logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie ESC dla silnika BLDC w frezarce CNC z różnymi częstotliwościami PWM

karol1996 17 Gru 2017 00:09 1830 8
  • #1 16895623
    karol1996
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam
    Posiadam frezarkę cnc z wrzecionem na silniku DC (szczotkowy) z regulacją obrotów na zasadzie sygnału PWM. Niestety silnik ten ma za małą prędkość. Postanowiłem więc w jego miejsce zastosować modelarski silnik bldc typu innerrunner. Problem pojawia się jednak z jego sterowaniem. Oczywiście mam odpowiedni regulator esc, który działa poprawnie podczas współpracy z tzw. testerem serw. Jednak częstotliwości nośne PWM'a z testera serw i ze sterownika frezarki są różne (tester - 50Hz, cnc - 7.5kHz).
    Teraz pytanie: czy są może jakieś regulatory współpracujące z takimi częstotliwościami pwm, a jeżeli nie, to jak mogę podłączyć taki regulator do wyjścia pwm(niskonapięciowego)?

Pozdrawiam,
    Karol
  • #2 16895743
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Nie jestem pewny ale niektóre regulatory od dronów mają inny sygnał sterujący być może taki regulator bardziej przypasujesz do frezarki. Inna metodą jest zbudowanie układu który konwertował by dostępny sygnał sterownika frezarki cnc na odpowiedni sygnał pwm dla regulatora .
  • #3 16897073
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3625
    Zwykłe ESC można (zależnie od firmy) wysterować max 400-500 Hz, 7,5 kHz to stanowczo za bogato. Chyba faktycznie czeka cię produkcja konwertera - bo oprócz za wysokiej częstotliwości nie powiedziane, że sygnał sterujący z sterownika spełnia standard modelarski - trzeba by było jeszcze sprawdzić co oryginalny sterownik w ogóle nadaje - jeśli to PWM 0-100% (na to wygląda skoro sterownik regulował bezpośrednio prędkość silnika szczotkowego) to w ogóle się nie nadaje bez konwersji do sterowania twoim ESC - tu jest potrzebny sygnał PWM ale specyficzny - o amplitudzie 5V, impulsy mają mieć długość 1-2 ms (oznaczają 0 - 100% prędkości) i częstotliwość właśnie 50Hz czyli powtarzać się co 20 ms.
  • #4 16897146
    karol1996
    Poziom 19  
    Witam
    Oczywiście nie zamierzam podłączyć 24V do regla :)
    Bezpośrednio z pina procesora mam sygnał PWM o amplitudzie 5V i częstotliwości nośnej 7kHz.
    Jego wypełnienie można płynnie zmieniać od 0-100%.
    I tutaj pojawia się pytanie - jak dokonać konwersji częstotliwości?
    Może jakiś generator PWM przestrajany napięciem?

Pozdrawiam,
    Karol
  • #5 16897587
    kotbury
    Analogowo to będzie trudna sprawa - sygnał PWM sterujący ESC jest mocno niesymetryczny (wypełnienie poniżej 10 procent) - jego parametry opisałem w poprzednim poście - i sama konwersja częstotliwosci nie wystarczy - trzeba jeszcze zmienić proporcje wypełnienia - uzależniając długość stanu wysokiego (w granicach 1-2 milisekundy przy przerwie między impulsami 20 ms) od wypełnienia wejściowego sygnału (0-100 procent symetryczny 7 kHz).
    Nie jestem zwolennikiem pchania procków gdzie się da ale w tym przypadku przyznaję że najprościej konwerter zrobić na jakimś mikrokontrolerze - np małym Arduino (chociaż to strzelanie z armaty do wróbla), tak naprawdę wystarczyłby najmniejszy PIC i program w assemblerze.
  • #6 16898902
    karol1996
    Poziom 19  
    Witam
    Rozumiem.
    W takim razie może nie ma sensu bawić się w konwersję sygnału PWM...
    Myślę, żeby zamiast tego do esc podłączyć klasyczny tester serw i ręcznie regulować obroty...
    Co Kolega o takim rozwiązaniu sądzi?

Pozdrawiam,
    Karol
  • #7 16899190
    kotbury
    Jeśli nie trzeba mocnej automatyzacji - w/w rozwiązanie jak najbardziej. Wyjdzie po prostu ręczna regulacja obrotów wrzeciona gałką.
  • #9 16899787
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Wystarczy tiny13 za 2zł i parę linijek programu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada frezarkę CNC z silnikiem DC i planuje wymienić go na silnik BLDC typu innerrunner. Problemem jest różnica w częstotliwości PWM pomiędzy sterownikiem frezarki (7,5 kHz) a testerem serw (50 Hz), co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie regulatora ESC. W odpowiedziach zasugerowano, że standardowe regulatory ESC mogą obsługiwać maksymalnie 400-500 Hz, co oznacza konieczność konwersji sygnału PWM. Proponowano użycie mikrokontrolera, takiego jak Arduino lub PIC, do przetworzenia sygnału. Użytkownik rozważał również ręczne sterowanie obrotami za pomocą testera serw, co zostało uznane za sensowne rozwiązanie, jeśli automatyzacja nie jest kluczowa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA