logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beninca fotokomorki pupilla złe działanie przy otwieraniu.

Dominiczekn 16 Gru 2017 20:36 2358 5
REKLAMA
  • #1 16895125
    Dominiczekn
    Poziom 2  
    Witam mam problem z napędem beninca ben na szerokie słupki z wbudowanom centralką CP.BN chodzi o fotokomorki beninca pupilla przy otwieraniu bramy kiedy stanie się w obrębie fotokomórek to brama się zatrzymuje a gdy się wyjdzie z pola fotokomórek to brama się zamyka , oczywiście wszystko jest podłączone wg. schematu i działa poprawnie oprócz fotokomórek wydaje mi się że brama nie powinna się zamykać tylko otwierać gdy jest przeszkoda proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16895824
    Dominiczekn
    Poziom 2  
    Witaj DARO dziękuję za zainteresowanie moim tematem zaglądałem do centrali ustawiałem wszystko pod siebie zmieniałem kolejność silników przy otwieraniu wszystko działa poprawnie tylko te fotokomorki czy powinna brama przy otwieraniu gdy foto widzi przeszkodę się zatrzymać i zmieniać swój bieg tzn. Się zamykać? Dziwne bo przy zamykaniu też gdy jest przeszkoda na foto to brama się zatrzymuje i się zamyka wydaje mi się że niepowinna sie zamykać tylko zawsze otwierać gdy jest przeszkoda może ktoś się spotkał z podobnym problemem proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16896255
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3597
    Cytat:
    kiedy stanie się w obrębie fotokomórek to brama się zatrzymuje a gdy się wyjdzie z pola fotokomórek to brama się zamyka

Ten tekst z pierwszego postu wskazuje na odwrotne podłączenie silników. (fotki zamiast odwracać ruch na zamykaniu odwracają na otwieraniu)

Jeśli masz taką centralkę:
    Beninca fotokomorki pupilla złe działanie przy otwieraniu.

To masz 2 wejścia fotek

Wejście PHOT działa na zamykaniu i otwieraniu - tzn przy zasłonięciu na zamykaniu odwraca ruch skrzydeł, przy zasłonięciu na otwieraniu zatrzymuje skrzydła a przy odsłonięciu skrzydła dalej się otwierają.

Wejście PHOT C działa TYLKO na zamykaniu (odwraca ruch na otwieranie przy zasłonięciu). Na otwieraniu wejście w ogóle nie reaguje na zasłanianie fotek.

Którego użyjesz - twój wybór.
  • #6 17077491
    Dominiczekn
    Poziom 2  
    Problem rozwiązałem w taki sposób że przestawiłem biegunowość silników bo źle podpiołem i teraz jest wszystko wporzadku .
REKLAMA