logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[MEGA128A] [MEGA128A][BASCOM] Budowa robota do ping-ponga - prośba o sprawdzenie schematu

diffarek 18 Gru 2017 09:49 894 9
REKLAMA
  • #1 16898490
    diffarek
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam
    Czytam forum od dawna ale dopiero teraz zdecydowałem się coś napisać :)
    Zabrałem się za budowę robota do ping-ponga opartego na Atmega128 + silnik DC + 4 silniki krokowe.
    Chciałbym żeby miał funkcje:
    - podawanie piłek z regulacją siły podania (silnik DC + PWM),
    - regulacja kierunku podania (silnik krokowy)
    - regulacja wysokości podania czyli nachylenia wyrzutni względem stołu (silnik krokowy)
    - regulacja rotacji (górna, dolna, boczne)(silnik krokowy)
    - regulacja częstotliwości podawanych piłek "z wiadra" (silnik krokowy)

Całość sterowana ma być z panelu z przyciskami + LCD 4x16

Przeglądałem różne schematy i noty. Zasilanie zrobiłem chyba poprawnie.
    Całość ma być zasilana przez złącze ATX z zasilacza komputerowego.

Do tej pory zrobiłem na stykówce obsługę jednego krokowego do sprawdzenia mechanizmu podawania piłek. Jak "elektroda mi pozwoli" to dodam link do filmu :)

W miarę możliwości prosiłbym o sprawdzenie poprawności schematu poniżej i ewentualne uwagi :). Jeszcze bez części z panelem sterowania.

[MEGA128A] [MEGA128A][BASCOM] Budowa robota do ping-ponga - prośba o sprawdzenie schematu

Program sterujący w Bascomie jeszcze w trakcie pisania :)

Pozdrawiam
    Arek
  • REKLAMA
  • #2 16898506
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 580
    Sprawdź notę katalogową LCD, czy przypadkiem nie masz w nim dwóch linii "E". Z tego co pamiętam, kontrolery do tych LCD obsługują po 2 linie. Kiedyś miałem wyświetlacz 4x40 znaków i do sterowania górnymi i dolnymi dwuwierszami trzeba było użyć dodatkowej linii "E".

Kondensatory 100nF do kwarcu to ciut za dużo. Zaplanuj tam wstępnie 18-22pF.
  • REKLAMA
  • #3 16898534
    diffarek
    Poziom 7  
    Dziękuję za odpowiedź :)
    Identyczny LCD już mam w innym projekcie i wiem, że na 100% jest OK.
    A kondensatory to chyba z rozpędu dałem 100n. Poprawione.
    Poprawiony schemat w załączeniu.
    Pozdrawiam
    Arek
  • #4 16898540
    czareqpl
    Poziom 33  
    Acha, no i czemu MOSI/MISO masz podłączone do uarta zamiast do SPI na porcie B?

Przemyśl jeszcze metodę programowania. Za każdym razem będziesz wyjmował układ z podstawki i wkładał do programatora?
    Na schemacie nie podałeś nazw wykonawczych układów scalonych. Trudno zweryfikować czy sleep powinien być połączony z reset'em.
  • #5 16898554
    diffarek
    Poziom 7  
    Sterowanie krokowymi poprzez "Pololu A4988 - sterownik silnika krokowego RepRap 35V/2A".

Programowanie będzie przez złącze ISP i programator ATB-USBasp Atnel.
    Atmega128 SMD wlutowana na stałe.

MOSI i MISO podpięte zgodnie z uwagami w wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1309376.html

Cytat:
    Rozumiem że do programowania (ISP) używa się :
    -wspólnego sygnału SCK
    -MISO czyli PE1
    -MOSI czyli PE0
    natomiast transmisja SPI z peryferiami następuję po :
    - wspólny sygnał SCK
    -MISO czyli PB3
    -MOSI czyli PB2
    pomijam linie CS jako niestotne.

... dlatego PE0 i PE1 a nie PB2 i PB3. Czy źle coś zrozumiałem?
  • REKLAMA
  • #6 16898563
    czareqpl
    Poziom 33  
    Czyli programowanie za pomocą PDI a nie ISP?
  • #7 16898585
    diffarek
    Poziom 7  
    Złącza programatora podłączyłem zgodnie z tym artykułem.
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/P...iast-MISO-i-MOSI-czyli-niespodzianka-AVR.html
    Próbowałem na testowej płytce samo MOSI i MISO i mkAVRCalculator jej nie wykrywał.
    Po podłączeniu PDI/PDO procesor rozpoznawany jest poprawnie.
    Uważasz, że powinienem coś zmienić na schemacie?
  • REKLAMA
  • #9 16898630
    diffarek
    Poziom 7  
    Film z testu podajnika

Arek

Dodano po 1 [minuty]:

tronics napisał:
    @czareqpl
    http://www.atmel.com/Images/Atmel-8151-8-bit-AVR-ATmega128A_Datasheet.pdf
    31.9
    MOSI i MISO interfejsu SPI na dużych atmegach nie są wykorzystywane przez interfejs programowania szeregowego. Pod tym kątem schemat jest ok.

Dziękuję ale tematu nie zamykam. Cały czas czekam na inne sugestie :)

Pozdrawiam
  • #10 18456339
    EloZiomKonin
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Witam.
    Najpierw chciałem się zapytać czy udało się skończyć ten projekt?

Też postanowiłem wykonać takiego robota do ping ponga. Po obejrzeniu kilkunastu filmów wydaje mi się, że konstrukcja robota firmy Butterfly - amicus start najbardziej mi będzie odpowiadała. Przemówił do mnie sposób sterowania wyrzutem piłek w różne strony (góra - dół, lewo - prawo i spiny odbywa się za pomocą 3 silników). Powoduje to, maxymalne uproszczenie konstrukcji samego robota.
    Na razie jestem na etapie zbierania elementów konstrukcyjnych (część z odzysku, a część druk 3D). Jeśli chodzi o elektronikę to sercem urządzenia będzie mikrokontroler z rodziny atmega i jakiś wyświetlacz alfanumeryczny 2x20 na sterowniku HD44780. Do podajnika wykorzystam zwykły silnik DC z regulacją PWM na potencjometrze. Silnikami do wyrzutu piłeczek będzie sterował atmega poprzez PWM.

Mam pytanie czy orientuje się ktoś jakiej szybkości muszą być takie silniki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął budowę robota do ping-ponga opartego na mikrokontrolerze Atmega128, silniku DC oraz czterech silnikach krokowych. Robot ma mieć funkcje regulacji siły, kierunku, wysokości podania oraz rotacji piłek, a także częstotliwości podawania. Zasilanie ma pochodzić z zasilacza ATX. Użytkownik prosił o sprawdzenie schematu, na co otrzymał kilka wskazówek dotyczących podłączeń, kondensatorów oraz metod programowania. W dyskusji pojawiły się również odniesienia do sterowników silników krokowych Pololu A4988 oraz programatora ATB-USBasp. Inny uczestnik forum zapytał o postępy w projekcie i podzielił się własnymi planami budowy robota, inspirowanego konstrukcją firmy Butterfly.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA