodniu identyczny przepadek - serwis brama nie działa.

Kombinuję - przywracam centralę do fabryki ale nic. Po którymś 10 razie udaje się ją zresetować ale podczas próby wyszukania znów cykanie i miganie. Odpiłem wszystkie uziemienia od centrali i nagle ożyło.
    Coś było grzebane przy instalacji w domu klienta i widocznie elektryk się nie popisał.
REKLAMA